13:27 Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία πως σχεδιάζει προβοκάτσια στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία πως σχεδιάζει προβοκάτσια στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει ήδη στείλει σαμποτέρ στην Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις προβοκάτσιας, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για επίθεση, ακόμα και μέσα στον επόμενο μήνα.

Οι εν λόγω αμερικανικοί ισχυρισμοί έρχονται μετά την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών με τη Ρωσία για να εκτονωθεί η κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας εν μέσω της συγκέντρωσης περισσότερων από 100.000 ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. Η Μόσχα, από την πλευρά της, διατείνεται ότι η κρίση έχει προκληθεί από στρατιωτική απειλή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

«Η Ρωσία θέτει τις βάσεις για να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για εισβολή μέσω δραστηριοτήτων δολιοφθοράς και ηλεκτρονικών επιχειρήσεων, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Έχουμε πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι η Ρωσία έχει πράκτορες για επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία», προσθέτει.

«Οι ρωσικοί παράγοντες επιρροής έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζουν προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε παρόμοιες τακτικές πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει το προηγούμενο διάστημα ότι η εν λόγω προβοκάτσια θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός βίαιου επεισοδίου στη ρωσική πρεσβεία ή στο προξενείο, για το οποίο η Μόσχα θα μπορούσε στη συνέχεια να κατηγορήσει ακροδεξιούς Ουκρανούς εξτρεμιστές.

Τι απαντά το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα και τις αναφορές δυτικών μέσων ενημέρωσης για πιθανή προβοκάτσια που ετοιμάζει η Ρωσία στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), όπου έχει σταλεί ομάδα πρακτόρων γι αυτό τον σκοπό, ως ανυπόστατα και ατεκμηρίωτα.

«Μέχρι στιγμής αυτές οι δηλώσεις είναι αβάσιμες και ατεκμηρίωτες», δήλωσε στο πρακτορείο TASS σχολιάζοντας διάφορα σχετικά δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε προγενέστερες δηλώσεις είχε υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν συνιστά για κανέναν απειλή, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι οποίες απόπειρες επίλυσης της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, θα έχουν τις πιο σοβαρές συνέπειες.

Διαβάστε ακόμη

Μαζική κυβερνοεπίθεση σε ιστοτόπους της κυβέρνησης της Ουκρανίας

Ζ. Μπορέλ: Οποιαδήποτε πρόκληση ή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει σοβαρές συνέπειες

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας