More

  ΟΗΕ: “Εγκλήματα πολέμου από την Τουρκία στη Συρία”

  Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σοβαρά εγκλήματα πολέμου ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την Τουρκία ή από τις ένοπλες οργανώσεις τις οποίες στηρίζει η Άγκυρα.

  Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία περιγράφει μια «ζοφερή» κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της βόρειας, βορειοδυτικής και βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, τους Σύρους αντάρτες.

  «Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές, τα δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται, δικαιούνται να προστατευθούν και να αποζημιωθούν», είπε η Μπατσελέτ. Προέτρεψε επίσης την Τουρκία «να ξεκινήσει αμέσως μια αμερόληπτη, διαφανή έρευνα» για τα συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί, να δώσει πληροφορίες για τους ανθρώπους που κρατούνται και απήχθησαν από ένοπλες ομάδες τις οποίες στηρίζει και να διώξει ποινικά τους δράστες πράξεων που «σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστούν εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο, κυρίως εγκλήματα πολέμου».

  Η Μπατσελέτ πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ «έχουν λάβει ανησυχητικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι από αυτούς τους κρατούμενους και τους απαχθέντες μεταφέρθηκαν στην Τουρκία μετά τη σύλληψή τους στη Συρία από ένοπλες ομάδες» που συνδέονται με την Άγκυρα.

  Η Τουρκία, μέσω αυτών των συριακών ένοπλων οργανώσεων, ελέγχει μεγάλο μέρος των εδαφών της Συρίας, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε για να εκδιώξει από την περιοχή τους Κούρδους πολιτοφύλακες και τους τζιχαντιστές. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται η επανάληψη ενός ανησυχητικού σχεδίου σοβαρών παραβιάσεων στην Αφρίν, την Ρας αλ Αΐν και το Τελ Αμπιάντ, περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους: έχουν αυξηθεί οι δολοφονίες, οι απαγωγές, οι έκνομες μεταφορές προσώπων, οι κατασχέσεις εδαφών και αγαθών και οι εξαναγκαστικές εκτοπίσεις.

  Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 116 αμάχων, κατά κύριο λόγο από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Περίπου 463 πολίτες τραυματίστηκαν.

  «Οι ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Τουρκία κατάσχεσαν και λεηλάτησαν σπίτια, εδάφη και άλλα ιδιωτικά και εμπορικά αγαθά, χωρίς προφανή στρατιωτική ανάγκη και κατέλαβαν πολλά από αυτά με τις οικογένειές τους», ανέφερε.

  Μεταξύ των σοβαρών παραβιάσεων ο ΟΗΕ κατέγραψε επίσης την απαγωγή και εξαφάνιση πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

  Μουσταφά Ντεστιτζή: Η Ρω είναι τουρκικό νησί – Να επέμβουμε στρατιωτικά όπως το 1964 

  Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο»

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Δίκη Χ.Α.: Έφεση για τις ποινές από τους συνήγορους των Αιγύπτιων ψαράδων

  Aίτημα προκειμένου να ασκήσει έφεση κατά του σκέλους της απόφασης της Χρυσής Αυγής που αφορά τις ποινές που επιβλήθηκαν για την επίθεση σε βάρος...

  ΗΠΑ: 59 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει ήδη

  Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για τις Προεδρικές εκλογές. Η εν λόγω εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται στις 3 Νοεμβρίου. Εννέα ημέρες προτού γίνει η ψηφοφορία, τα κέντρο αυτό...

  Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές αλλάζουν χρώμα και επίπεδο συναγερμού από σήμερα, Δευτέρα

  Την εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα μας αποτυπώνει ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας, όπου από σήμερα υπάρχουν αλλαγές. Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο καταγράφηκε το σοκ...

  Κορωνοϊός: Προβληματισμός στις Σέρρες, Τα μέτρα για την αποτροπή  lockdown -Οι περιοχές με τα χθεσινά κρούσματα 

  Η περιοχή των Σερρών είναι η τρίτη που βρίσκεται στο παρά ένα για  να μπει στην κατηγορία 4 του χάρτη επικινδυνότητας λόγω της έξαρσης...

  Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Μιλά για τις σχέσεις του με την Ανθή Βούλγαρη

  Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος εργάζεται ασταμάτητα από τα τέλη των 80s, σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ύστερα από χρόνια συνεργασίας με την εφημερίδα Bραδυνή ως πολιτικός συντάκτης,...