8:32 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Οι Τάταροι της Κριμαίας ζητούν να επιστρέψει η χερσόνησος στην Ουκρανία

Οι Τάταροι της Κριμαίας ζητούν να επιστρέψει η χερσόνησος στην Ουκρανία

Εκπρόσωποι των Τατάρων της Κριμαίας ζήτησαν σήμερα την επιστροφή στην Ουκρανία αυτής της χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 να αποτελεί ένας από τους όρους που θα θέσει το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.

Μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, το Μαζλί, το συμβούλιο αυτής της τουρκόφωνης μουσουλμανικής κοινότητας που εγκαταστάθηκε στην Κριμαία από τον 13ο αιώνα, επέμεινε ότι η επιστροφή στην Ουκρανία αυτού του εδάφους πρέπει να είναι «υποχρεωτική προϋπόθεση» στις συνομιλίες.

«Το Μαζλί των Τατάρων της Κριμαίας εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, πρέπει να είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ ουκρανών εκπροσώπων και της επιτιθέμενης χώρας Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε στο Facebook ο επικεφαλής της συνέλευσης των Τατάρων, Ρεφάτ Τσομπάροφ, επικαλούμενος απόφαση του Μαζλί της 18ης Μαρτίου.

Οι Τάταροι έλκουν την ιστορική καταγωγή τους από τη Χρυσή Ορδή, ένα κράτος που προέκυψε από τη διάσπαση της Μογγολικής Αυτοκρατορίας (1294) και προήλθε από την ανάμιξη των Μογγόλων του Καζακστάν με τους Τούρκους του Καυκάσου και τους Βουλγάρους του Βόλγα. Η Χρυσή Ορδή εισέπραττε φόρο υποτέλειας από τις ρωσικές πόλεις και έμεινε ενωμένη μέχρι τη δεκαετία του 1440, όταν διασπάσθηκε σε μικρότερα ταταρικά χανάτα. Το 1735 οι επιδρομές των Τατάρων της Κριμαίας στην Ουκρανία έδωσαν την αφορμή για μία ακόμη πολεμική σύρραξη (1735-39), η οποία οδήγησε στην ανάκτηση του Αζόφ από τη Ρωσία και στην υπογραφή της συνθήκης του Βελιγραδίου.

Όλα αυτά τα χανάτα καταλύθηκαν τον επόμενο αιώνα από τους Ρώσους πλην του χανάτου της Κριμαίας, το οποίο επιβίωσε μέχρι το 1783, κυρίως χάρη στην υποστήριξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που το χρησιμοποίησε για ανάσχεση της ρωσικής επέκτασης στη Μαύρη Θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια του έκτου ρωσοτουρκικού πολέμου (1787-92), οι Ρώσοι, με την αρωγή των Αυστριακών, επιβεβαίωσαν τη στρατιωτική ανωτερότητά τους και υποχρέωσαν την Οθωμανική αυτοκρατορία στην υπογραφή της συνθήκης του Ιασίου. Αργότερα, επί Αικατερίνης της Μεγάλης, η Κριμαία αποτέλεσε πλέον τον ζωτικό ρωσικό γεωγραφικό χώρο που έδινε τη γεωπολιτική και ναυτική αξία που επιθυμούσε η Ρωσία, σκοπός της οποίας ήταν, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και των θαλάσσιων οδών, να κατέβει στη Μεσόγειο.

Κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Τάταροι, οι οποίοι ήταν μουσουλμάνοι σουνίτες, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων σουνιτών, εναρμονίστηκαν με τον Χίτλερ και πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στη δημιουργία της «Ταταρικής Λεγεώνας» των SS.(Κατά την διάρκεια του Β΄ΠΠ στο πλευρό των Ναζί τάχθηκαν κι άλλοι σουνίτες μουσουλμάνοι, ανάμεσα τους και ο Βόσνιος Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδιωχθούν βάναυσα από τον Στάλιν.

Διαβάστε επίσης 

Ουκρανία-Ρωσία: Επτασφράγιστο στρατιωτικό μυστικό οι απώλειες Ρώσων και Ουκρανών στο πεδίο της μάχης

Η Ουκρανία προσφέρει ουδετερότητα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ στις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας