14:39 Σάββατο 1 Απριλίου 2023
eReportaz

Live:

Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές «φέρνουν» μικρότερες συντάξεις!

Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές «φέρνουν» μικρότερες συντάξεις!

Ο παραλογισμός του νόμου Κατρούγκαλου για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών! Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές «φέρνουν» μικρότερες συντάξεις!

Η καταιγίδα αυξήσεων που ήλθε λόγω του νόμου Κατρούγκαλου (συνδέει τα ασφάλιστρα των μη μισθωτών με τον πληθωρισμό) για την ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ σπρώχνει όλο και περισσότερους ασφαλισμένους στην επιλογή της χαμηλότερης κλάσης ασφάλισης γεγονός που οδηγεί όμως σε πολύ χαμηλές συντάξεις.

Η ετήσια επιβάρυνση από την αύξηση κατά 9% (μπορεί να είναι λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αναλόγως με το τελικό κλείσιμο του πληθωρισμού το 2022) των ασφαλιστικών εισφορών για 1,3 εκ μη μισθωτούς ασφαλισμένους υπολογίζεται ότι ξεκινά από 252 ευρώ και φτάνει στα 679 ευρώ ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει ή πρόκειται να επιλέξουν έως το τέλος Ιανουαρίου που λήγει η σχετική προθεσμία.

Κατηγορίες

Στην πρώτη και χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία η αύξηση των εισφορών υπολογίζεται στα 21 ευρώ τον μήνα, ενώ στην έκτη ασφαλιστική κατηγορία, θα φθάσει στα 56,6 ευρώ τον μήνα.

Αυτό οδηγεί σε επιλογή της χαμηλότερης κατηγορίας στην οποία ήδη έχει ενταχθεί το 80% των μη μισθωτών μπορεί να σημαίνει λιγότερα ασφάλιστρα αλλά και λιγότερα έξοδα αλλά έχει τελική κατάληξη τη λήψη πολύ χαμηλών συντάξεων.

Με βάση το σενάριο διαμόρφωσης του πληθωρισμού στο 9% οι εισφορές για την πρώτη κλίμακα διαμορφώνονται σε 231 ευρώ το μήνα , για την δεύτερη σε 277,2 ευρλω, για την τρίτη σε 332,2 ευρώ, για την τέταρτη σε 399,3 ευρώ για την πέμπτη σε 478,5 ευρώ και την έκτη σε 622,6 ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνεται η εισφορά υπέρ ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) ύψους 10 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο οι διαφορές στα ποσά που καταβάλλονται δημιουργούν και ζητήματα στο ύψος των συντάξεων που απονέμονται. Έτσι ένας ελεύθερος επαγγελματίας που ασφαλίστηκε στη χαμηλότερη κλίμακα θα λάβει περί τα 430 ευρώ μεικτή σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης και με 40 έτη θα 770 ευρώ μεικτά περίπου. Από την άλλη πλευρά όσοι ασφαλίστηκαν για όλο το βίο τους στην ανώτατη κλίμακα θα λάβουν με 15 χρόνια ασφάλισης το ποσό των 630 ευρώ το μήνα και με 40 έτη περί τα 1600 ευρώ μηνιαίως μεικτά.

Το εξωφρενικό όμως είναι ότι ένας μη μισθωτός με 40 χρόνια στη χαμηλή καταβάλει σε τρέχουσες τιμές περί 110.000 ευρώ για εισφορές αλλά παίρνει μικρότερη σύνταξη από αυτόν που βρίσκεται 15 χρόνια στην ανώτατη κλίμακα και καταβάλει αθροιστικά τις ίδιες εισφορές.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Kαλάθι του νοικοκυριού παρωδία: Αυξήσεις έως 146% στα προϊόντα και ασυδοσία στην αγορά (Βίντεο)

Ακριβότερα τα rapid test λόγω ΦΠΑ 6%

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας