9:03 Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

ΟΗΕ-Ουκρανία: "Εντατικές διαπραγματεύσεις" για παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών

ΟΗΕ-Ουκρανία: "Εντατικές διαπραγματεύσεις" για παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η ομάδα του εργάζονται για να διευρύνουν και να παρατείνουν τη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να εκπνεύσει στα τέλη Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

“Οι ομάδες του γενικού γραμματέα έχουν αρχίσει εντατικές επαφές για τα θέματα αυτά. Ο Γκουτέρες και η ομάδα του εργάζονται σκληρά για να παρατείνουν και να επεκτείνουν την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά. Εργάζονται επίσης με επιμονή για να άρουν τα τελευταία εμπόδια ώστε να διευκολύνουν τις εξαγωγές των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων”, δήλωσε ο Ντουζαρίτς, προσθέτοντας ότι ο αρμόδιος του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ για το Εμπόριο θα ταξιδέψουν στη Μόσχα “σε περίπου μια εβδομάδα για να συζητήσουν με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους” το θέμα αυτό.

“Ο γενικός γραμματέας περνά πολύ χρόνο στο τηλέφωνο για την απεμπλοκή της κατάστασης σε διάφορες γραφειοκρατίες που σταματούν τη διευκόλυνση αυτού του εμπορίου ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών”, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων συνέχισαν να μειώνονται τον Σεπτέμβριο για έκτο συνεχόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Όμως ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO αυξήθηκε ελαφρά κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Οι διεθνείς τιμές του σιταριού κατέγραψαν άνοδο 2,2% λόγω της ανησυχίας για την ξηρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αργεντινή, καθώς και της αβεβαιότητας για μια παράταση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας πέραν του Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία μεσολαβητής για να ανοίξει διάδρομος για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία

Η Ουκρανία αναμένεται να στείλει φορτίο σιτηρών στην Αιθιοπία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας