22:03 Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
eReportaz

Live:

Οι υποκλοπές ξαναέφεραν τις κάλπες στον αφρό

Οι υποκλοπές ξαναέφεραν τις κάλπες στον αφρό

Ήταν ο περασμένος, μόλις, Ιούνιος όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δραπετεύσει με εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου. Και οι ημερομηνίες άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν. Άλλοι έλεγαν στις 25 Σεπτεμβρίου. Άλλοι στις 2 Οκτωβρίου. Και μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ξέκοψε σε πολλές συνεντεύξεις του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Του Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Η κυβέρνηση πίστευε ότι θα κάνει Δεκαπενταύγουστο απολαμβάνοντας δημοσκοπικό αέρα νίκης σύμφωνα με τις καλοκαιρινές μετρήσεις, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις τάραξαν τη ραστώνη και…ανακάτεψαν την τράπουλα


Η κυβέρνηση μέχρι πριν από λίγο καιρό απολάμβανε δημοσκοπικό αέρα νίκης. Θα μπορεί να ίσχυε και τώρα. Όχι ότι χάθηκε η πρωτιά. Αυτό που χάθηκε είναι το καλό κλίμα, λόγω της υπόθεσης παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και του συνεργάτη της «ΜΠΑΜ», Θανάση Κουκάκη. Το ερώτημα τώρα είναι θα πάει σε εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Εντός του Μαξίμου, που λένε «να κάνουμε τώρα τις εκλογές για να κερδίσουμε», υπάρχουν και αυτοί που λένε «αφού κερδίζουμε, ας τις κάνουμε στην ώρα τους». Αμφισβητεί κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, καλοκαίρι του 2022, κυριαρχεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις; Κανείς δεν το λέει ανοιχτά, ούτε στην Κουμουνδούρου. Η «ΜΠΑΜ» συγκεντρώνει σήμερα όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου μήνα, που δείχνουν αυτό που ξέρουμε από το 2019 και το 2020 και το 2021 και όλους τους προηγούμενους μήνες του 2022. Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία κερδίζουν. Και ενώ υπάρχει η φθορά που έρχεται από τα χρόνια της εξουσίας, τα μεγάλα προβλήματα με την οικονομία, την ενέργεια, τον πληθωρισμό και τις φωτιές, εντούτοις, επαναλαμβάνουμε την παρούσα στιγμή, οι περισσότεροι πολίτες είναι έτοιμοι να ξαναψηφίσουν Μητσοτάκη. Αν, βέβαια, είχαμε σήμερα εκλογές λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής δεν θα εκλεγόταν αυτοδύναμη κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχαμε και κυβέρνηση συνεργασίας, αφού αυτή είναι προσώρας η στρατηγική των κομμάτων. Ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας που μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του ξέρει καλά ότι πιο εύκολα μπορεί να πιάσει το «Τζόκερ» παρά να τον στηρίξουν ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ 25 μαζί, και το ΚΚΕ να δώσει την ανοχή του. Όπως επίσης στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πως ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας θα δέχονταν να μπουν σε μια κυβέρνηση χωρίς οι ίδιοι να είναι πρωθυπουργοί. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Θα υπάρξει πόλωση; Θα υπάρξει αποσυσπείρωση; Αυτές οι αναλύσεις θα γίνουν την επομένη των πρώτων εκλογών με την απλή αναλογική.

Τα ευρήματα

Πάμε να δούμε, όμως, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

Στις 24/7 η Marc παρουσίασε την τελευταία της δημοσκόπηση στην οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση είναι στο 23,9% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 1,23%. Η Opinion Poll στις 18/7 στη δική της δημοσκόπηση παρουσιάζει τη Νέα Δημοκρατία να είναι στο 31,1%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,8% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,3%. Στις 15/7 η Pulse στη δική της δημοσκόπηση παρουσιάζει τη Νέα Δημοκρατία στο 34%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26% και το ΠΑΣΟΚ στο 13%.

Η τελευταία έρευνα που αφορά ολόκληρη την Ελλάδα έγινε από την Prorata. Την 1η Αυγούστου μας παρουσίασε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι στο 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 11,5%. Αυτή η έρευνα δείχνει τη μικρότερη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή υπάρχει μια διαφορά της τάξεως του 5,5%, που δεν είναι εύκολο να ανατραπεί.

Στις 6/7 η Alco στη δική της έρευνα είχε τη Νέα Δημοκρατία στο 30,2%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,7% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,4%. Μία ημέρα μετά, στις 7/7, η MRB στη δική της έρευνα παρουσίασε και τα δύο πρώτα κόμματα κάτω από το 30%, η μοναδική έρευνα με αυτά τα ευρήματα. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία στο 29,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 22,1% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,2%.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπάρχει μια διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από 5,5% μέχρι και λίγο πάνω από το 9% (Marc, 24/7). Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ έχει μια δυναμική στο 12% και πάνω, εκτός από την Prorata που το παρουσιάζει στο 11,5%. Σε μόλις δύο δημοσκοπήσεις (Pulse και Prorata) o ΣΥΡΙΖΑ έχει ποσοστό πάνω από το 25%.

Τοπικά

Υπάρχουν και τρεις δημοσκοπήσεις με τοπικό ενδιαφέρον, δύο για την Κρήτη και μία για τη Δυτική Ελλάδα. Για την Κρήτη, στις 29/7 παρουσιάστηκε η έρευνα της GPO η οποία δείχνει στα Χανιά πρώτη τη Νέα Δημοκρατία με 28,8%, τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο με 22,6% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 11,6%. Θυμίζουμε ότι στην ίδια εκλογική περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το 2019 37,3% και η Νέα Δημοκρατία 34%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ως ΚΙΝΑΛ είχε ποσοστό 5,5%.
Στο Ρέθυμνο η Νέα Δημοκρατία έχει 29,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% και το ΠΑΣΟΚ 18,3%. Εκεί στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 36,9%, η Νέα Δημοκρατία 36,5% και το ΚΙΝΑΛ 9,8%. Στο Ηράκλειο η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση εμφανίζεται με 23,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 24% και το ΠΑΣΟΚ με 21,1%. Στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε 30,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 43,2% και το ΚΙΝΑΛ 11,3%. Τέλος, στο Λασίθι η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται με ποσοστό 28,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,2% και το ΠΑΣΟΚ με 20,7%. Στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει 34,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 34,5% και το ΚΙΝΑΛ 15,4%.

Είναι σαφής η έκρηξη των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, που προκαλείται από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη και αυτό έχει φέρει μεγάλες ανακατατάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει τρομερές απώλειες και η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει και αυτή απώλειες, όμως μικρότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει την πρωτιά στους τρεις από τους τέσσερις νομούς.

Η εν λόγω δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στα «Νέα», αμφισβητήθηκε εντονότατα από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την εγκυρότητά της, με το επιχείρημα ότι τα ευρήματα ήταν του Μαΐου και όχι του Ιουλίου. Όμως, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε δική του έρευνα στις 27/7 για το Ηράκλειο εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία στο 23,2%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 19,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 17,2%.

Τέλος, η εταιρεία DATA C στις 14/7 είχε έρευνα για τη Δυτική Ελλάδα, στην οποία η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 25,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,8% και το ΠΑΣΟΚ 14%.

Στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε καταγράψει ποσοστό 36,1%, λίγο πιο κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ποσοστό 36,8%, ενώ το ΚΙΝΑΛ είχε καταγράψει τότε ποσοστό 10,7%. Και ενώ τα ποσοστά των δύο πρώτων εμφανίζονται πεσμένα, αλλά με τις διαφορές να παραμένουν ελάχιστες μεταξύ τους, και σε αυτή τη δημοσκόπηση καταγράφεται η δυναμική του ΠΑΣΟΚ, που είναι πλέον ο τρίτος μεγάλος παίκτης του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Συμπέρασμα

Οι εκτιμήσεις τώρα λένε πως στο τέλος του μήνα που θα έχουμε πάλι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών μπορεί να διαμορφωθεί άλλο πολιτικό κλίμα που να καταγραφεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Και τότε, στα πέριξ της Έκθεσης Θεσσαλονίκης να έχουμε τις τελικές αποφάσεις για εκλογές ή όχι.

Οι εκτιμήσεις τώρα λένε πως στο τέλος του μήνα που θα έχουμε πάλι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών μπορεί να διαμορφωθεί άλλο πολιτικό κλίμα που να καταγραφεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Και τότε, στα πέριξ της έκθεσης Θεσσαλονίκης να έχουμε τις τελικές αποφάσεις για εκλογές ή όχι.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλ. Τσίπρας: «Κυβερνούν με ψέματα και παράνομες παρακολουθήσεις αλλά τάχα τα σύνορα δεν μπορούσαν να τα παρακολουθήσουν»

Στη Βουλή θα φέρει τα γεγονότα του Έβρου το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας