More

  Όλη η κατάθεση Μανία στην Προανακριτική

  Λάβρος κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, εμφανίστηκε ο Νίκος Μανίας στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλή. Στην κατάθεσή του, που αποκαλύπτει το eReportaz, ο Νίκος Μανίας περιέγραψε την fast track διαδικασία που ακολουθήθηκε από την πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου αλλά και από τους εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να καταστεί ως μάρτυρας. Όπως είπε την επομένη κιόλας ημέρα, χωρίς καν να δώσει κατάθεση, ασκήθηκε δίωξη στον Ανδρέα Λοβέρδο. Μάλιστα στην Βουλή ανέφερε ότι η κα Τουλουπάκη τον πίεζε προκειμένου να καταθέσει για πολιτικά πρόσωπα.

  O Mανίας άρχισε να αποκαλύπτει συγκεκριμένες μεθοδεύσεις όταν ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Πλεύρης ρώτησε τον μάρτυρα  εάν δέχθηκε πιέσεις από την κα Τουλουπάκη για την υπόθεση της Novartis. Συγκεκριμένα του είπε “…Έχω ένα δημοσίευμα από το ΒΗΜΑ εδώ πέρα που αναφέρει ότι πιεστήκατε προκειμένου να καταθέσετε σε βάρος πολιτικών προσώπων. Θα το έχετε υπόψη σας, φαντάζομαι. Σας το δίνω κιόλας. Θα ήθελα να μου πείτε τι έγινε, με ποια διαδικασία, πριν πάμε στις καταθέσεις, εσείς κληθήκατε να καταθέσετε και αν δεχθήκατε οποιεσδήποτε μορφής πιέσεις.”

  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΑΣ (Μάρτυς): Οι καταθέσεις μου στο μεικτό κλιμάκιο υπό την κ. Παπασπύρου ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2019.

  ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Στις 4 Ιανουαρίου.

  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΑΣ (Μάρτυς): Στις 4 Ιανουαρίου. Στις 18 Ιανουαρίου, αν θυμάμαι καλά, έχω καταθέσει, όμως, και το πλήρες πληροφοριακό σύστημα για λόγους διαφάνειας, με τον αλγόριθμο, τον τρόπο λειτουργίας κ.λπ.. Έκτοτε, υπήρξε μια μακρά περίοδος σιωπής, δηλαδή ένα τρίμηνο περίπου. Στις αρχές Απριλίου 2019 έλαβα μία κλήση από το γραφείο της κ. Παπασπύρου που μου ζητήθηκε να πάω στα γραφεία επί της οδού Αλεξάνδρας και Κηφισίας.

  ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ποια ημερομηνία;

  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΑΣ (Μάρτυς): Αρχές Απριλίου. Αν θυμάμαι καλά, ήταν στις 3 Απριλίου.

  Εκεί μου ανακοινώθηκε ότι υπήρχε μία μαρτυρία εις βάρος μου, η οποία με ενέπλεκε σε κύκλωμα με τον υπό διερεύνηση Υπουργό, τον κ. Λοβέρδο, και άλλα μέλη, την πρόεδρο της επιτροπής κ.λπ., όπου κατονομαζόμουν ευθέως ως μέλος αυτής της –σε εισαγωγικά- «ομάδας». Με βάση αυτήν την μαρτυρία, μου είπαν, η οποία είχε κριθεί αξιόπιστη, θα καλούμουν ως κατηγορούμενος. Σε αυτήν την περίπτωση, τα στοιχεία τα οποία είχα καταθέσει δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Και μου προτάθηκε να αιτηθώ να γίνω μάρτυρας προστασίας δημοσίου συμφέροντος. Αυτή ήταν ακριβώς η συνομιλία την οποία είχαμε, μαζί με την παραίνεση της κ. Παπασπύρου ότι χρειάζεται να δούμε ποια είναι η ζημιά του δημοσίου από όλη αυτήν την ιστορία, για να μπορέσει και το δημόσιο να εγείρει αποζημίωση από τη φαρμακευτική εταιρεία αυτή ή οποιαδήποτε άλλη, εν πάση περιπτώσει. Στην κ. Παπασπύρου πήγα χωρίς δικηγόρο. Όλη αυτήν την περίοδο των καταθέσεών μου στην κ. Παπασπύρου δεν είχα δικηγόρο.

  Ρώτησα ποια ήταν η διαδικασία αυτή που θα έπρεπε να ακολουθήσω, μου είπαν ότι «χρειάζεται να κάνετε ένα αίτημα στον Άρειο Πάγο». «Ωραία», είπα, «αφήστε με να το σκεφτώ, να το κάνω την επόμενη μέρα». «Όχι», μου λένε, «πρέπει να το κάνετε σήμερα». Πράγματι, είχα μια επαγγελματική δραστηριότητα. Μετά λέω: «Εντάξει, να το κάνω σήμερα, αλλά βιάζομαι». Ετοιμάσαμε ένα χαρτί εκεί στα γραφεία του κλιμακίου και το πήγαμε μαζί. Ανέβηκα μόνος μου στον Άρειο Πάγο και το κατέθεσα στον Άρειο Πάγο την ίδια ημέρα. Παράλληλα, μου είπαν:  «Την επόμενη μέρα θα πρέπει να πάτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Πριν πάτε, όμως, στην  Εισαγγελέα Διαφθοράς ελάτε πάλι από εμάς». Πήγα πάλι το πρωί της επόμενης μέρας στις 4/4. Μου λένε: «Θα πάτε πάλι στην Εισαγγελία Διαφθοράς και θα πείτε ότι εσείς επιμένετε σε καταθέσεις τις οποίες έχετε υποβάλει στο μικτό κλιμάκιο». «Αυτό;». «Αυτό, τίποτα άλλο».

  Την επόμενη μέρα πήγα στην κυρία Τουλουπάκη και εκεί έμαθα ότι χρειάζεται να αναγγείλω αξιόποινες πράξεις, για να μπορέσω να καταστώ μάρτυρας προστασίας δημοσίου συμφέροντος. Η αλήθεια είναι ότι είχα ερωτηθεί και από την κυρία Παπασπύρου για να καταγγείλω αξιόποινες πράξεις και είχα πει ότι δεν γνωρίζω για αξιόποινες πράξεις. Εκεί, λοιπόν, υπήρξε μία διαδικασία, την οποία, για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν γνώριζα. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας έμαθα ότι την επόμενη ημέρα υπήρξε παραπομπή πολιτικού προσώπου με βάση και τη δική μου μαρτυρία. Αυτή είναι η όλη ιστορία.

  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Δώσατε κατάθεση στην Εισαγγελέα Διαφθοράς;

  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν υπήρξε κατάθεση. Υπήρξε μία αποτύπωση εν είδει αναγγελίας αξιόποινων πράξεων. Δηλαδή, στις επανειλημμένες ερωτήσεις τις οποίες δέχτηκα αν έχω να καταγγείλω αξιόποινες πράξεις μου είπαν ότι «εφόσον δεν έχετε να καταγγείλετε εσείς, θα σας ρωτήσουμε για μία σειρά πραγμάτων και αυτά θα τα αποτυπώσουμε, πείτε μας μόνο αν τα γνωρίζετε ή όχι, αν τα έχετε ακουστά».

  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Τελικά, γράφτηκε κατάθεση, υπογράψατε κατάθεση εσείς στην Εισαγγελέα Διαφθοράς;

  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΑΣ (Μάρτυς): Υπέγραψα μία αναγγελία εν είδει κατάθεσης. Δεν ήταν, όμως, κατάθεση.  

  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Πώς σας είχε καλέσει η Εισαγγελία Διαφθοράς;  Σας είχε καλέσει ως μάρτυρα; Σας είχε καλέσει ως κατηγορούμενο; Σαν τι σας είχε καλέσει;

  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν γνωρίζω. Πάλι είχα πάει χωρίς δικηγόρο.

  Αργότερα όμως ο μάρτυρας στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Ραγκούση ”

  Κατά τη γνώμη σας, μία εισαγγελέας διαφθοράς που ξέρει ότι την αρμοδιότητα για τη διαμόρφωση της τιμής την έχει ο Υπουργός και μόνο ο Υπουργός, που ξέρει ότι έχει στα χέρια της καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων που λένε για πολιτικά πρόσωπα κ.λπ., και που ξέρει ότι έχει έρθει και ο κ. Μανίας και έχει τεκμηριώσει το αντικειμενικό θέμα του αν υπάρχει διαφοροποίηση επί του νόμιμου, θεωρείτε παράλογο σε αυτή την περίπτωση η κυρία Τουλουπάκη να έχει εσάς απέναντί της και να σας ρωτάει για πολιτικά πρόσωπα;

  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Ραγκούση, σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την ερώτηση.

  Παρά το ότι η κυρία Τουλουπάκη έχει στραφεί ουσιαστικά εναντίον μου, ασκώντας, βέβαια, τα καθήκοντά της, γι’ αυτή τη διερεύνηση περί ψευδούς κατά μήνυσης, θέλω να σας πω ότι σέβομαι το έργο της και είναι εξίσου, αν όχι δυσκολότερο, από το οτιδήποτε έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Δεν έχω αφήσει ούτε έχω υπονοήσει ποτέ ότι η κυρία Τουλουπάκη με παγίδευσε. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Όμως, θα σας πω το εξής. Και τώρα περνάω και μία «γραμμή», αλλά θα το κάνω.

  Στη συνέχεια η στιχομυθία μεταξύ των κυρίων Ραγκούση και Μανία είχε ως εξής:

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Μανία, θέλω να σας ρωτήσω το εξής, γιατί, μετά και από αυτή την διευκρινιστική, κατά κάποιο τρόπο, τοποθέτηση που κάνατε, νομίζω ότι οφείλω για εσάς να κάνω αυτή την ερώτηση.

  Σας ρώτησε ο κ. Πλεύρης, που λείπει τώρα –αν δεν είναι ακριβές αυτό που λέω, διορθώστε με- για το αν σας άσκησε πιέσεις –νομίζω ότι χρησιμοποίησε πληθυντικό αριθμό ο κ. Πλεύρης- η κυρία Τουλουπάκη για να μιλήσετε για πολιτικά πρόσωπα και είπατε «ναι».

  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΑΣ (Μάρτυς): Ναι.

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τι σημαίνει, λοιπόν, ότι «σας άσκησε πιέσεις», από την ώρα που εσείς αναγνωρίζετε το δύσκολο έργο της κυρίας Τουλουπάκη για τη διακρίβωση της αλήθειας, ότι δεν σας παγίδεψε, ότι δεν σας εκβίασε, όπως νομίζω ότι είπατε προηγουμένως, κ.λπ..

  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΑΣ (Μάρτυς): Όχι, όχι.

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τι ήταν οι πιέσεις που σας άσκησε;

  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΑΣ (Μάρτυς): Η πίεση συνίστατο στην επανάληψη συγκεκριμένων ερωτήσεων για την εμπλοκή ή τη δική μου κατονομασία πολιτικών προσώπων, όταν εγώ στις δικές μου καταθέσεις στην κυρία Παπασπύρου έχω δηλώσει ότι δεν έχω να καταθέσω κάτι τέτοιο.

  Δείτε την κατάθεση

  ΜανίαςΜανίας

  Μανίας

  Μανίας

  Μανίας

  Μανίας

  Μανίας

  Μανίας

  *Μην χάσετε στην ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ όλες την κατάθεση-βόμβα του Π. Αθανασίου στη Βουλή.

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κορωνοϊός – Βρετανία: Πέθανε 13χρονος που ήταν θετικός στον ιό

  Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση θανάτου 13χρονου αγοριού που πέθανε, ενώ είχε διαγνωστεί πριν από λίγο καιρό θετικός στον κορωνοϊό. «Δυστυχώς, ένα 13χρονο...

  Ο υιός Χατζηπατέρας και η “εγκληματική” συμπεριφορά του

  Ο Χατζηπατέρας, ο κορωνοϊός και η "εγκληματική" συμπεριφορά του γόνου της εφοπλιστικής οικογένειας! Σε συναγερμό βρίσκονται νησιά του Αιγαίου όπως επίσης και οι επιβάτες...

  Γ. Πρίντεζης: Γενναιόδωρη προσφορά προς το νοσοκομείο του νησιού του

  Ο Γιώργος Πρίντεζης έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο, βοηθώντας έμπρακτα στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο άσος του Ολυμπιακού Γιώργος Πρίντεζης δώρισε δυο...

  Α.Α.Δ.Ε.: Μέτρα για αποφυγή συνωστισμού σε τράπεζες και εφορίες

  Στα μέτρα που έχει λάβει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε τράπεζες και εφορίες για την πληρωμή φορολογικών...

  ΝΔ-Fake News: «Απίστευτο: Επίδομα έως € 3000 στους υπαλλήλους της Ε.Ρ.Τ.»

  Επίδομα έως € 3000 στους υπαλλήλους της Ε.Ρ.Τ.» Αυτή ήταν η είδηση που έκανε χθες τον γύρω του διαδικτύου και των social media.  Κάτι...