13:26 Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Οι Ευρωπαίοι «ψηφίζουν» Μέρκελ αντί Μακρόν- Το 41% θα την επέλεγαν για «πρόεδρο της ΕΕ»

Οι Ευρωπαίοι «ψηφίζουν» Μέρκελ αντί Μακρόν- Το 41% θα την επέλεγαν για «πρόεδρο της ΕΕ»

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία και την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την εξουσία, η δημοτικότητα της καγκελαρίου ανάμεσα σε αρκετούς  Ευρωπαίους είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το ECFR, το 41% από τους ερωτηθέντες θα ψήφιζαν την Άνγκελα Μέρκελ για «πρόεδρο της ΕΕ», αντί του Εμανουέλ Μακρόν.

Στην έρευνα που διενήργησε το think tank, η Μέρκελ και ο Μακρόν ήταν οι μόνοι υποψήφιοι σε αυτό το υποθετικό ερώτημα για τον ποιον θα ψήφιζαν οι ερωτηθέντες για «πρόεδρο της ΕΕ».

Πάνω από το 50% στην Ολλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία απάντησαν ότι θα επέλεγαν την καγκελάριο της Γερμανίας. Πάνω από το 40% θα «ψήφιζαν» Μέρκελ έναντι Μακρόν και στη Δανία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Ακόμη και στη Γαλλία, το 32% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν την Γερμανίδα καγκελάριο και μόλις το 20% τον πρόεδρο της χώρας, Μακρόν.

Συνολικά, το 41% απάντησε ότι θα ψήφιζε την Άνγκελα Μέρκελ και μόλις το 14% τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η απερχόμενη καγκελάριος κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό της στην Ολλανδία (58%) και το χαμηλότερο στη Βουλγαρία (31%). Όσο για τον Γάλλο πρόεδρο, συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό στην Ουγγαρία (24%) και το χαμηλότερο στην Ολλανδία (6%).

Φυσικά στην έρευνα που διενεργήθηκε δεν συμμετείχε η Ελλάδα. Αν γινόταν αυτή η ερώτηση εδώ σχεδόν σίγουρα η απάντηση για την γερμανίδα καγκελάριο θα ήταν εντελώς απογοητευτική καθώς σύμφωνα και με τα γερμανικά Μέσα ενημέρωσης η Άνγκελα Μέρκελ είναι μακράν η πιο αντιδημοφιλής ξένη πολιτικός στην Ελλάδα

Με το τεχνοκρατικό στιλ ηγεσίας της, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολύ περισσότερο από ότι ο Εμανουέλ Μακρόν με τις ιδεαλιστικές ομιλίες του, σημειώνει το ECFR.

Ακόμη, το think tank επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν τη Γερμανία μία αξιόπιστη, φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Πολλοί εμπιστεύονται περισσότερο το Βερολίνο για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, το think tank σημειώνει ότι ο τρόπος διακυβέρνησης της Μέρκελ έχει μειώσει τους φόβους για μια κυριαρχία της Γερμανίας. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν θεωρούν ότι είναι κάτι κακό το γεγονός ότι μία Γερμανίδα- η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- είναι επικεφαλής της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, το 27% θεωρεί ότι αυτό είναι κάτι καλό και το 10% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Όμως την ίδια ώρα, το 34% εκτιμά ότι η Γερμανία είναι μία δύναμη σε πτωτική πορεία. Μάλιστα, ακόμη και στην ίδια τη χώρα το 52% εκφράζουν την άποψη ότι έχει παρέλθει η «χρυσή εποχή» της Γερμανίας.

Διαβάστε ακόμη

Μέρκελ : H δυσκολότερη στιγμή της θητείας μου, όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους Έλληνες

Γερμανικός Τύπος: Η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν μακράν η πιο αντιδημοφιλής ξένη πολιτικός στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας