12:12 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Ο βασιλιάς Κάρολος παρέλαβε από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας τα πρώτα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του

Ο βασιλιάς Κάρολος παρέλαβε από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας τα πρώτα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του

Ευδιάθετος, αν και φανερά αδυνατισμένος, ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχθηκε το πρωί της Τρίτης τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος παρέδωσε στον μονάρχη τα πρώτα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του. Καθώς ο Κάρολος ανέβηκε στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας πριν 18 μήνες μέχρι τώρα τα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 λιρών φέρουν το πορτρέτο της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ, που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2022.

Λόγω της διάγνωσης του βασιλιά Κάρολου με καρκίνο τον Φεβρουάριο η ιστορική συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας πραγματοποιήθηκε καθυστερημένα και ο μονάρχης δεν παρέλειψε να ζητήσει συγγνώμη λέγοντας: «Καλημέρα διοικητά. Συγγνώμη, αυτό έγινε λίγο καθυστερημένα». Ο διοικητής Άντριου Μπέιλι διαβεβαίωσε τον Βρετανό γαλαζοαίματο πως η συνάντηση έγινε αρκετά έγκαιρα, αφού για το κοινό τα πρώτα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του νέου βασιλιά δεν προβλέπεται να κυκλοφορήσουν νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Ο 75χρονος μονάρχης πήρε στα χέρια του τα νέα χαρτονομίσματα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εικόνα του. Η αρχιταμίας της τράπεζας Σάρα Τζον παρουσίασε μαζί με τον διοικητή στον Βρετανό γαλαζοαίματο τα χαρτονομίσματα μέσα σε ειδική θήκη και οι τρεις τους πόζαραν στο φακό των φωτογράφων. Τα χαρτονομίσματα των 5 και 10 λιρών με το πορτρέτο του νέου βασιλιά θα κυκλοφορήσουν στις 5 Ιουνίου.

Για πρώτη φορά το 1961 κυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρτονομίσματα με το πορτρέτο μονάρχη. Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η πρώτη μονάρχης που πήρε στα χέρια της χαρτονόμισμα με την εικόνα της το 1961. Ήταν ένα χαρτονόμισμα της μιάς λίρας, που τώρα πια έχουν καταργηθεί. Από τον 17ο αιώνα τα χαρτονομίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο απεικόνιζαν το πορτρέτο της «Μπριτάνια».

O Άντριου Μπέιλι υπενθύμισε στον βασιλιά Κάρολο πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η πρώτη μονάρχης που είχε την τιμή να δει το πορτρέτο της στα χαρτονομίσματα. «Είναι πολύ καλά σχεδιασμένα», δήλωσε ο Κάρολος που επιθεώρησε προσεκτικά τα χαρτονομίσματα. Στην πίσω πλευρά εξακολουθούν να υπάρχουν τα ίδια πορτρέτα.

Στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών εικονίζεται ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, η συγγραφέας Τζέιν Όστιν στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών, ο ζωγράφος Ουίλιαμ Τέρνερ στο χαρτονόμισμα των 20 λιρών και ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών. Ο βασιλιάς Κάρολος επιθεώρησε με προσοχή το χαρτονόμισμα των 5 λιρών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την καλλιτεχνική αρτιότητα του πορτρέτου του σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά το Κάστρο του Μπαλμόραλ στους «κοινούς θνητούς»

Βασιλιάς Κάρολος: Δημοσίευμα – βόμβα – «Οι γιατροί του είπαν πως έχει δύο χρόνια ζωής»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας