18:12 Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τις εκλογές

Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τις εκλογές

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι πολύ μεγάλη και αυτό αποτυπώθηκε σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά το φοβερό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Ο θυμός των πολιτών δημιουργεί μία νέα κατάσταση στην οποία η μοναδική βεβαιότητα που υπάρχει είναι πως δεν θα αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη μεγάλη ρευστότητα και αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που πρώτη η «Μ» ανέδειξε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη!


Και δεν μιλάμε για τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, όπου είναι αυτονόητο ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, αλλά για τις δεύτερες, με τον νέο εκλογικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας με την ενισχυμένη αναλογική και το εκλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Πρόθεση ψήφου

Ας γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη. Ο μέσος όρος που προέκυπτε από τις δημοσκοπήσεις 8 εταιρειών για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 έδειχνε ότι στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγούταν με διαφορά 6,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (30,9% έναντι 24,4%), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν στην 3η θέση με 10,4%, μπροστά από το ΚΚΕ (5,3%), την Ελληνική Λύση (3,7%) και το ΜέΡΑ25 (2,8%). To «Εθνικό Κόμμα – Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη κατέγραφε μέσο όρο 2,6%. Και τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωναν συνολικά 4,5%, ενώ αρκετά υψηλό ήταν το ποσοστό των αναποφάσιστων ή αυτών που θα ψήφιζαν άκυρο ή λευκό, θα απείχαν ή δήλωναν ΔΓ/ΔΑ (15,4%). Αυτό ήταν ένα σκηνικό που έδειχνε ότι υπήρχε πεδίο για τη Νέα Δημοκρατία να κυνηγήσει την αυτοδυναμία. Αυτό πλέον δεν υπάρχει. Ας δούμε μία μία τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν μετά το δυστύχημα.

Μείωση της ψαλίδας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Το κυβερνών κόμμα χάνει σχεδόν 3 μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 27,4% από 30,2%, ΣΥΡΙΖΑ 24,5% από 24,3%, ΠΑΣΟΚ-KINAΛ 9% από 10,5%, ΚΚΕ 5,1% από 5%, Ελληνική Λύση 4,5% από 4,4%, ΜέΡΑ25 3,9% από 2,9%, αδιευκρίνιστη ψήφος στο 17,4%. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων: ΝΔ 30,4%, ΣΥΡΙΖΑ 27,2%, ΠΑΣΟΚ 10%, ΚΚΕ 5,7%, Ελληνική Λύση 5%, «Έλληνες» 4,4%, ΜέΡΑ25 4,3%, αναποφάσιστοι 8,3%.
Μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδειξε η δημοσκόπηση της Prorata και πλέον αυτή βρίσκεται στο 2,5%. Η κυβερνητική παράταξη καταγράφει 28,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε στο 26%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 9,5%, το ΚΚΕ 5%, 3,5% η Ελληνική Λύση, 3% το ΜέΡΑ25 και 2,5% το νεοφασιστικό μόρφωμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

Δυσαρέσκεια

Στη δημοσκόπηση της GPO τη δυσαρέσκεια των πολιτών δεν την καρπώνονται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που είδαν απώλειες, μικρότερες από ό,τι η ΝΔ. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ είχε ποσοστό 29,5%, έναντι 25,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος είναι της τάξεως των 4,3 μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετρήθηκε στο 9,2%, το ΚΚΕ στο 6,7%, το ΜέΡΑ25 στο 3,3%, η Ελληνική Λύση στο 3%, οι «Έλληνες» στο 1,4%, η Εθνική Δημιουργία στο 1,4%, άλλο κόμμα 3,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 16,3%.

Η Marc ήταν η πρώτη που έκανε μετρήσεις και έδειξε ότι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 4,6 μονάδες με απώλειες 2,9% για το κυβερνών κόμμα, ενώ απώλειες 0,1% κατέγραφαν επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, ΝΔ: 29,6%, ΣΥΡΙΖΑ: 25%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 9,7, ΚΚΕ: 5,6, Ελληνική Λύση: 3,9, ΜέΡΑ25: 3,5, Εθνικό Κόμμα – Έλληνες: 3.

Στροφή προς την «αντισυστημική» ψήφο βλέπει -αλλά σε μικρότερο βαθμό- η Pulse, που καταγράφει στο 17,5% την αδιευκρίνιστη ψήφο από 14% στην προηγούμενη μέτρηση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή η ΝΔ χάνει 3,5 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός, το ΠΑΣΟΚ χάνει μία μονάδα, το ΚΚΕ κερδίζει μισή μονάδα, η Ελληνική Λύση παραμένει σταθερή, το ΜέΡΑ25 κερδίζει μισή μονάδα και το κόμμα Κασιδιάρη παραμένει σταθερό στο 2,5%.

Η Metron Analysis έδειξε 5,8 μονάδες, με τις απώλειες για τη ΝΔ να είναι 3,2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει απώλεια 2 μονάδων και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να χάνει 0,8 της μονάδας. Καταγράφεται «έκρηξη» αντισυστημικής ψήφου, όλα τα μικρότερα κόμματα καταγράφουν άνοδο – το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στο 5,9%, η Ελληνική Λύση από το 2,9% στο 4%, το ΜέΡΑ25 από το 2,9% πάει στο 3,5% και το κόμμα Kασιδιάρη από το 1,8% στο 3,6%.

Με τη Νέα Δημοκρατία να έχει σοβαρές απώλειες, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μικρές απώλειες και τους αναποφάσιστους να έχουν ανεβασμένα ποσοστά, πάμε στις πιο ρευστές εκλογές των τελευταίων ετών που θυμίζουν έντονα αυτές του 2012.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Yπουργείο Περιβάλλοντος: Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Κώστας Τσιάρας: Kλοπή και κλεπταποδοχή σιδηροδρομικού υλικού μετατρέπονται σε κακουργήματα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας