3:15 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

O σημαντικότερος τραπεζίτης παγκοσμίως είναι Έλληνας και προβλέπει οικονοµικό... µπουµ 2ετίας

O σημαντικότερος τραπεζίτης παγκοσμίως είναι Έλληνας και προβλέπει οικονοµικό... µπουµ 2ετίας

Eίναι (κατά γενική ομολογία) ο σημαντικότερος τραπεζίτης της εποχής μας και είναι περήφανος για την ελληνική καταγωγή του.

Ο λόγος για τον Jamie Dimon, CEO της J.P. Morgan, της αμερικανικής τράπεζας που έγινε γνωστή ακόμη και στον πιο ανενημέρωτο πολίτη της Γηραιάς Ηπείρου για την πρόσφατη ανάμειξή της στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής Super League.

Είναι ο μοναδικός από τους τραπεζίτες της Wall Street που επιβίωσε από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, καταφέρνοντας να αυξήσει το κύρος και την επιρροή του.

Άπαντες κρέμονται από τα χείλη του όταν δημοσιοποιεί την ετήσια επιστολή του με τις προβλέψεις του. Φέτος, η -66 σελίδων- ετήσια επιστολή του CEO της J.P. Morgan έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ, καθώς οι εκτιμήσεις του, που γράφτηκαν με 35.000 λέξεις, έχουν τη σημασία τους.

CEOworld 

Έλληνας στην καταγωγή, από τη Λακωνία, ομογενής τρίτης γενιάς, του οποίου ο παππούς (τραπεζίτης στη Σμύρνη και την Αθήνα) μετανάστευσε στην Αμερική τον προηγούμενο αιώνα, όπου και άλλαξε το όνομά του από Παπαδημητρίου σε Dimon.

Το όνομα του Jamie Dimon φιγουράρει στους καταλόγους του περιοδικού Time  από το 2006 (και το 2008, το 2009 και το 2011) των «100 πιο σημαντικών ανθρώπων στον κόσμο», όπως και στην κορυφή της λίστας του περιοδικού CEOWORLD με τους 100 καλύτερους CEO, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης. Ενδεικτικό της μεγάλης διάκρισης είναι ότι ξεπέρασε στην πρώτη δεκάδα τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Satya Nadella, τον Tim Cook της Apple, τον Mark Zuckerberg της Facebook που βρίσκεται στη… 12η θέση κ.ά. Μεγάλο κατόρθωμά του δεν υπήρξε μόνο το γεγονός πως έφτασε στην κορυφή κι έγινε ίσως ο σημαντικότερος τραπεζίτης των ΗΠΑ, αλλά και ότι κατάφερε να γίνει ο άνθρωπος που έσωσε τη Wall Street, όταν οι τράπεζες κατέρρεαν η μία μετά την άλλη.

Ύψιστο κατόρθωμά του όμως ο αγώνας αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, ακόμη και με κρίσιμη χειρουργική επέμβαση στην καρδιά το 2020, κατά τον οποίο βγήκε νικητής. Είναι ένας από τους λίγους διευθυντές τραπεζών που έγινε δισεκατομμυριούχος λαμβάνοντας πακέτα αμοιβών υψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο CEO στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Dimon ή Παπαδημητρίου, όπως ήταν το όνομα του παππού του, φέρεται να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έξοδο της Αθήνας στις αγορές κατά το 2014.

Ακόμη και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον είχε χαρακτηρίσει ως «έναν από τους εξυπνότερους τραπεζίτες».

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Μαρτίου 1956, ενώ οι ελληνικής καταγωγής γονείς του είναι ο Θεόδωρος και η Θέμιδα (το γένος Καλός). ∆εδομένου ότι ο παππούς ήταν τραπεζίτης και ο πατέρας χρηματιστής, ήταν γραφτό να εισέλθει στην περίφημη Wall Street.

∆ιαβάζοντας με ενδιαφέρον το report 66 σελίδων του Μr J.P. Morgan, με προβλέψεις για διετή fast track οικονομική ευφορία, τον ρόλο του fintech, την εξ αποστάσεως εργασία, την Big Tech κ.ά., ξεχωρίσαμε και το επιμύθιο… «Το 2020 ήταν μια εξαιρετική χρονιά από κάθε μέτρο. Ήταν μια χρονιά παγκόσμιας πανδημίας, παγκόσμιας ύφεσης, πρωτοφανών κυβερνητικών ενεργειών, ταραχών, εκλογών και ένιωσα βαθιά κοινωνική και φυλετική αδικία. Ήταν μια χρονιά κατά την οποία ο καθένας από εμάς αντιμετώπισε δύσκολες προσωπικές προκλήσεις και αρκετοί από εμάς έχασαν τους αγαπημένους τους. Ήταν επίσης μια χρονιά που αρκετοί ανάμεσά μας τραυματίστηκαν δυσανάλογα από την ανεργία και τη φτώχεια. Και ήταν μια εποχή που οι εταιρείες ανακάλυψαν τι ήταν πραγματικά και, μερικές φορές, τι θα μπορούσαν να γίνουν». Τάδε έφη Jamie Dimon…

Όπως εκτιμά το μεγαλοστέλεχος, οι καλές εποχές θα κρατήσουν τουλάχιστον έως το 2023, καθώς η συσσώρευση των αποταμιεύσεων, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, η περισσότερη ποσοτική χαλάρωση και το τέλος της πανδημίας που θα έρθει με τους εμβολιασμούς, θα φέρουν τουλάχιστον δύο χρόνια οικονομικής ευφορίας.

Χαρακτήρισε τις Fintech ως «τεράστιες ανταγωνιστικές απειλές» για τις τράπεζες. «Οι τράπεζες… αντιμετωπίζουν εκτεταμένο ανταγωνισμό από τη Silicon Valley, τόσο με τη μορφή εταιρειών fintechs όσο και με την Big Tech» και «αυτό είναι εδώ για να μείνει». Οι εταιρείες Fintech, συγκεκριμένα, «σημειώνουν μεγάλα βήματα στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών ψηφιακής και φυσικής τραπεζικής». «Από τα δάνεια και τα συστήματα πληρωμών έως τις επενδύσεις, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην ανάπτυξη εύχρηστων, διαισθητικών, γρήγορων και έξυπνων προϊόντων. Αυτός, εν μέρει, είναι ο λόγος που οι τράπεζες διαδραματίζουν ολοένα και μικρότερο ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» είπε o μακροβιότερος CEO τράπεζας.

Όπως είπε, αναμένει ότι το 10% των υπαλλήλων της J.P. Morgan θα εργάζεται μόνιμα από το σπίτι. Η εξ αποστάσεως εργασία που διευκολύνθηκε από Zoom και Cisco θα επιταχύνει τη μείωση των ακινήτων της τράπεζας, ανέφερε, ενώ παράλληλα εκδήλωσε την ανησυχία του για το μέλλον της Αμερικής και την αγορά ομολόγων. Ιδιαίτερα για το τελευταίο έκρουσε καμπανάκι… δείχνοντας τον δρόμο του Μεταξιού.

«Οι ηγέτες της Κίνας θεωρούν ότι η Αμερική βρίσκεται σε παρακμή. Βλέπουν μια Αμερική που χάνει έδαφος στην τεχνολογία, τις υποδομές και την εκπαίδευση. Ένα έθνος παραλυμένο από την πολιτική, από φυλετικές και εισοδηματικές ανισότητες.

Μια χώρα που δεν μπορεί να συντονίσει φορολογικές, νομισματικές, βιομηχανικές, κανονιστικές πολιτικές με οποιονδήποτε συνεκτικό τρόπο για την επίτευξη εθνικών στόχων. ∆υστυχώς, υπάρχει μεγάλη αλήθεια σε αυτό. Πρέπει να γίνει μια βαθιά ανάλυση που να οδηγεί στην κατανόηση των αιτίων των προβλημάτων, και όχι απλώς σε αναζήτηση βραχυπρόθεσμων λύσεων» σημείωσε ο 65χρονος CEO.

∆απάνες

Ζήτησε επίσης περισσότερες κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση και τις υποδομές, οι οποίες «μπορεί να σηματοδοτήσουν υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους».

Και δεν άφησε ασχολίαστη την υπόθεση της κλιματικής αλλαγής. «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν σημαίνει εγκατάλειψη των εταιρειών που παράγουν και χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, αλλά συνεργαζόμαστε μαζί τους για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».Κατά γενική ομολογία, η επιστολή του 2021 είχε εμφανώς μια πιο θετική και αισιόδοξη χροιά από την περσινή. Μένει να επιβεβαιωθεί…

Όπως δημοσιεύτηκε στη «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας