More

  Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δρομολογούν επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ

  Νέες θέσεις εργασίας, νέες προοπτικές ανάπτυξης και μια μεγάλη ευκαιρία για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της τελευταίας δεκαετίας δημιουργείται από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.

  Οι Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες έχουν δρομολογήσει επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 600 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Το συνολικό ποσό θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι επενδύσεις που δρομολογούν οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

  Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΠΕΦ ανακοινώθηκε ότι ο φαρμακευτικός κλάδος θα προχωρήσει σε επενδύσεις που αφορούν την παραγωγή και την έρευνα, δημιουργώντας σημαντικές υποδομές έως το 2025.

  • Η Adelco ετοιμάζει νέα γραμμή παραγωγής στο Μοσχάτο,
  • Η Bennett νέο εργοστάσιο φαρμάκων στη Μεταμόρφωση και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης
  • Η ΒΙΑΝΕΞ επέκταση του πρώτου εργοστασίου αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού της και νέο ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα
  • Ο ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική
  • Η Boehringer Ingelheim επέκταση του εργοστασίου στο Κορωπί
  • Η Demo επέκταση της παραγωγής της και εκσυγχρονισμό του εργοστασίου φαρμάκων στο Κρυονέρι 4 νέα εργοστάσια παραγωγής στην Τρίπολη ένα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και ένα κέντρο βιοτεχνολογίας στην Αθήνα
  • Η Elpen νέο εργοστάσιο παραγωγής στην Κερατέα νέο εργοστάσιο φαρμάκων στο Κορωπί νέο κέντρο έρευνας στα Σπάτα και κέντρο εκπαίδευσης στα Σπάτα και επέκταση και εκσυγχρονισμό του εργοστασίου φαρμάκων στο Πικέρμι
  • Η IASIS εξοπλισμό του νέου εργοστασίου φαρμάκων στο Κορωπί
  • Η Opus Materia επέκταση του προ γράμματος έρευνας και ανάπτυξης Ariadne
  • Η Pharmathen επέκταση των μονάδων της στις Σάπες Κομοτηνής
  • Η Pharmazac νέο εργοστάσιο στην Κερατέα και νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Λαμία
  • Η Rafarm νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Παιανία και επέκταση του εργοστασίου φαρμάκων στην ίδια περιοχή
  • Η Syn Innovation νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στην Κόρινθο

  Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 12 νέων εργοστασίων, που θα ανεβάσουν τον υφιστάμενο αριθμό τους σε 52, η προσθήκη 29 νέων μονάδων παραγωγής, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται έως το 2025 στις 100, η ανάπτυξη 52 νέων γραμμών παραγωγής καθώς και η υλοποίηση 17 νέων ερευνητικών κέντρων/τμημάτων.

  • Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2020 και επιτρέπει τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις που κάνει ο κλάδος, αρχίζει να απελευθερώνει εκατοντάδες εκατομμύρια επενδυτικών κεφαλαίων, που πλέον δεν θα καταλήγουν στο κράτος, αλλά θα γίνουν εργοστάσια, γραμμές παραγωγής, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης και προσέλκυσης νέων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

  Στη χώρα μας έως το 2025 ο αριθμός των ερευνητικών κέντρων/ τμημάτων θα έχει φθάσει τα 40.

  Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη ΚΥΑ που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να συμψηφίσουν το clawback με δαπάνες για παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις σε Ερευνα & Ανάπτυξη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σχεδιάζει επενδύσεις 600 εκατ. € την επόμενη τετραετία, οι οποίες θα δημιουργήσουν χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και η δυνατότητα να διατηρηθεί το μέτρο του συμψηφισμού του clawbackγια τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

  Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε 1 εκατ. Ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης.

  • Σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

  Ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους 80 εκατ.€

  Η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φαρμάκου συμβαδίζει με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής των παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη.

  Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης (RRF).

  Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων τόνισε ότι

  • «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα».

  Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος επισήμανε πως

  • «τα τελευταία δέκα χρόνια το clawback αγγίζει τα 5,3 δις. ευρώ, οδηγώντας σε αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα».

  Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο μήνυμά του τόνισε πως

  • «καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αν.Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη την φαρμακοβιομηχανία, όπου θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα».

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Λος Άντζελες: Μητέρα κατηγορείται ότι έσφαξε τα παιδιά της 3 και 2 ετών και 6 μηνών

  Μια γυναίκα από το Λος Άντζελες κατηγορείται ότι σκότωσε τα τρία παιδιά της μέσα στη δικαστική μάχη με τον πατέρα τους για την επιμέλεια. Η...

  Προθεσμία πήραν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του για το “δώρο” των 2,4 εκ. ευρώ

  Προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν για τις 22 Απριλίου ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου. Το ζευγάρι είχε κληθεί να απολογηθεί συμπληρωματικά...

  Καραμανλής σε Παππά: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί για ακινητοποιημένα λεωφορεία

  Απάντηση έδωσε στον Ν. Παππά, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, για τους ανυπόστατους, όπως χαρακτήρισε ισχυρισμούς του κ. Παππά πως δήθεν τα λεωφορεία...

  Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης του Αραβικού κόσμου

  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) επέλεξαν μια γυναίκα, την πρώτη σε όλο τον αραβικό κόσμο, για να περάσει εκπαίδευση αστροναύτη, καθώς η χώρα του...

  Fitch: Το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο παρά την πανδημία

  To χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η βιωσιμότητά του υποστηρίζεται από πολλούς παράγοντες που το αμβλύνουν, αναφέρει...