15:21 Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Οι ΗΠΑ επιτρέπουν πλέον τη χρήση αμερικανικών όπλων από το "αμφιλεγόμενο" τάγμα Αζόφ

Οι ΗΠΑ επιτρέπουν πλέον τη χρήση αμερικανικών όπλων από το "αμφιλεγόμενο" τάγμα Αζόφ

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης χρήσης αμερικανικών όπλων που είχε επιβληθεί στο τάγμα Αζόφ, μονάδα του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με όσα αναφέρει εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να τερματίσει την απαγόρευση στην ταξιαρχία Αζόφ, που είχε επιβληθεί πριν από μια δεκαετία -αφορούσε τόσο την εκπαίδευση από αμερικανούς στρατιωτικούς, όσο και τη χρήση όπλων κατασκευασμένων στις ΗΠΑ- έπειτα από ανάλυση που συμπέρανε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη μονάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Έπειτα από διεξοδική εξέταση, η ουκρανική 12η ταξιαρχία των ειδικών δυνάμεων Αζόφ πέρασε τον έλεγχο Λίχι όπως διενεργήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας, με τον ΟΗΕ ωστόσο αλλά και άλλους διεθνείς οργανισμούς να κατηγορούν το φασιστικό τάγμα για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στην Ουκρανία το 20214.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο λεγόμενος νόμος Λίχι, από το όνομα του Δημοκρατικού πρώην γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι, απαγορεύει τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σε μονάδες που διαπιστώνεται πως έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πλέον, η συγκεκριμένη ταξιαρχία θα έχει πρόσβαση στην ίδια αμερικανική στρατιωτική βοήθεια με οποιαδήποτε άλλη μονάδα, σημειώνει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ουκρανικό τάγμα Αζόφ θα δώσει την τελική μάχη οχυρωμένο στο χαλυβουργείο Azovstal

Ουκρανός πρεσβευτής: Ρωσική προπαγάνδα ότι το τάγμα Αζόφ είναι παραστρατιωτική μονάδα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας