Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Ο Τραμπ προτείνει πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα για τη μείωση στο μισό των αμυντικών προϋπολογισμών


Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη λύπη του για τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύονται στην ανοικοδόμηση του πυρηνικού αποτρεπτικού συστήματος της χώρας και είπε ότι ελπίζει να λάβει δεσμεύσεις από τους αντιπάλους των ΗΠΑ να περικόψουν τις δικές τους δαπάνες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι θέλει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τη Ρωσία και την Κίνα και ότι τελικά ελπίζει και οι τρεις χώρες να συμφωνήσουν να μειώσουν τους τεράστιους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους στο μισό.

«Δεν υπάρχει λόγος να κατασκευάζουμε ολοκαίνουργια πυρηνικά όπλα. Έχουμε ήδη τόσα πολλά», είπε ο Τραμπ. «Θα μπορούσες να καταστρέψεις τον κόσμο 50 φορές, 100 φορές. Και εδώ κατασκευάζουμε νέα πυρηνικά όπλα, και αυτοί κατασκευάζουν πυρηνικά όπλα».

«Όλοι ξοδεύουμε πολλά χρήματα που θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε σε άλλα πράγματα που είναι στην πραγματικότητα, ελπίζουμε, πολύ πιο παραγωγικά», είπε ο Τραμπ.

Ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία διατηρούν τεράστια αποθέματα όπλων από τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Τραμπ προέβλεψε ότι η Κίνα θα προλάβει την ικανότητά τους να προκαλούν πυρηνική καταστροφή «μέσα σε πέντε ή έξι χρόνια».

Είπε ότι εάν τα όπλα κληθούν ποτέ να χρησιμοποιηθούν, «αυτό θα είναι μάλλον λήθη».

Ο Τραμπ είπε ότι θα κοιτάξει να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τα πυρηνικά με τις δύο χώρες μόλις «τα τακτοποιήσουμε όλα» στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

«Μία από τις πρώτες συναντήσεις που θέλω να έχω είναι με τον Πρόεδρο Σι της Κίνας και τον Πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας. Και θέλω να πω: «Ας μειώσουμε τον στρατιωτικό μας προϋπολογισμό στο μισό». Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία προσπάθησε και απέτυχε να φέρει την Κίνα σε συνομιλίες για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαπραγματεύονταν μια επέκταση ενός συμφώνου που είναι γνωστό ως New START agreement.

Για δεκαετίες, τα πυρηνικά όπλα ήταν σε μεγάλο βαθμό περιφερειακά των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, αλλά η πυρηνική σχέση γίνεται πλέον πιο ανταγωνιστική καθώς και οι δύο χώρες επιδιώκουν μεγάλα προγράμματα εκσυγχρονισμού των δυνάμεών τους. Οι προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει το σχετικά μικρό πυρηνικό της οπλοστάσιο φαίνονται σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένες προς τη βελτίωση της ικανότητας επιβίωσης και δεν φαίνεται να αποτελούν μετατόπιση από τη μακροχρόνια πολιτική No First Use (NFU) της χώρας. Ωστόσο, οι βελτιώσεις προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον, η οποία εδώ και καιρό αντιστέκεται στην αναγνώριση μιας κατάστασης αμοιβαίας πυρηνικής ευπάθειας με την Κίνα.

Από την πλευρά της η  Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν , καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνέχισαν μαζικά προγράμματα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ή να αντικαταστήσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια της εποχής του ψυχρού πολέμου.

Περιγράφοντας το όραμά του για ανατροπή της παγκόσμιας τάξης, ο Τραμπ είπε επίσης ότι «θα ήθελε» να έχει ξανά τη Ρωσία στην G7, από την οποία ανεστάλη το 2014 μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα.

«Νομίζω ότι ήταν λάθος να τον πετάξουμε έξω», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ ζήτησε επίσης την επανεισδοχή της Ρωσίας, αλλά βρήκε μικρή υποστήριξη μεταξύ άλλων δυτικών χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ο Τραμπ επικοινώνησε με τον Πούτιν για την Ουκρανία – Συμφώνησαν σε αμοιβαίες επισκέψεις

Γιατί η Κίνα θα μπορούσε να ωφεληθεί περισσότερο από τους δασμούς του Τραμπ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ