4:57 Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ολλανδία: Μία μετανάστρια από την Τουρκία κι ένα κόμμα τριών μηνών διεκδικούν την εξουσία

Ολλανδία: Μία μετανάστρια από την Τουρκία κι ένα κόμμα τριών μηνών διεκδικούν την εξουσία

Μετά από 13 χρόνια ως πρωθυπουργός, ο Μάρκ Ρούτε παραιτήθηκε και οι εκλογές της 22ας Νοεμβρίου στην Ολλανδία, που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της κυβέρνησής του πραγματοποιούνται εν μέσω ενός συνδυασμού εγχώριων κρίσεων – από το υψηλό κόστος ζωής και την έλλειψη στέγης, μέχρι την υγειονομική περίθαλψη και το μεταναστευτικό.

Βασικοί διεκδικητές των εκλογών την Τετάρτη είναι η Τουρκάλα Ντιλάν Γεσιλγκιόζ που μετανάστευσε στην Ολλανδία πριν από χρόνια και ο Πίτερ Όμτσιχτ που δημιούργησε το κόμμα του πριν από τρεις μήνες.

Η 46χρονη Γεσιλγκιόζ η νέα επικεφαλής του φιλελεύθερου-συντηρητικού VVD του Ρούτε και κόρη Τούρκων προσφύγων, θεωρείται πλέον ευρέως ότι θα ηγηθεί της χώρας της.

Ο Πίτερ Όμτσιχτ, 49 ετών, έχει δημιουργήσει ένα κύμα δημοτικότητας στην ολλανδική πολιτική σκηνή, με το κεντρώο κόμμα του Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο να αναδεικνύεται από το πουθενά ως το φαβορί των εκλογών.

Αυτό που κάνει αυτές τις εκλογές εξαιρετικά απρόβλεπτες είναι το σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που θα αποφασίσουν ποια από τα 26 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές θα καλύψουν τις 150 έδρες στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Υπάρχει ένα ελάχιστο όριο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν έως και 17 κόμματα. Ο τελευταίος κυβερνητικός συνασπισμός χρειάστηκε εννέα μήνες για να σχηματιστεί και διήρκεσε λιγότερο από δύο χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας