1:53 Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Oι νέες ισορροπίες μετά την επιστροφή Γιώργου - Τι γίνεται με νέο κόμμα και Βενιζέλο

Oι νέες ισορροπίες μετά την επιστροφή Γιώργου - Τι γίνεται με νέο κόμμα και Βενιζέλο

Ως μία κίνηση ρίσκου ερμηνεύουν πολλά πολιτικά στελέχη του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου τη συμπόρευση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του ΚΙΔΗΣΟ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Και αυτό γιατί πέραν της επιθυμίας για επαναπατρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν ψηφίσει το 2009 το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου, η αναδιαμόρφωση των εσωτερικών ισορροπιών και η στάση, που θα τηρήσουν στα νέα δεδομένα βασικοί παίκτες, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πιθανόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην επιχειρούμενη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η χθεσινή συνάντηση Γεννηματά – Παπανδρέου διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, «αρνητικό ρεκόρ» για τα δεδομένα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, που μας έχει συνηθίσει σε μακρόσυρτες διαδικασίες στο παρελθόν, ενδεικτικό, πάντως, ότι όλα είχαν κλείσει τα προηγούμενα 24ωρα. “Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις», είναι φράση της κοινής ανακοίνωσης, που επισημοποίησε την προσχώρηση του ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ούτως ή άλλως, ακόμη και η κοινή ανακοίνωση είχε συνταχθεί μία ημέρα νωρίτερα ύστερα από αλλεπάλληλες επικοινωνίες τόσο μεταξύ της κ. Γεννηματά και του κ. Παπανδρέου όσο και μεταξύ του Μανώλη Όθωνα και του Γιώργου Ελενόπουλου.

Στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αφενός, όπως και να ωθήσει σε συνέργειες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση». Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησαν κατά τη συνάντηση τους ότι πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία στους από εδώ και πέρα χειρισμούς και να υποστηριχθεί από όλους το εγχείρημα με σύνεση και προσοχή.

Κρας τεστ για το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών αναμένεται να αποτελέσουν οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων στα δύο κόμματα, αρχής γενομένης από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που συνέρχονται αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Κυριακή αντιστοίχως. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Γεννηματά είχε ενημερώσει τους θεσμικούς παράγοντες του Κινήματος για τις εξελίξεις, που αφορούσαν στην «επιστροφή» του Γιώργου Παπανδρέου και των στελεχών, που τον ακολούθησαν στο ΚΙΔΗΣΟ τον Ιανουάριο του 2015, φροντίζοντας σε πρώτη φάση τουλάχιστον να απορροφήσει το πρώτο κύμα κραδασμών από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Τι γίνεται με Βενιζέλο

Η επανάκαμψη του πρώην πρωθυπουργού στα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι σαφές πως αναδιατάσσει τις ούτως ή άλλως εύθραυστες ισορροπίες στον ευρύτερο χώρο. Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε ανύποπτο χρονικό διάστημα ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς για πιθανή επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο κόμμα είχε απαντήσει πως «υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους, ιστορίας και αξιακής συνείδησης, τα οποία για μένα είναι πρωταρχικής σημασίας», αφήνοντας να εννοηθεί με σαφήνεια ότι δεν μπορεί να λησμονηθεί η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 2015 με την δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου τονίζουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί εφ όλης της ύλης στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος την Κυριακή. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές προϊδεάζουν ότι υπό το φως των νέων δεδομένων είναι μάλλον δύσκολο να παρευρεθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκδήλωση του Σαββάτου, όπου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προσκαλέσει πρώην βουλευτές του Κινήματος, που δεν έχουν «μετοικήσει» σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Αν και κάπως πρόωρο, πρόσωπα, που γνωρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο εκτιμούν πως η συγκατοίκηση του με τον Γιώργο Παπανδρέου υπό την ίδια κομματική στέγη μοιάζει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μία άκρως δυσεπίλυτη εξίσωση.

Οι αντιδράσεις από την πλευρά Φλωρίδη, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση

Την παρουσία τους στη μεθαυριανή εκδήλωση επανεξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες μετά και την προσχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τόσο η Άννα Διαμαντοπούλου όσο και ο Γιάννης Ραγκούσης, οι οποίοι μαζί με τον Γιώργο Φλωρίδη θα προχωρήσουν μία ημέρα μετά, την Κυριακή, στα αποκαλυπτήρια του νέου πολιτικού φορέα από τη Θεσσαλονίκη. Στο «πολιτικό σουαρέ» του Σαββάτου μοιάζει απίθανο να παραστεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον οποίο η κ. Γεννηματά είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες το τελευταίο 10ημερο. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως μία προσέλευση άνω των 100 πρώην βουλευτών θα είναι άκρως ικανοποιητική, με το δεδομένο ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για αρκετά από τα περίπου 360 πρόσωπα, που αρχικώς προσεκλήθησαν.

Στην κεντροαριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η είδηση της προσχώρησης του Γιώργου Παπανδρέου και του ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη έγινε δεκτή με αμηχανία από την πλειοψηφία του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι ακόμη νωπές οι μνήμες τόσο της δημιουργίας του ΚΙΔΗΣΟ, όσο και της εκπεφρασμένης άποψης του πρώην πρωθυπουργού ότι στον ευρύτερο διάλογο για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές επιμένουν ότι σοβαρά προβλήματα πιθανώς να προκύψουν είτε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί να συμπεριληφθεί στις εκλογικές λίστες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είτε επιχειρήσει να επιβάλλει τις απόψεις του στο «καυτό» θέμα των συνεργασιών, ιδίως την προσέγγιση, που έχει διατυπώσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

“Όχι σε έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”

Προβληματισμό για την επιστροφή του κ. Παπανδρέου εκφράζουν ορισμένα στελέχη των Κινήσεων. Σκληρή είναι και η άποψη του Ποταμιού . Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ποτάμι τονίζουν ότι «πρέπει να κάνουμε άλματα μπροστά και όχι να γυρίζουμε στο χθες», ενώ σημειώνουν ότι «δεν μπορεί να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παράγοντες, που ευθύνονται για την αποτυχία της χώρας και την άνοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Τέλος, τονίζουν ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο Κίνημα και όχι από έναν λιγότερο ή περισσότερο πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».

Εμφανίσεις Γιώργου στα ΜΜΕ

Ήδη από σήμερα Παρασκευή, ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει έναν γύρο εμφανίσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπου θα μιλήσει για την κίνησή του να επιστρέψει στην κεντροαριστερά αλλά θα στηρίξει τις επιλογές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Φαίνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός θα αρχίσει να “παίζει πάλι μπάλα”, όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας