8:35 Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό ν/σ

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό ν/σ

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό ν/σ. Τι προβλέπεται για συνταξιούχους, παράλληλα απασχολουμένους και Επαγγελματικά Ταμεία

Αλλαγές σε ζητήματα ασφάλισης των παράλληλα απασχολουμένων και των συνταξιούχων που εργάζονται, συνταξιοδότησης με οφειλές προς τα Ταμεία, συντάξεων χηρείας, εκκρεμών αιτήσεων για επικουρική σύνταξη και παροχών επαγγελματικής ασφάλισης φέρνει το νέο ασφαλιστικό που προωθείται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Ειδικότερα:

1. Η παράλληλη απασχόληση που προβλέπει ο νέος εργασιακός νόμος δεν θα οδηγεί σε μειωμένο όριο συνταξιοδότησης για τον εργαζόμενο, αλλά στην αύξηση του τελικού ποσού της σύνταξης.

2. Οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται θα καταβάλλουν ειδική εισφορά, με παράλληλη κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης, ενώ στους συνταξιούχους που θα εργάζονται ως μισθωτοί η εισφορά θα φθάνει το 10% του ετήσιου εισοδήματος από την εργασία. Στους ελεύθερους επαγγελματίες η κράτηση θα ανέρχεται στο 50% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει για κύρια σύνταξη. Στους αυτοαπασχολουμένους με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) η εισφορά θα φθάνει το 40% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει για κύρια ασφάλιση, ενώ ανάλογη κράτηση θα προβλέπεται και για την επικουρική ασφάλιση. Διατηρούνται όλες οι εξαιρέσεις στην εφαρμογή του μέτρου που ίσχυαν ήδη και αφορούν αγρότες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, πολυτέκνους και ψυχικά ασθενείς.

3. Οι συνταξιούχοι που εργάζονται, με τη λήξη της εργασίας τους θα λαμβάνουν για τα πρόσθετα χρόνια ασφάλισης προσαύξηση της σύνταξής τους.

4. Οι υπό συνταξιοδότηση πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ, μέχρι το χρέος να υποχωρήσει έως τις 20.000 ευρώ, θα λαμβάνουν μόνο το 30% της σύνταξης που δικαιούνται. Το υπόλοιπο ποσό θα παρακρατείται για τη μείωση του χρέους τους. Με την υποχώρηση του χρέους κάτω από 20.000 ευρώ θα εντάσσονται στην ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή του συνόλου της οφειλής σε 60 μηνιαίες δόσεις, με παρακράτηση του ανάλογου ποσού από τη σύνταξή τους. Για να έχουν δικαίωμα στο μέτρο οι συνταξιούχοι με οφειλές θα πρέπει να αποδεχθούν και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους, ενώ δεν θα πρέπει να διαθέτουν καταθέσεις άνω των 15.000 ευρώ. Για τους δικαιούχους – πρώην αγρότες το όριο της οφειλής θα ανέλθει έως τις 8.000 ευρώ και θα ακολουθούν την ίδια διαδικασία παρακράτησης μέρους της σύνταξης, έως ότου το χρέος υποχωρήσει στις 6.000 ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν εν συνεχεία στην αντίστοιχη ρύθμιση χρέους.

5. Επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα η ρύθμιση που ισχύει για το Δημόσιο σχετικά με την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου. Η περικοπή θα επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν από την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

6. Μειώνεται η φορολογία για συντάξεις που λαμβάνονται από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Παράλληλα θεσπίζεται ενιαίο καταστατικό για όλα τα Ταμεία, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.   ασφαλιστικό

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακρίβεια : Το «παιχνίδι» που παίζεται με το περσινό ελαιόλαδο και οι εκτιμήσεις για τα 10 ευρώ από Οκτώβρη

ΕΚΤ: «Οι μισθολογικές αυξήσεις ενισχύουν τον πληθωρισμό»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας