Κυριακή 18 Μαΐου 2025

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη μειώθηκαν από το ΔΝΤ λόγω των επιπτώσεων των δασμών

Η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για φέτος έλαβε τη μεγαλύτερη υποβάθμιση μεταξύ των προηγμένων οικονομιών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται από τους εμπορικούς δασμούς.

Η ανάπτυξη αναμένεται τώρα να είναι 1,8% φέτος, από την εκτίμηση του ΔΝΤ για 2,7% για τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Η απότομη αύξηση των δασμών και η αβεβαιότητα θα οδηγήσουν σε «σημαντική επιβράδυνση» της παγκόσμιας ανάπτυξης, προβλέπει το Ταμείο.

Οι προβλέψεις έρχονται καθώς κορυφαίοι παράγοντες χάραξης οικονομικής πολιτικής συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον για τις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία “ακόμα φέρει σημαντικές ουλές” από τα “σοβαρά σοκ των τελευταίων τεσσάρων ετών”. «Τώρα δοκιμάζεται σοβαρά για άλλη μια φορά», πρόσθεσε.

Σε έναν αυξανόμενο εμπορικό πόλεμο, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς έως και 145% στα κινεζικά προϊόντα, ενώ η Κίνα ανταπέδωσε με εισφορές 125% στα αμερικανικά προϊόντα.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εισαγάγει φορολογικό συντελεστή 10% σε αγαθά από τη συντριπτική πλειονότητα άλλων χωρών, ενώ σταμάτησαν πολύ υψηλότερους συντελεστές για δεκάδες έθνη για 90 ημέρες.

Ο Τραμπ λέει ότι οι δασμοί θα ενθαρρύνουν τους καταναλωτές των ΗΠΑ να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα αμερικανικής κατασκευής, θα αυξήσουν το ποσό του φόρου που θα αυξηθεί και θα οδηγήσουν σε τεράστια επίπεδα επενδύσεων στη χώρα.

Ωστόσο, το ΔΝΤ τόνισε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο δεδομένου ότι οι σύγχρονες αλυσίδες εφοδιασμού είναι αλληλένδετες.

Η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική ήταν ένας «σημαντικός παράγοντας» πίσω από τις υποβαθμίσεις της ανάπτυξης, είπε ο κ. Γκουρίνχας.

«Αντιμετωπίζοντας την αυξημένη αβεβαιότητα… η αρχική αντίδραση πολλών εταιρειών θα είναι η παύση, η μείωση των επενδύσεων και η περικοπή αγορών».

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,8% φέτος, από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 3,3% και κατά 3,0% το 2026.

Η υποβάθμιση στις προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ οφείλεται στη μεγαλύτερη αβεβαιότητα πολιτικής, στις εμπορικές εντάσεις και στις πιο αργές από τις αναμενόμενες καταναλωτικές δαπάνες, ανέφερε το ΔΝΤ. Οι δασμοί αναμένεται επίσης να πλήξουν την ανάπτυξη το 2026.

Το ΔΝΤ είπε ότι υπάρχει πλέον πιθανότητα 40% για ύφεση στις ΗΠΑ φέτος, υψηλότερη από την εκτίμησή του για 25% τον περασμένο Οκτώβριο.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο τραπεζικός όμιλος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών δήλωσε ότι αναμένει «ρηχή ύφεση» στις ΗΠΑ αργότερα φέτος, με αρνητική ανάπτυξη το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ είναι στο 0,8% το 2025 και στο 1,2% το 2026, και οι δύο περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου.

Το Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Γερμανίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,0% το 2025 και κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,9% το 2026.

Η ανάπτυξη στη Βρετανία θα φτάσει στο 1,1% το 2025, 0,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προβλέψεις του Ιανουαρίου, για να φτάσει στο 1,4% το 2026.

Για την Κίνα, το Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψη του για το 2025 από το 4,6% που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο στο 4% σήμερα, ενώ για την Ιαπωνία, από 1,1% στο 0,6% και για την Ινδία από 6,5% στο 6,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ο Έλον Μασκ θα αποσυρθεί από τον ρόλο του στη κυβέρνηση Τραμπ από τον Μάιο εν μέσω πτώσης 71% στα κέρδη της Tesla

Καμπανάκι” ΔΝΤ: Προειδοποιεί για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ