12:32 Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Oι νέοι ευνοϊκοί όροι συνταξιοδότησης διαδοχικής ασφάλισης

Oι νέοι ευνοϊκοί όροι συνταξιοδότησης διαδοχικής ασφάλισης

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους στα «ευγενή» Ταμεία ΔΕΚΟ και Τ.τ.Ε

Νέοι όροι συνταξιοδότησης, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τίθενται για εργαζoμένους που ανήκουν ασφαλιστικά σε ευγενή ταμεία ΔΕΚΟ αλλά και το ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα προβλέπεται ότι τα πρόσωπα τα οποία ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς οργανισμούς δικαιούνται σύνταξη από τον τελευταίο οργανισμό, στον οποίο ήταν ασφαλισμένα κατά την τελευταία χρονική περίοδο ασφάλισής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας του οργανισμού αυτού, εφόσον πραγματοποίησαν στην ασφάλισή του:

– Σαράντα μήνες ή 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, από τις οποίες δώδεκα (12) μήνες ή τριακόσιες (300) ημέρες την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της ασφάλισης ή την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, σε περίπτωση κρίσης δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος.
– Είκοσι τέσσερις μήνες ή 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε πριν από τη διακοπή της ασφάλισης ή την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου ή την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, σε περίπτωση κρίσης δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου.

Στο χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων περιλαμβάνεται και ο χρόνος υποχρεωτικής ή προαιρετικής ασφάλισης. Στο χρόνο αυτό μπορεί να προσμετρηθεί και ο χρόνος αναγνώρισης στρατιωτικής θητείας, για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές στον αρμόδιο οργανισμό.

Ουσιαστικά με τις διατάξεις αυτές ευνοούνται όσοι έκλεισαν τον εργασιακό τους κύκλο σε ευγενή ταμεία ΔΕΚΟ και της ΤτΕ ασχέτως προηγούμενης ασφάλισης, υπό τις προϋποθέσεις ασφάλισης που προαναφέρθηκαν για το τελευταίο ταμείο. Επίσης κερδισμένοι είναι όσοι είχαν ασφαλιστεί σε ευγενή ταμεία, άλλαξαν επάγγελμα αλλά στη νέα τους ασφάλιση δεν συμπλήρωσαν τα χρόνια που απαιτούνται για συνταξιοδότηση.

Προϋποθέσεις

Ειδικότερα αν ο ασφαλισμένος δεν έχει πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο, από τη νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού, χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του λόγω γήρατος ή αναπηρίας ή των μελών της οικογένειάς του λόγω θανάτου ή δεν πραγματοποίησε στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης, τότε δικαιούνται σύνταξη αυτός ή τα μέλη της οικογένειάς του από τον οργανισμό, στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τους περισσότερους μήνες ή τις περισσότερες ημέρες ασφάλισης και στον οποίο δεν περιλαμβάνεται ο τελευταίος οργανισμός, εφόσον:

– ο ασφαλισμένος που αιτείται τη συνταξιοδότησή του λόγω γήρατος ή αναπηρίας έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας ή είναι ανάπηρος με το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού και
– πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση που προβλέπει η νομοθεσία του οργανισμού με τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης.
Αν ο ασφαλισμένος δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπει η νομοθεσία του οργανισμού στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τους περισσότερους μήνες ή τις περισσότερες ημέρες ασφάλισης, τότε το δικαίωμα του ασφαλισμένου κρίνεται από τους άλλους οργανισμούς, στους οποίους ασφαλίσθηκε κατά φθίνουσα σειρά αριθμού μηνών ή ημερών ασφάλισης.
Αν ο ασφαλισμένος δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπει η νομοθεσία όλων των οργανισμών στους οποίους ασφαλίσθηκε, τότε η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίπτεται.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακρίβεια : Τα τρόφιμα ακριβαίνουν ενώ ο πληθωρισμός πέφτει

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποζημίωση λόγω phishing – Τι θα προβλέπει

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας