More

  ΟΗΕ: 30.000 θάνατοι κάθε χρόνο από φυσικές καταστροφές

  Περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές τα είκοσι τελευταία χρόνια, ήτοι, κάθε χρόνο χάνονται 30.000 ψυχές, εξαιτίας των βίαιων φυσικών φαινομένων, σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο ΟΗΕ.

  Το θέμα μοιάζει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς στις αρχές Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η Παγκόσμια Σύνοδος για το Περιβάλλον και το Κλίμα, επίσης στο Παρίσι, όπου οι προηγμένες – και όχι μόνο – χώρες, θα κληθούν να αποφασίσουν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μετριαστεί και ει δυνατόν, να ανακοπεί η αλλαγή του κλίματος, η οποία επιταχύνεται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και εκδηλώνεται με βίαια καιρικά φαινόμενα.

  «Από το 1995 οι μετεωρολογικές καταστροφές πήραν 606.000 ζωές, 30.000 κατά μέσο όρο τον χρόνο, με άλλα 4,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους να τραυματίζονται, να χάνουν τις κατοικίες τους, ή να έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας», ανέφερε σε έκθεσή του το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές (UNISDR).

  Η πλειονότητα των θανάτων αυτών (89%) έχουν καταγραφεί σε χώρες με χαμηλό εισόδημα και έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες που εκτιμώνται σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ). «Το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής υπογραμμίζει γιατί είναι τόσο σημαντικό να προκύψει μια νέα συμφωνία για την κλιματική αλλαγή από τη COP 21 στο Παρίσι τον Δεκέμβριο», δήλωσε η διευθύντρια του UNIDSR, Μαργκαρέτα Βάλστρομ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

  Η COP 21 αναμένεται να διεξαχθεί στο Μπουρζέ, βόρεια του Παρισιού, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου, με στόχο να υιοθετηθεί από 195 χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μια παγκόσμια συμφωνία για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πρόκειται να καταλήξει σε δεσμεύσεις των χωρών να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

  «Η κλιματική αλλαγή, η κλιματική μεταβλητότητα και τα μετεωρολογικά φαινόμενα αποτελούν μια απειλή για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας» στον κόσμο, εξήγησε η Βάλστρομ, καλώντας τις χώρες, ανάμεσα στ΄άλλα, να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να βελτιώσουν την αστικοποίηση των εδαφών τους και να σταματήσουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

  Σύμφωνα με την έρευνα, που αφορά μόνο στην τελευταία εικοσαετία, οι καταστροφές εξαιτίας του κλίματος είναι όλο και πιο συχνές, κυρίως λόγω της συνεχούς αύξησης του αριθμού των πλημμυρών και των καταιγίδων. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι η αύξηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να προσδιορίσουν σε ποιο βαθμό η αύξηση των φαινομένων αυτών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

  Οι πλημμύρες αποτελούσαν μόνες τους το 47% των καταστροφών εξαιτίας του κλίματος (μεταξύ του 1995 και του 2015) και επηρέασαν 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων (95%) βρισκόταν στην Ασία. Αν και λιγότερο συχνές από τις πλημμύρες, οι καταιγίδες ήταν οι πιο φονικές καταστροφές εξαιτίας του κλίματος, με 242.000 θανάτους. Συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων καταστροφών από το 1995, κυρίως λόγω της έκτασης των εδαφών τους.

  Όμως είναι η Κίνα και η Ινδία που έρχονται πρώτες στην κατάταξη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο σε όρους επηρεαζόμενου πληθυσμού. Ακολουθούν το Μπανγκλαντές, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη. Στην Αμερική, η Βραζιλία είναι η χώρα της οποίας ο πληθυσμός έχει επηρεαστεί πιο πολύ, στην Αφρική, η Κένυα και η Αιθιοπία.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Το αιχμηρό σχόλιο του Η. Μόσιαλου για τη νοσηλεία Τζόνσον

  Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται τις τελευταίες ώρες ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς τα συμπτώματα του κορωνοϊού ήταν ιδιαίτερα επίμονα. Ο καθηγητής και πολιτικός, Ηλίας Μόσιαλος που ζει...

  Στο νοσοκομείο ο Μπόρις Τζόνσον λόγω κορωνοϊού

  Στο νοσοκομείο εισήχθη ο Μπόρις Τζόνσον λόγω έντονων συμπτωμάτων του κορωνοϊού. Ο Μπόρις Τζόνσον διαγνώστηκε με κορωνοϊό πριν από 10 ημέρες και εξακολουθεί να έχει...

  Μ. Βουνάτσου: Κατέβασε την χυδαία ανάρτηση

  Η Μυρσίνη Βουνάτσου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και η πιο χυδαία ανάρτηση της χρονιάς! Δεν έμεινε για πολλή ώρα στον διαδικτυακό αέρα η άθλια ανάρτηση...

  Κορωνοϊός: H άγνωστη ζωή του Nick Hard

  Αυτή είναι η άγνωστη ζωή του Nick Hard. Ενα από τα δύο πρόσωπα που βρίσκονται κάθε απόγευμα στις 6 στις οθόνες μας, εξαιτίας της πανδημίας...

  Η άθλια αναφορά μιας κυρίας Βουνάτσου

  Μια κυρία Βουνάτσου και μια μακάβρια ευχή! Τελικά το βαρέλι δεν έχει πάτο. Και είναι σίγουρο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, οφείλει...