23:37 Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Οικονομία και μεταναστευτικό στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. Τί θα ζητήσει ο Κ. Μητσοτάκης

Οικονομία και μεταναστευτικό στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. Τί θα ζητήσει ο Κ. Μητσοτάκης

Η οικονομία και το μεταναστευτικό είναι τα κυρίαρχα θέματα της συνόδου κορυφής (9-10 Φεβρουαρίου) στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει πολύ νωρίς σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχεδόν έναν χρόνο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες συζητούν τις προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λόγω πληθωρισμού, καθώς και τα στοιχήματα της διαχείρισης του προσφυγικού.

Ωστόσο στο τραπέζι των «27» είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί και η τραγωδία από τον Εγκέλαδο σε Τουρκία και Συρία. Ο Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο CNN, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη διαρκούς συντονισμού, καθώς η Τουρκία θα χρειαστεί βοήθεια «και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του σεισμού».

Ταυτόχρονα, θα ζητήσει κινητοποίηση κάθε ευρωπαϊκού εργαλείου και συντονισμό σε διεθνές επίπεδο για τη Συρία. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες έλεγαν άλλωστε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να στείλει ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια στη Συρία μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Ο «χαρτοφύλακας» του Έλληνα πρωθυπουργού περιλαμβάνει κατά τ’ άλλα «δύσκολες» διεκδικήσεις, στις οποίες δείχνουν να προσκρούουν ισχυρές, αντίθετες απόψεις. Ανάμεσά τους, το αίτημα της Αθήνας για χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους αφενός των εργαλείων εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων αφετέρου των «τεχνητών εμποδίων» – όπως ο φράχτης του Έβρου, δηλαδή.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι η επέκταση του φράχτη θα προχωρήσει κανονικά με εθνικούς πόρους εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή «συνδρομή». Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης στις επαφές του με ομολόγους του (όπως έκανε πρόσφατα με την Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι) αλλά και με την ευρωπαϊκή ηγεσία δεν εξακολουθεί να επιχειρηματολογεί συνεχώς για την ανάγκη ενιαίας στήριξης σε ενέργειες που θα επιτρέπουν τον «φραγμό» σε διόδους παράνομης μετανάστευσης και αδίστακτων διακινητών.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας