11:01 Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Όχι στην εκπροσώπηση των Ταλιμπάν από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών

Όχι στην εκπροσώπηση των Ταλιμπάν από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών

Η κυβέρνηση που διορίστηκε από τους Ταλιμπάν μετά την άφιξή τους στην εξουσία στα μέσα Αυγούστου στην Καμπούλ ζήτησε επίσημα από τον ΟΗΕ να μπορέσει να μιλήσει εκ μέρους του Αφγανιστάν ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που διεξάγεται έως την Δευτέρα.

Ωστόσο ο πρεσβευτής της έκπτωτης κυβέρνησης του Αφγανιστάν, που είναι ακόμη διαπιστευμένος στον διεθνή οργανισμό, θέλει επίσης να εκπροσωπήσει τη χώρα του.  Έτσι θεωρείται μάλλον δύσκολο να μπορέσει  ο ΟΗΕ να λύσει αυτή τη διαφορά πριν από το τέλος των ομιλιών της Γενικής Συνέλευσης, επιτρέποντας σε έναν απεσταλμένο των ισλαμιστών Ταλιμπάν να πάρει τον λόγο στο βήμα του ΟΗΕ.

Εξάλλου οι ερισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο δεν έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση που διόρισαν οι Ταλιμπάν, αξιώνοντας προηγουμένως αυτή να πληροί αρκετές προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών και η δέσμευσή της να αφήσει να φύγουν από το Αφγανιστάν αυτοί που το επιθυμούν.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας υποστήριξε πως “ένα «σόου» των Ταλιμπάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου οι ισλαμιστές που κυβερνούν πλέον το Αφγανιστάν ζήτησαν να πάρουν τον λόγο, δεν θα προσφέρει τίποτα” καθόσον “Αυτό που έχει σημασία είναι συγκεκριμένα γεγονότα και όχι μόνο λόγια, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών, μια κυβέρνηση στην οποία θα μετέχουν όλοι και σαφή αποστασιοποίηση από τις τρομοκρατικές οργανώσεις”. ¨Ετσι μάλλον “κλείνει η πόρτα” για τους Ταλιμπάν στον ΟΗΕ,  έως αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στη Διεθνή νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε ακόμη 

Οι Ταλιμπάν τώρα λένε πως θα επιτρέψουν στα κορίτσια να επιστρέψουν στα σχολεία

Ολοκληρώθηκε η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Καταργήθηκε το υπουργείο Γυναικών

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας