21:32 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

ΟΗΕ: Εκτοξεύτηκε η παραγωγή και χρήση ναρκωτικών

ΟΗΕ: Εκτοξεύτηκε η παραγωγή και χρήση ναρκωτικών

Ο αριθμός των τοξικομανών παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 25% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά.

Πίσω από τους αριθμούς κρίνονται εκατομμύρια προσωπικές τραγωδίες, όπως αυτές του Πίτερ, που ξεκίνησε στα παιδικά του χρόνια να χρησιμοποιεί τα υπνωτικά χάπια της μητέρας του. 20 χρόνια μετά προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη μορφίνη, έχοντας ξεκινήσει ένα πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων χαπιών.

«Η αίσθηση που σου δίνουν τα ναρκωτικά είναι η μόνη ευχαρίστηση που έχει ο εξαρτημένος»

Τόσο ο Πίτερ, όσο και ο φίλος του Μάρτιν, έχουν εισαχθεί σε ένα ειδικό πρόγραμμα της ΜΚΟ Volkshilfe που έχει έδρα στη Βιέννη. Ο Πίτερ ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να απεξαρτηθεί. Έχει ήδη δοκιμάσει πέντε φορές στο παρελθόν, σε κέντρα απεξάρτησης, χωρίς να τα καταφέρει.

Πάντως, ο ίδιος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος:

«Όταν αρχίσεις να παίρνεις ναρκωτικά δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις» λέει. «Και δεν είμαι μόνο εγώ. Θα έλεγα ότι από τα περίπου 200 άτομα που έχω δει στις διάφορες θεραπείες ίσως δύο ή τρεις κατάφεραν να απεξαρτηθούν.»

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η παρασκευή 100% καθαρής κοκαΐνης έχει εκτοξευτεί από το 2015 και έχει φτάσει πλέον σε επίπεδα ρεκόρ περίπου 2.000 τόνων ετησίως. Οι βασικές αγορές της κοκαΐνης είναι η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη.

Επίσης, η έρευνα του ΟΗΕ μελέτησε για πρώτη φορά τις διαφορές αντρών και γυναικών που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Τα συμπεράσματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον

«Οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε θεραπευτικά προγράμματα» εξηγεί η . Angela Me, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) «Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών προκλήσεων» προσέθεσε.

Η άνιση πρόσβαση στις θεραπείες είναι εμφανής για παράδειγμα στις αμφεταμίνες. Παγκοσμίως, οι μισοί χρήστες είναι γυναίκες, όμως μόλις ένας στους πέντε χρήστες σε θεραπεία είναι γυναίκα»

Διαβάστε επίσης

Δύο τσουβάλια με ναρκωτικά χάπια εντοπίστηκαν σε παραλίες της Ρόδου

Φυλακές Μαλανδρίνου: Απετράπη εισαγωγή ηρωίνης και κινητών -Συνελήφθη κρατούμενος στην Αλικαρνασσό που είχε καταπιεί «μπαλάκια» με ναρκωτικά

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας