13:22 Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Ο Σόιμπλε ως απλώς βουλευτής, στα λεγόμενα πίσω έδρανα;

Ο Σόιμπλε ως απλώς βουλευτής, στα λεγόμενα πίσω έδρανα;

Οι Γερμανοί ψήφισαν. 734 βουλευτές – ένας από αυτούς θα γίνει καγκελάριος. Τι έκαναν όμως οι πολιτικοί τη νύχτα των εκλογών; Η εφημερίδα ZEIT συνόδευσε κάποιους από αυτούς – μεταξύ εκείνων και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σχολιάζοντας τη δύση της καριέρας του, αναφέρεται και στην στάση του απέναντι στην Ελλάδα στο παρελθόν:

«Βερολίνο, 10 μ.μ.: „τελείωσε” („isch over”) είπε κάποτε ο Σόιμπλε, στο ζενίθ της κρίσης στην Ελλάδα, αναφερόμενος στο τελεσίγραφο που έδωσε στους Έλληνες για να πληρώσουν. Και τώρα όντως τελείωσε. Για τους Χριστιανοδημοκράτες. Και για εκείνον. Βέβαια το είχε ήδη υποψιαστεί εδώ και καιρό. Από το βράδυ (σ.σ. των εκλογών) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξέρει πότε θα τελειώσει η καριέρα του ως κορυφαίος πολιτικός στη Γερμανία: Στις 26 Οκτωβρίου. Στη συνεχεία θα συγκροτηθεί η νέα βουλή και θα εκλεγεί το νέο προεδρείο. Τον πρόεδρο όμως επιλέγει το ισχυρότερο κόμμα.

Ακόμη και αν τελικά καταφέρει ο Άρμιν Λάσετ να σχηματίσει κυβέρνηση όντας δεύτερος: Η θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα είναι πλέον στα μπροστινά έδρανα. „Δεν πιστεύω ότι θα προτείνουν εμένα οι Σοσιαλδημοκράτες”, δήλωσε. Και αυτός ήταν ο τρόπος που δρούσε πάντα ο Σόιμπλε: Τα δυσάρεστα προτιμούσε να τα μεταφέρει ο ίδιος, πριν τα πούνε οι άλλοι. Φαίνεται όμως λυπημένος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτή την ημέρα; Γελάει. Σιωπά. Και μετά λέει πως μπορεί να κατανοήσει όλους όσους λένε πως τώρα πρέπει να αναλάβουν άλλοι, νεότεροι. Μία πρόταση που επαναλαμβάνει συχνά και σε διαφορετικές εκδοχές το βράδυ των εκλογών.

Ίσως αυτός να είναι και ο τρόπος του, να αντιμετωπίσει αυτή την δυσάρεστη τροπή που πήρε η λήξη της εποχής Μέρκελ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να πάει στο σπίτι, στη γυναίκα του. Στην εκλογική του περιφέρεια έλαβε 31%, την τελευταία φορά ήταν 48,1%. Μπορεί άραγε να το φανταστεί κανείς; Ο Σόιμπλε ως απλώς βουλευτής, στα λεγόμενα πίσω έδρανα; „Είμαι ακόμη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε“, λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Πηγή: DW

Διαβάστε ακόμη

Ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μέχρι το τέλος του 2021

Εκλογές στη Γερμανία: Τελειώνει η εποχή Μέρκελ -Αγωνία στην Ευρώπη για την επόμενη μέρα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας