More

  Το ομορφότερο δέντρο των Αμπελοκήπων είναι στο “Έλενα”!

  Το Γυναικολογικό Νοσοκομείο “Έλενα Βενιζέλου” κοσμεί ένα πανέμορφο δέντρο 27 μέτρων!

  Η ιστορία του ξεκινάει πριν περίπου 50 χρόνια όπου και στολίστηκε για πρώτη φορά. Θα υπέθετε κανείς ότι τον στολισμό του δέντρου αναλαμβάνει ο δήμος λόγω του μεγέθους του. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν κάθε χρόνο να φωταγωγήσουν το δέντρο ώστε επισκέπτες, νοσηλευόμενοι και υπάλληλοι να μπάινουν στο χριστουγεννιάτικο κλίμα.

  Ο Σπύρος Παναγιάρης, ηλεκτρολόγος του νοσοκομείου, μιλώντας στο eReportaz.gr μας εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθούν εκείνος και οι συνάδελφοί του για να δώσουν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα δείτε παρακάτω:

  Ο Σπύρος Παναγιάρης, ηλεκτρολόγος του νοσοκομείου “Έλενα”

  “Το δέντρο είναι 27 μέτρα.Το στολίζουμε με την μέθοδο της πυραμίδας και έχει 700 λαμπάκια led που φτιάχνουμε κάθε χρόνο στο χέρι. Τα χρώματα φτιάχνονται χειροποίητα με σελοφάν. Η Οαλήθεια είναι πως, ειδικά το βράδυ, είναι πολύ εντυπωσιακό! Οι γείτονες μας ρωτάνε ποτέ θα στολίστει από τις αρχές του Νοέμβρη. Είναι η παρέα τους μας είπαν.. Είναι το καμαρι των Αμπελοκήπων! Οι αντιδράσεις του κόσμου μας κάνουν περήφανους διότι το στολίζουμε με πολύ μεράκι.”

   

  δέντρο νοσοκομείο Έλενα

  Η Ιστορία του Νοσοκομείου

  Το μαιευτήριο ΜΑΡΙΚΑ ΗΛΙΑΔΗ ιδρύθηκε από την ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

  Διαπιστώνοντας το 1926 ότι σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτευούσης (400.000 κατοίκων ) δεν υπήρχαν παρά τρία μαιευτήρια (το Δημόσιο Μαιευτήριο 70 κλινών, το Μαιευτικό Τμήμα Τζανείου 10 κλινών και το Δημοτικό Μαιευτήριο) τα οποία λειτουργούσαν υποτυπωδώς με μέσα επιστημονικά ανεπαρκή και με προσωπικό όχι ειδικά κατηρτισμένο, αποφάσισε να χαρίσει στην Αθήνα ένα άρτιο επιστημονικά Μαιευτήριο που να καλύπτει τις ανάγκες της πρωτεύουσας και να καταρτίζει μορφωμένες επιστήμονες μαίες για όλη την Ελλάδα και κυρίως για την ύπαιθρο.

  Προς το σκοπό αυτό επισκέφτηκε το μαιευτήριο της Λωζάνης και συζήτησε με τον αρχιτέκτονα του , καθηγητή G.Epitaux . Στις 16 Φεβρουαρίου 1933 εγκαινιάστηκε το μεγάλο κεντρικό κτίριο του σημερινού Νοσοκομείου -Μαιευτηρίου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ , το οποίο πήρε το όνομα της αγαπημένης φίλης της , της Μαρίκας Ηλιάδη το οποίο γρήγορα απέκτησε τη φήμη του πρώτου στο είδος του σε όλα τα Βαλκάνια.

  Το 1940 με την Ιταλική επίθεση , διακόπηκε η λειτουργία του επιτάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν στρατιωτικό νοσοκομείο ως την απελευθέρωση. Το 1942 στο ίδρυμα στεγάζεται και το Δημόσιο Μαιευτήριο , η φιλοξενία του οποίου διήρκεσε ως το 1955 οπότε μεταφέρθηκε στις νέες εγκαταστάσεις του Μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα».

  Το 1958 κτίστηκε με δωρεά της Έλενας Βενιζέλου και το παρεκκλήσιο όπου τιμάται η μνήμη των Αγίων Ελευθερίου και Ελένης, όπου και φυλάσσεται μέσα σε μία λάρνακα η καρδιά της δωρήτριας. Κατά τη περίοδο που ακολούθησε ως το 1959 αναγέρθηκαν και δύο νέες κτιριακές μονάδες , το κτίριο όπου στεγάστηκε η Σχολή Μαιών καθώς και ένα βοηθητικό κτίριο. Παρά τις προσθήκες και αλλαγές, επιτακτική προέκυψε η ανάγκη τόσο για ανάπτυξη νέων κλινών όσο και επέκταση των εγκαταστάσεων του κυρίως σε χειρουργεία, αίθουσες τοκετών, κλίνες για πρόωρα, εργαστήρια κλπ

  Το 1962 ανατέθηκε η σύνταξη μελέτης στο τεχνικό γραφείο του καθηγητού Lord Lewelyn-Davies στο Λονδίνο και στους Έλληνες Π. Μιχαλέα , αρχιτέκτονα, Β. Αμπακούμκιν , πολιτικό μηχανικό, και Γ. Κόντο , ηλεκτρολόγο μηχανολόγο. Αναγέρθηκαν έτσι:

  Ένα πενταόροφο κτίριο που περιλαμβάνει τα χειρουργεία, τη μονάδα προώρων, τις αίθουσες τοκετών, την κεντρική αποστείρωση, την Τράπεζα γάλακτος και το τμήμα Μητρικού Θηλασμού.
  Ένα επταόροφο κτίριο που περιλαμβάνει το τμήμα παραλαβής ασθενών και τμήματα νοσηλείας λεχωίδων.
  Τα κτίρια αυτά επικοινωνούν με το παλαιό κτίριο υπέρ και υπό το έδαφος. Το 1984 με την δημιουργία των ΤΕΙ καταργήθηκε η σχολή Μαιών ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΣΚΥΛΙΤΣΗ και το κτίριο δόθηκε για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου. Το 1988 υπογράφτηκε σύμφωνο αγοροπωλησίας των κτιρίων του Νοσοκομείου μεταξύ του Δ.Σ του ιδρύματος «ΜΑΡΙΚΑ ΗΛΙΑΔΗ» και του Υ.Υ.Π και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Νοσοκομείο-Μαιευτήριο έγινε Δημόσιο με την σημερινή του ονομασία.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Απάντηση Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ: Βρίσκονται σε πανικό

  Απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόφαση-πρόκληση της Τουρκίας για την Αγία Σοφιά, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Η Τουρκία φέρει την...

  Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία στην Κοζάνη λόγω έξαρσης

  Η Κοζάνη και ο κορωνοϊός. Ανησυχία προκαλούν τα αυξανόμενα κρούσματα κορνοϊού στην Κοζάνη! Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπάρχουν...

  Νίκος Νικολόπουλος : Μόνο με αντίποινα θα «πονέσουν» τον Ερντογάν.

  Η προαναγγελθείσα αθλιότητα του Ερντογάν επιβεβαιώθηκε με διάταγμα του, που μετατρέπει την Αγιά Σοφιά, το παγκόσμιο λίκνο και πολιτιστικό κληροδότημα της Ορθοδοξίας, σε τζαμί....

  Αlpha: Συνεργασία έκπληξη Μελέτη-Μάνεση

  Νέα infotainment εκπομπή στον Alpha τη νέα σεζόν με συνεργασία έκπληξη. Η Ελεονώρα Μελέτη μπροστά από τις κάμερες και μαζί της, ο Νίκος Μάνεσης, ενορχηστρωτής...

  ΣΥΡΙΖΑ: Με καθυστέρηση η κυβέρνηση ζητεί κυρώσεις στην Τουρκία

  Για τραγική ολιγωρία του κ. Μητσοτάκη σε ότι αφορά τις κυρώσεις που ζητεί προς την Τουρκία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Με...