0:45 Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Οι πρώτες ώρες στο Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι

Οι πρώτες ώρες στο Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου  Εμπραχίμ Ραΐσι

Αυτή είναι μια ευαίσθητη στιγμή για το Ιράν, δεδομένου ότι ο πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στο άμεσο διάστημα, ο αντιπρόεδρός του Ιράν, Μοχάμαντ Μοχμπέρ, θα αναλάβει τον έλεγχο και θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές εντός 50 ημερών.

Μετά από χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν το 2022, αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας θα αναγεννηθεί ξανά. Υπάρχουν επίσης πολλές ομάδες αντιφρονούντων και μέσα στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους – θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση.

Ο Ραΐσι δεν ήταν καθολικά δημοφιλής στο Ιράν. Έγινε πρόεδρος το 2021, κατά τη δεύτερη υποψηφιότητά του για το αξίωμα, με ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της τάξεως του 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος, έχει ακολουθήσει μια στρατηγική για την επέκταση της περιφερειακής επιρροής του Ιράν – υποστηρίζοντας στρατιωτικούς αντιπροσώπους σε όλη τη Μέση Ανατολή, επιταχύνοντας το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα πολέμου με το Ισραήλ.

Ο διάδοχος του Ραΐσι θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός υποψήφιος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και σίγουρα θα είναι εξίσου υπερσυντηρητικός και σκληροπυρηνικός κληρικός.

Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Ραϊσί θα είχε συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν. Θεωρούνταν ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για να διαδεχθεί τον Χαμενεΐ μετά το θάνατό του, ο άλλος ήταν ο γιος του Χαμενεΐ, ο Μοτζταμπά.

Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραϊσί θα θρηνήσει- για πολλούς όμως, θα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου που είχε αίμα στα χέρια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγωδία στο Ιράν: Ο αντιπρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Ραΐσι είναι νεκρός

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να ανησυχεί, δεν θα υπάρξει αναταραχή»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας