6:49 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Οι τέσσερις «Secret Santa» των ηλικιωμένων

Οι τέσσερις «Secret Santa» των ηλικιωμένων

Τα Χριστούγεννα όλοι χρειαζόμαστε έναν Secret Santa να μας κάνει να νιώσουμε ξεχωριστοί. Για τους τουλάχιστον 500.000 μοναχικούς ηλικιωμένους που δεν έχουν κοντά τους κανένα μέλος της οικογένειάς τους ή δεν απέκτησαν οικογένεια, αλλά και για ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως η άνοια, και για τους φροντιστές τους υπάρχουν τέσσερις Secret Santa που δεν σταματούν να δουλεύουν 365 ημέρες τον χρόνο προσφέροντας ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, εξετάσεις κατ’ οίκον, φροντίζοντας τη διατροφή των ανθρώπων αυτών, που συχνά υποσιτίζονται, ανοίγοντας ένα παράθυρο επικοινωνίας καλώντας τους σε ένα διαδικτυακό café, ώστε να μη νιώθουν τόσο μόνοι, και προσφέροντάς τους δωρεάν εξοπλισμό από αναπηρικά αμαξίδια και μπαστούνια μέχρι γυαλιά οράσεως.

Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Φέρνουν τα «δώρα» τους 365 ημέρες τον χρόνο στους τουλάχιστον 500.000 μοναχικούς της χώρας μας με στοχευμένες δράσεις


«Γήρας Τιμάν»

Ο πρώτος Secret Santa είναι το πρόγραμμα «Γήρας Τιμάν», που αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση στην κατ’ οίκον φροντίδα για ηλικιωμένους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και τους φροντιστές τους. Το δημιούργησε η ΜΚΟ «Νοσηλεία» με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ και σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ηλικιωμένων ασθενών, καθώς και η υποστήριξη των οικογενειών και των φροντιστών τους. Οι αποδέκτες των υπηρεσιών του προγράμματος πάσχουν από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως άνοια, καρδιολογικές παθήσεις, καρκίνο, και νευρολογικά και εκφυλιστικά νοσήματα. Οι κατ’ οίκον υπηρεσίες που προσφέρονται στους ηλικιωμένους ασθενείς περιλαμβάνουν ιατρική, νοσηλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς και την παροχή φυσιοθεραπείας. Παρέχεται, επίσης, εκπαίδευση στους φροντιστές, ώστε να μην παθαίνουν εργασιακή εξουθένωση (burnout) και να είναι σε καλύτερη θέση να φροντίζουν τους ηλικιωμένους ασθενείς. Επιπλέον, οι κοινωνικοί λειτουργοί και το προσωπικό της «Νοσηλείας» προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες από το τηλέφωνο, παρέχοντας υποστήριξη και καθοδήγηση, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες παροχές κοινωνικής πρόνοιας. Τέλος, η υπηρεσία φροντίδας κατ’ οίκον εξετάζει τις ατομικές ανάγκες των ηλικιωμένων ασθενών προκειμένου να τους προσφέρει δωρεάν εξοπλισμό από την κοινωνική αποθήκη της «Νοσηλείας», όπως νοσοκομειακές κλίνες, αναπηρικά αμαξίδια, περιπατητήρες, φαρμακευτικά είδη και άλλον εξοπλισμό υγειονομικής φροντίδας.

ΤΙΜΑ

Το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ με άλλη δωρεά του προς το Ινστιτούτο Prolepsis δημιούργησε έναν δεύτερο Secret Santa, το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε ηλικία», με τηλεφωνική γραμμή στήριξης και αποδέκτες μοναχικά και κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Για την υλοποίηση του προγράμματος, το Ινστιτούτο Prolepsis συνεργάστηκε με τη γαλλική ΜΚΟ «Petits Frères des Pauvres» (Μικροί Αδελφοί των Φτωχών), η οποία έχει ως αποκλειστική αποστολή τη διεξαγωγή προγραμμάτων τέτοιου είδους στη Γαλλία από το 1946 και διεθνώς, με συνεργάτες από το 1979. Οι εθελοντές που συμμετέχουν στη δράση αντιστοιχίζονται με μοναχικούς ηλικιωμένους και τους προσφέρουν συντροφιά και υποστήριξη μέσω εβδομαδιαίων τηλεφωνημάτων, κάτι που κατέστη ακόμα πιο απαραίτητο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Ινστιτούτο Prolepsis λειτουργεί, επίσης, τηλεφωνική γραμμή που προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε μοναχικούς ηλικιωμένους, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Οι εθελοντές που απαντούν στις κλήσεις από ∆ευτέρα έως Παρασκευή είναι πρόθυμοι να ακούσουν και διαθέσιμοι να προσφέρουν συντροφιά στους ηλικιωμένους καλούντες. Το 40% των κλήσεων προέρχεται από άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών και σχεδόν το 70% των ηλικιωμένων καλούντων ζουν μόνοι τους. Το 79% πάσχει από κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές δυσκολίες, όπως άγχος λόγω της πανδημίας. Η γραμμή λειτουργεί ανώνυμα και η κλήση κοστίζει όσο ένα τοπικό τηλεφώνημα. Οι ενδιαφερόμενοι, εθελοντές και ηλικιωμένοι, μπορούν να καλέσουν τη γραμμή στο 210 6255700.

Γιατροί του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου αποτελούν τον τρίτο Secret Santa με έντονη δράση σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Με μια πρόσφατη δωρεά τους καλύπτουν τις ανάγκες των απομονωμένων και ευάλωτων ηλικιωμένων πολιτών στην Περιφέρεια Αττικής. Τα προγράμματα της συγκεκριμένης δράσης περιλαμβάνουν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης μέσω τηλεφώνου για ηλικιωμένους άνω των 60 που είναι απομονωμένοι και δεν έχουν οικογενειακή υποστήριξη. Γιατροί από τους Γιατρούς του Κόσμου βοηθούν τους ηλικιωμένους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την απομόνωσή τους, καθώς και τις ατομικές τους συνθήκες διαβίωσης. Επίσης αναλαμβάνουν την παράδοση φαρμάκων σε ηλικιωμένους, και ειδικά σε εκείνους που είναι οικονομικά ευάλωτοι, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται, αποφεύγοντας την ανάγκη να περιμένουν στην ουρά στα φαρμακεία.

«Ραντεβού για καφέ»

Τέλος υπάρχει ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδέει τους ηλικιωμένους για διαδικτυακές συναντήσεις και «ραντεβού για καφέ». Το πιλοτικό πρόγραμμα συνδέει ομάδες ηλικιωμένων που συντονίζονται από μέλη του προσωπικού των Γιατρών του Κόσμου. Η τεχνολογία είναι εύχρηστη και κατάλληλη για τους ηλικιωμένους, με σκοπό να επιδείξει ότι τα εργαλεία αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιούνται για να συνδέουν απομονωμένα άτομα, ακόμα και αφού παρέλθει η κρίση του κορωνοϊού.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στον Βόλο – ΙΧ παρέσυρε ποδηλάτη

50.000 ευρώ πρόστιμο σε e-shop που πωλούσε απομιμήσεις αρωμάτων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας