11:05 Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Οι (νέοι) συμβουλάτορες του Αλέξη Τσίπρα!

Οι (νέοι) συμβουλάτορες του Αλέξη Τσίπρα!

Διαβάζει και ξαναδιαβάζει ο Αλέξης Τσίπρας τις δημοσκοπήσεις που έρχονται στα χέρια του. Από τα ευρήματα δεν τον προβληματίζει ούτε η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η καταλληλόλητα για πρωθυπουργός, όπου υστερεί έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Η «Μ» παρουσιάζει τα πρόσωπα που απαρτίζουν το νέο think tank του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.


Τον προβληματίζουν δύο ευρήματα. Το ένα είναι ότι ακόμα και σήμερα οι περισσότερες γνώμες των πολιτών, ακόμα και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, για τη διακυβέρνησή του είναι οι περισσότερες αρνητικές απ’ ό,τι θετικές. Το δεύτερο είναι πως υπάρχουν και πολλές αρνητικές απόψεις για τα στελέχη που ήταν δίπλα του και κατείχαν σημαντικές θέσεις στην κυβέρνησή του. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ισχυρό ατού για τον ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις βαρίδια είναι μια σειρά από στελέχη.

Και εδώ έρχεται το δίλημμα από τη μια η ανανέωση με νέα πρόσωπα, άφθαρτα, και από την άλλη η παλαιά φρουρά που είναι βουλευτές με μια «εκλογική πελατεία» και αν τους απομακρύνει μπορεί αυτό να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να λειτουργήσει συνεκτικά.

Ανανέωση

Από τη μια δεν προχώρησε σε ρήξη με ορισμένους από τους παλαιούς, από την άλλη αντί να εντάξει αμέσως στο κόμμα τα πρόσωπα με τα οποία θα επιχειρήσει την ανανέωση, δημιούργησε μια παράλληλη δομή ως προς την κομματική, ένα think tank επιστημόνων, οι οποίοι θα λειτουργούν σε ομάδες εργασίας για να συμβάλλουν με τις ιδέες τους σε θεματικές, όπως οι ακόλουθες:

Δικαιώματα και δημοκρατική διακυβέρνηση

Διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς

Εκδημοκρατισμός και εκπαίδευση Σωμάτων Ασφαλείας

Ενεργειακός μετασχηματισμός

Εργασιακές σχέσεις και μείωση ωρών εργασίας

Ευρωπαϊκές πολιτικές

Καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων και δικαιώματα του παιδιού

Κλιματική αλλαγή και πολιτικές ανθεκτικότητας

Χρηματοοικονομικές αγορές

Πολιτικές για τη στήριξη της νεολαίας

Δίκτυα μεταφορών

Πολιτική Υγείας: Mετάβαση στη μετα-COVID εποχή

Προστασία και διαχείριση φυσικών πόρων

Προσφυγικό/μεταναστευτικό και διεθνής αστυνομική συνεργασία

Στρατηγικός σχεδιασμός ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής

Ψηφιακή μετάβαση.

Το νέο think tank που συμβουλεύει τον Αλέξη Τσίπρα αποτελείται από τα εξής πρόσωπα:

Όθων Ηλιόπουλος: Είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center.

Δέσποινα Σίνου: Είναι επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου και συνδιευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνής Συνεργασία και ΜΚΟ στη Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord (Γαλλία). Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Panthéon-Assas Paris 2 στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο.

Κορίνα Χατζηνικολάου: Είναι επίκουρη καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας στο τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

Ντόρα Γιαννάκη: Είναι πολιτικός επιστήμονας, εμπειρογνώμονας Πολιτικών Ασφάλειας & Δικαιοσύνης και ερευνήτρια σε Θέματα Νεολαίας.

Πέτρος Δαμιανός: Είναι διευθυντής του Γυμνασίου και του Λυκείου (από την ίδρυσή του το 2000 έως σήμερα) και του Δημοτικού και του ΔΙΕΚ (από το 2019 έως σήμερα) που λειτουργούν εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης

Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ).
Γιώργος Παπανικολάου: Είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Northumbria της Μεγάλης Βρετανίας.

Σοφία Βιδάλη: Είναι καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δημήτρης Χριστόπουλος: Είναι κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και καθηγητής Πολιτειολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Κωστής Παπαϊωάννου: Είναι εκπαιδευτικός. Σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες.

Αντώνης Μπόγρης: Σπούδασε στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό του από το εργαστήριο Οπτικών Επικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ερρίκος Βεντούρας: Είναι διδάκτωρ ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών ΕΜΠ και καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Μανώλης Τερροβίτης: Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2007) και συνέχισε στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (2007-2008).

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: Υπηρέτησε επί 37 χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία, φτάνοντας στον ανώτατο βαθμό της αντιστρατήγου.

Νίκος Φαραντούρης: Είναι διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Μεταφορών & Ανταγωνισμού, και διευθυντής του διεθνούς διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ενέργεια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Διάνα Βουτυράκου: Είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, ιδρύτρια και γενική διαχειρίστρια της Unique Minds.

Σπύρος Κίντζιος: Είναι πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών ΑΕΙ.

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης: Είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι καθηγητής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο την «Τεχνολογία Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος».

Γιάννης Μυλόπουλος: Είναι καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Δημήτρης Πλουμπίδης: Είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ.

Τάσος Τανούλας: Είναι διδάκτωρ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου της Αθήνας.

Νατάσα Ρωμανού: Είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ στη Νέα Υόρκη και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Γιώργος Τσελιούδης: Εργάζεται ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στο τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής.

Άρις Καζάκος: Είναι ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Σταύρος Κατσανέβας: Είναι καθηγητής Φυσικής Exceptional Class του Πανεπιστημίου του Παρισιού (Université de Paris) και διευθυντής από το 2018 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βαρύτητας, European Gravitational Observatory (EGO).

Γιάννης Κρεστενίτης: Είναι ομότιμος καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής & Ωκεανογραφίας στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Παντελής Μπάγκος: Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής και Υπολογιστικής Βιολογίας και Γενετικής, και διευθυντής του Διατμηματικού ΠΜΣ «Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική».

Γιώργος Σταμπουλής: Είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Είναι αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI) στο Παρίσι και υπεύθυνος του τμήματος Θρόμβωσης και Αιμόστασης του Service d’Hématologie Biologique του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon στο ανατολικό Παρίσι.

Αιμίλιος Αυγουλέας: Είναι καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, επικεφαλής του Τομέα Εμπορικού Δικαίου και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος (LLM) με ειδίκευση στο Διεθνές Τραπεζικό Δίκαιο και τα Χρηματοοικονομικά.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξαφνική συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Στοκχόλμη

Απάντηση του Βουλευτή της ΝΔ Παπαδημητρίου στον Πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ Γερακαράκο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας