15:38 Τρίτη 5 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Οι Αρχές του Ιράν κατηγορούν διπλωμάτη της ΕΕ για συνωμοσία με το Ισραήλ

Οι Αρχές του Ιράν κατηγορούν διπλωμάτη της ΕΕ για συνωμοσία με το Ισραήλ

Οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν έναν Σουηδό διπλωμάτη της ΕΕ, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Τεχεράνης για περισσότερες από 600 ημέρες, για συνωμοσία με το Ισραήλ για να βλάψει την Ισλαμική Δημοκρατία, αναφέρει το δικαστικό σώμα.

«Ο Johan Floderus κατηγορείται για εκτεταμένα μέτρα κατά της ασφάλειας της χώρας, εκτεταμένη συνεργασία πληροφοριών με το Σιωνιστικό καθεστώς και διαφθορά στη γη», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Mizan Online του δικαστικού σώματος.

Η διαφθορά στη γη είναι ένα από τα πιο σοβαρά αδικήματα του Ιράν, που επιφέρει μέγιστη ποινή θανάτου.

«Ο κατηγορούμενος δραστηριοποιήθηκε κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στον τομέα της συλλογής πληροφοριών προς όφελος του Σιωνιστικού καθεστώτος με τη μορφή ανατρεπτικών σχεδίων», αναφέρει η εισαγγελία σύμφωνα με το Mizan.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Σουηδού διπλωμάτη, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κρατηθεί ο Γιόχαν Φλόντερους υπό κράτηση».

Ο Φλόντερους, 33 ετών, εργάζεται για τη διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνελήφθη στις 17 Απριλίου 2022 στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης καθώς επέστρεφε από ταξίδι στο εξωτερικό και κρατείται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τόμπιας Μπίλστρομ, δήλωσε το Σάββατο ότι η δίκη ξεκίνησε στο Ιράν.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για να κρατηθεί ο Γιόχαν Φλόντερους υπό κράτηση, πόσο μάλλον να παραπεμφθεί σε δίκη», είπε ο Billstrom.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόλεμος στη Γάζα – Ιράν: Κίνδυνος για «ανεξέλεγκτη έκρηξη» στη Μέση Ανατολή αν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το Ισραήλ

ΗΠΑ: Το Ιράν εμπλέκεται στις επιθέσεις που εξαπολύουν οι Χούθι της Υεμένης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας