13:06 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Ορατός ο μεγαλύτερος αστεροειδής που θα περάσει δίπλα στη Γη αυτή την εβδομάδα

Ορατός ο μεγαλύτερος αστεροειδής που θα περάσει δίπλα στη Γη αυτή την εβδομάδα

Δύο τεράστιοι αστεροειδείς θα περάσουν από τη Γη διαδοχικά αυτή την εβδομάδα, ο ένας εκ των οποίων θα είναι ορατός με τηλεσκόπιο από τον πλανήτη μας.

Λίγο πριν την Asteroid Day 2024, με την οποία τιμάται η έκρηξη του μεγαλύτερου αστεροειδούς που έχει παρατηρηθεί, καθώς χτύπησε τη Γη πάνω από την Τουνγκούσκα στη Σιβηρία το 1908. Το χτύπημα απείχε μια μικρή περιστροφή της Γης από το να καταστρέψει περιοχές της Ευρώπης και η ημέρα που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ είναι μια καλή υπενθύμιση του πόσο ισχυροί μπορούν να γίνουν οι αστεροειδείς.

Ένας από τους δύο αστεροειδείς είναι ο 2024 MK και ανακαλύφθηκε πριν λίγες εβδομάδες. Το μέγεθός του εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 120 και 260 μέτρων. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 16 Ιουνίου και θα περάσει από τον πλανήτη μας στις 29 Ιουνίου, κατά την κορύφωση των δραστηριοτήτων της Asteroid Day 2024 στη Γη, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Ο αστεροειδής 2024 MK εκτιμάται ότι θα περάσει σε απόσταση 290.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Αυτό είναι περίπου το 75% της απόστασης μεταξύ της Γης και της Σελήνης. Φυσικά, δεν υπάρχει κίνδυνος ο αστεροειδής να συγκρουστεί με τη Γη.

Ο δεύτερος αστεροειδής που θα περάσει από τη Γη είναι πολύ μεγαλύτερος και πιο γνωστός. Ο αστεροειδής (415029) 2011 UL21 εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 2.310 μέτρα, γεγονός που τον καθιστά μεγαλύτερο από το 99% των άλλων γνωστών αντικειμένων κοντά στη Γη που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής.

Ο μόνος αστεροειδής από τους δύο που πιθανότατα θα είναι ορατός αυτή την εβδομάδα είναι ο 2024 MK, καθώς ο μεγαλύτερος αστεροειδής (415029) 2011 UL21 θα είναι πολύ πιο μακριά και όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για τη Γη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αστεροειδής πέρασε κοντά από τη Γη και η NASA τον εντόπισε δύο ημέρες μετά

Αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη – Πόσο κοντά θα φτάσει

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας