1:33 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Οι παράγκες της Δικαιοσύνης

Οι παράγκες της Δικαιοσύνης

Ο ρόλος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο πόλεμος χαρακωμάτων, η δολοφονία χαρακτήρων και η απαξίωση του θεσμού 

Οι υποθέσεις που αρχειοθετήθηκαν και ο τρόμος για νέες αποκαλύψεις

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο ξέπλυμα

Νέος ποινικός κώδικας

Πραξικόπημα στον Άρειο Παγο

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Περιστατικά τα οποία διασαλεύουν το κύρος της Δικαιοσύνης, κουρελιάζουν στην κυριολεξία τον Θεσμό και προκαλούν θυμηδία στους πολίτες αλλά και στην μεγάλη πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών διαδραματίζονται δημόσια τα τελευταία 24ωρα με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση-καταγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή για την υπόθεση της Νοvartis. Τα όσα ανέφερε το πρώην «υπάκουο παιδί» της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου όχι απλά αποδεικνύει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας αλλά πως στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης «παίζεται» άλλου είδους μπάλα η οποία ουσιαστικά αμαυρώνει την προσπάθεια που καταβάλλει η πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών της χώρας.

Από τον Βγενόπουλο στον… Παπαγγελόπουλο

Όσοι τυγχάνει να γνωρίζουν τον Ιωάννη Αγγελή μιλούν για έναν ικανό εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος ποτέ, όμως, δεν έκρυβε την θεμιτή φιλοδοξία του προκειμένου να σταδιοδρομήσει και να ξεχωρίσει στον κλάδο. Λιγομίλητος ακόμη και με τους συναδέλφους του, αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές και αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, τις συνομιλίες στο τηλέφωνο. Το όνομά του συζητήθηκε ευρέως όταν το 2016 κατήγγειλε συναδέλφους του μεταξύ των οποίων και την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για παρεμβάσεις σχετικά με την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου. Εκείνη την περίοδο ο κ. Αγγελής είδε τις αναφορές του να γίνονται σημαία από πολλά μέσα που υποστήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια Μέσα σήμερα σιωπούν.
Αρκετοί κακοπροαίρετοι εντός της εισαγγελίας λένε ότι η απόφαση του να συγκρουστεί με ένα μέρος της πανίσχυρης τότε δικαστικής εξουσίας του έδωσε ένα πολύτιμο διαβατήριο. Ο νέος… αέρας που έπνεε στην δικαιοσύνη από την αλλαγή της κυβέρνησης αλλά και των νέων προσώπων που τοποθετήθηκαν επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων είδαν με καλό μάτι τον αγώνα του εισαγγελέα Αγγελή.
Η αλλαγή της κυβέρνησης πολύ γρήγορα έφερε στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμοδίου για θέματα Διαφθοράς, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Γνωστό εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος ταυτίστηκε με το σύστημα Καραμανλή όταν θήτευσε ως επικεφαλής της ΕΥΠ. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε σαφή ερείσματα στον χώρο των ΑΝΕΛ και ειδικότερα την εύνοια του πρώην κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου. Υπήρξε και ένα άλλο στοιχεία, πέρα των αδιαμφισβήτητων ικανοτήτων του, που έπαιξε κομβικό, όπως λένε, ρόλο στην επιλογή του. Το γεγονός ότι είχε και έχει καλούς γείτονες. Για την ακρίβεια τους γονείς του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος λοιπόν υπήρξε ο άνθρωπος-κλειδί για μια σειρά από ζητήματα τα οποία καλούνταν το νέο σύστημα εξουσίας να αντιμετωπίσει. Και αυτό δεν είναι άλλο από την πάταξη της… διαφθοράς. Είχε και ένα ακόμη προσόν. Ότι γνώριζε αυτό που λέμε την ανθρωπογεωγραφία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Τους ανθρώπους οι οποίοι λίγα χρόνια πριν ήταν συνάδελφοί του.

Τον Φεβρουάριο του 2018 ο κ. Παπαγγελόπουλος ο οποίος φωτογραφίζεται ως ο «Ρασπούτιν της Κυβέρνησης» εκτίμησε ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού Κράτους». Από την πρώτη στιγμή τόσο μέσω της «Μ» όσο και μέσω του ereportaz είχαμε επισημάνει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση για την οποία η ελληνική κυβέρνηση και Δικαιοσύνη κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου, μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 όταν πρώτοι αποκαλύψαμε την ύπαρξη αμερικανικής έρευνας, θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς λόγους από την κυβέρνηση. Τα όσα καταγγέλλονται από τον κ. Αγγελή αλλά και εκείνα που καταγγέλθηκαν από την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία παραιτήθηκε μιλώντας για παρεμβάσεις στο έργο της μας δικαιώνουν. Και οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί έδειχναν συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις. Τον «Ρασπούτιν» και την παρέα του. Μικρή σημείωση. Η δεύτερη αποφάσισε να τα βροντήξει στον αέρα όταν είδε να στοχοποιείται από συγκεκριμένα κέντρα που την παρουσίασαν ως… διαπλεκόμενη για την υπόθεση Παπαντωνίου και δεν δίστασαν να εμπλέξουν στην υπόθεση της Novartis ακόμη και τον σύζυγό της, Λάζαρο Καρνέση, ενώ ο πρώτος παρέμεινε επί μακρόν ενεργό μέλος της έρευνας εποπτεύοντας την διάδοχο της κας Ράικου, Ελένη Τουλουπάκη.

Από την αρχειοθέτηση των μηνύσεων στο πρωτοσέλιδο

Προ της επιστολής-βόμβας της περασμένης εβδομάδας είχαν σημειωθεί γεγονότα τα οποία καλό είναι να επισημανθούν στον αναγνώστη. Το βασικότερο και πλέον παράδοξο είναι το εξής: Ότι ο κ. Αγγελής ο οποίος πλέον καταγγέλλει εισαγγελική σπουδή για fast track διώξεις κατά πολιτικών προσώπων για την Novartis ήταν εκείνος ο οποίος είχε αρχειοθετήσει τις μηνύσεις των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου οι οποίοι κατήγγειλαν σκευωρία και μεθοδεύσεις. Ήταν Μάιος του 2018. Τότε οι μηνύσεις αρχειοθετήθηκαν χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στους εγκαλούντες να συνεισφέρουν περαιτέρω στοιχεία. Το ερώτημα είναι γιατί; Και εάν τότε κακώς αρχειοθετήθηκαν, σήμερα δεν πρέπει να ανασυρθούν από το αρχείο;
Οι μήνες κύλησαν, η υπόθεση Novartis σε ότι αφορά το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης παρέμεινε στον αφρό και τεχνηέντως συντηρήθηκε μέσω αμέτρητων πρωτοσέλιδων στον φιλοκυβερνητικό τύπο. Φτάνουμε στον Δεκέμβριο του 2018. Οι Έλληνες εισαγγελείς συναντώνται στην Βιέννη με στελέχη της αμερικανικής δικαιοσύνης. Σκοπός είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και η παροχή βοήθειας (α λα Siemens) από την άλλη άκρη του Ατλαντικού με σκοπό να ξεκολλήσει η τελματωμένη έρευνα. Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Ιανουαρίου 2019 η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» στήνει στα τέσσερα μέτρα των εισαγγελέα που αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία χρηματισμού για Έλληνα αξιωματούχο ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Ο κ. Αγγελής θεωρεί ότι πίσω από την συγκεκριμένη «δημοσιογραφική αποκάλυψη» βρίσκονται σκευωροί. Και συγκεκριμένα ο ίδιος ο Ρασπούτιν. Δυο ημέρες αργότερα για λόγους ευθιξίας υποβάλλει την παραίτησή του στην κ. Δημητρίου. Και έκτοτε ξεκινά ο ανένδοτος. Ένας διμέτωπος αγώνας κατά του «Ρασπούτιν» και της Ελένης Τουλουπάκη την οποία επόπτευε επί μακρόν. Μέρος του περιεχομένου των αναφορών Αγγελή διαρρέουν στον Τύπο. Προκαλείται σεισμός. Ξεκινάει πειθαρχική και ποινική προκαταρκτική έρευνα. Ο αντεισαγγελέας απαντά ενυπόγραφα καταγγέλλοντας «τέρατα». Εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επόμενη Βουλή θα κληθεί να διερευνήσει τον ρόλο των δυο πολιτικών προσώπων που καταγράφονται στην αναφορά. Του κ. Καλογήρου και του «Ρασπούτιν». Η ίδια η Δικαιοσύνη οφείλει πάραυτα να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο αρκετές δικογραφίες –κατά τον κ. Αγγελή- κατέληξαν στο αρχείο. Αλλά κυρίως να αποδείξει ότι ανεξαρτήτως κυβέρνησης μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Και ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν υπουργό για να διορίζει τις κόρες και τους γιους της.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας