21:36 Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
eReportaz

Live:

Ομόλογα ευρωζώνης: Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις- Στο 4,46% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα ευρωζώνης: Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις- Στο 4,46% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Οι επενδυτές αναμένουν η ΕΚΤ να προχωρήσει επιθετικά στην αύξηση των επιτοκίων της. Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να συναντά τα επίπεδα του 2017-18, καθώς διαμορφώθηκε στο 4,46%.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές αξίας 108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 42 εκατ. αφορούσαν αγορές τίτλων. Η απόδοση του 1οετούς ενισχύθηκε από το 4,32% που έκλεισε την Παρασκευή. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε στο 1,8%, με αποτέλεσμα το spread να διαμορφωθεί στο 2,66%

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ανήλθε στο 2,32% και του ιταλικού ξεπέρασε το 4 %.

Οι κεντρικές τράπεζες

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί επιθετικά στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό. Ο αντιπρόεδρος της, Λούις Ντε Γκίντος, σήμερα δήλωσε ότι οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Την ίδια ώρα το καμπανάκι του κινδύνου προς τις κεντρικές τράπεζες κρούει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements,) η οποία εδρεύει στη Βασιλεία, καλώντας τις να προχωρήσουν σε επιθετική νομισματική πολιτική χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Στην τριμηνιαία έκθεση της αναγνώρισε ότι τόσο ο κίνδυνος ύφεσης όσο και ο κίνδυνος χρέους αυξάνονται, αλλά υποστηρίζει ότι η μείωση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού παραμένει πρωταρχικής σημασίας.

Η Fed ισχυροποιεί το δολάριο

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η Federal Reserve θα αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να ενισχυθεί έως και κατά 6,6 μονάδες βάσης, στο 3,516%, ξεπερνώντας το κρίσιμο ψυχολογικό όριο του 3,50%

Στην αγορά συναλλάγματος η εκτίμηση για τη γερακίσια στάση της Fed αναμένεται να ενισχύσει το αμερικάνικο νόμισμα, τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην ζώνη του ευρώ. Από την αρχή του έτους το ευρώ έχει υποχωρήσει περίπου κατά 12% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Σήμερα  το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9994 δολ. από τα 1,001 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9990 δολ.

 

Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας