4:28 Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Οι κοινές δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου

Οι κοινές δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου

Ολοκληρώθηκαν  οι κοινές δηλώσεις των δυο υπουργών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δυο υπουργοί έφτασαν περπατώντας στο Υπουργείο Εξωτερικών από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου νωρίτερα είχε γίνει η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε θετικό κλίμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας».

«Αγαπητέ φίλε Νίκο Δένδια» ξεκίνησε ο Τούρκος υπουργός, σχολιάζοντας αρχικά τη νίκη της Anadolu Εφές στο μπάσκετ, για την οποία τον είχε συγχαρεί πριν και ο Έλληνας υπουργός.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι πάλι στην Ελλάδα, ευχαριστώ τον φίλο μου Νίκο για τη θερμή υποδοχή» τόνισε ο Τσαβούσογλου. «Στις συνομιλίες και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή θέματα. Στην Άγκυρα στη συνάντηση, που είχαμε, είχαμε αποφασίσει να επιταχύνουμε διμερείς διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά και εμπορικά, έγινε υψηλού επιπέδου συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών στην Καβάλα με 25 συμφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε αυτά τα θέματα για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία».

«Θέλω να πω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια θετική πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε και εκείνος στην αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών, εμείς έχουμε υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με χώρες της ΕΕ όπως η Ουγγαρία ή η Σερβία, πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει πολύ θετικά τόσο τον τουρισμό και άλλα θέματα, σημείωσε.

«Ως προς την πολιτική και τη στρατιωτική συνεργασία μας, είχε γίνει ο 62ος γύρος συμβουλευτικών επαφών στην Αθήνα και θα καθοριστεί ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση» πρόσθεσε.

Επανέλαβε, όπως είχε πει νωρίτερα και ο Νίκος Δένδιας, πως προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, «είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που περιμένουν επίλυση και πιστεύουμε πως η βάση της πρέπει να είναι ο σεβασμός στο δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα».

«Ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και με τον Νίκο Δένδια συμφωνήσαμε πως θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία» κατέληξε, κλείνοντας την ομιλία του ευχαριστώντας εκ νέου τον Έλληνα υπουργό.

Διαβάστε επίσης 

Η θερμή “αγκαλιά” Δένδια – Τσαβούσογλου και το δείπνο με θέα την Ακρόπολη

Τσαβούσογλου: Άναψε «φωτιές» με το που «πάτησε» Ελλάδα – Προκλητική δήλωση για «τουρκική μειονότητα»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας