Με τις καταθέσεις των αδελφών του αδικοχαμένου Αντώνη Καρυωτη που έχασε τη ζωή του το Σεπτέμβριο του 2023, όταν µέλη του πληρώµατος του πλοίου Blue Horizon τον έσπρωξαν και τον έριξαν στη θάλασσα, σοκάροντας το πανελλήνιο, ξεκίνησε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Πειραιά.
Ρεπορτάζ του Βαγγέλη Τριάντη
Στο εδώλιο κάθονται οι τέσσερις κατηγορούµενοι για τη σοκαριστική υπόθεση. Μεταξύ αυτών ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος του πλοίου Blue Horizon, εξακολουθούν να παραµένουν στη φυλακή, µε το 18µηνο της προσωρινής κράτησης να λήγει τον προσεχή Μάρτιο, και τα άλλα δύο µέλη του πληρώµατος που είχαν αφεθεί ελεύθεροι µε περιοριστικούς όρους µετά τις απολογίες τους. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώπιον του Δικαστηρίου.
Σε ότι αφορά τον Νίκο Καρυωτη, αδερφό του θύματος, υποστήριξε στο Δικαστήριο ότι ο “Αντώνης είχε μέτρια νοητική στέρηση, είχε εξεταστεί και στην ομιλία του είχε λίγο πρόβλημα”. Ωστόσο όπως υποστήριξε η “άρθρωση του ήταν σωστή”, ενώ παράλληλα “δούλευε σε μαγαζιά, στο Δήμο, σαν security έκανε διάφορα”.
“Πήγαινε μόνος του για τις συναλλαγές” ανέφερε ο Νίκος Καρυωτης.
Πρόεδρος: Αν διαπληκτίζοταν με κάποιον μπορούσε να εξηγήσει το δίκιο του
Μάρτυς: ναι μπορούσε
Πρόεδρος: Είχε ποτέ πρόβλημα με τα εισιτήρια , είχε χάσει πλοίο, είχε πρόβλημα με τη συμπεριφορά κάποιου;
Μάρτυς: Όχι ποτέ:
Όπως κατέθεσε ο Νίκος Καρυωτης την επίμαχη μερα ο αδερφός του αγχώθηκε να ανέβει στο πλοίο διότι “είχε μόνο πέντε ευρώ πάνω του”, ενώ υποστήριξε ότι “είχε πολλούς γνωστούς στον Πειραιά φίλους του”
Ο Νίκος Καρυωτης ανέφερε ακόμη ότι ο αδερφός του “ηταν πολύ γλυκό παιδί, ήθελε να κάνει φίλους να γνωρίσει φίλους πολλούς”.
“Μόνος του έκοβε τα εισιτήρια με τα χρήματα που έβγαζε να επιβιώσει στην Αθήνα” ανέφερε ακόμη.
Στη συνέχεια κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου ακόμη ένας αδερφός του Αντώνη Καρυωτη. Όπως ανέφερε ο αδερφός του “είχε κάποια δυσκολία με την ομιλία” ενώ “στην Κρήτη τον ξέρανε τα πρακτορεία”.
Όπως υποστήριξε, το θύμα “ποτέ δεν είχε τσακωθεί με κανέναν” ενώ “δεν ήταν άνθρωπος με εκρήξεις”.
“Πήγαινε για βόλτα στον Πειραιά μια φορά το μήνα.Όλο το πλοίο τον ήξερε τον Αντώνη , όλα τα πληρώματα των πλοίων” τόνισε ο αδερφός του
Εισαγγελέας: Γνωρίζονταν με τα πληρώματα του πλοίου
Μάρτυς: Ναι
Εισαγγελέας: Άρα και εκείνη την ημέρα τον ήξεραν ;
Μάρτυς: Ναι
Εισαγγελέας: Η πρακτική να μπαίνει και να ξαναβγαίνει από το πλοίο το έκανε συχνά;
Μάρτυς: Ναι
Ερώτηση: Γνώριζε κολύμβηση;
Μάρτυς: Όχι