23:41 Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

ΟΗΕ: Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση μπορεί να διαρκέσει χρόνια

ΟΗΕ: Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση μπορεί να διαρκέσει χρόνια

O πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να μετριάσει τις «καταστροφικές επιπτώσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών και προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα επίπεδα που ήταν πριν από τον πόλεμο.

Οι ελλείψεις σιτηρών και λιπασμάτων που προκαλούνται από τον πόλεμο, η άνοδος της θερμοκρασίας και τα προβλήματα εφοδιασμού που προκαλούνται από την πανδημία απειλούν «να οδηγήσουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια», είπε.

Μιλώντας σε μια συνάντηση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, προειδοποίησε ότι
θα μπορούσε να ακολουθήσουν «υποσιτισμός, μαζική πείνα και λιμός, σε μια κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια».

Παράλληλα, προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών. Όπως είπε, βρίσκεται σε «εντατική επαφή» με τη Ρωσία και άλλες χώρες για να προσπαθήσει να βρει μια λύση.

«Οι περίπλοκες συνέπειες για την ασφάλεια, τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές απαιτήσεις απαιτούν καλή θέληση από όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί μια συμφωνία», είπε σχετικά με τις συζητήσεις του με τη Μόσχα, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους. «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί οι δημόσιες δηλώσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες επιτυχίας», πρόσθεσε.

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν διαταράξει τις προμήθειες λιπασμάτων, σιταριού και άλλων εμπορευμάτων και από τις δύο χώρες, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μαζί τα αντιμαχόμενα έθνη παράγουν το 30% του σιταριού του κόσμου.

Πριν από την εισβολή τον Φεβρουάριο, η Ουκρανία θεωρούνταν το παγκόσμιο καλάθι του ψωμιού, εξάγοντας 4,5 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων το μήνα μέσω των λιμανιών της – 12% του σιταριού του πλανήτη, 15% του καλαμποκιού και τη μισή παραγωγή από το ηλιέλαιο.

Αλλά με τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσορνομόρσκ και άλλων αποκομμένων περιοχών από τα ρωσικά πολεμικά πλοία, ο εφοδιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω χερσαίων διαδρομών που είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές.

Διαβάστε επίσης

Επισιτιστική κρίση: “Δεν υπάρχουν ελλείψεις μόνο αισχροκέρδεια”

Επισιτιστική κρίση: Αδειάζουν τα ράφια από τα σούπερ μάρκετ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας