1:52 Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Όρμπαν: Η Ουκρανία απέχει έτη φωτός από την ένταξη στην ΕΕ

Όρμπαν: Η Ουκρανία απέχει έτη φωτός από την ένταξη στην ΕΕ

O Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, τόνισε ότι η Ουκρανία απέχει «έτη φωτός» από την ένταξη στην ΕΕ.

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος Fidesz, ο Όρμπαν είπε ότι η κυβέρνηση του θα αντιταχθεί στις συνομιλίες εντός της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου, εάν το Κίεβο ξεκινήσει επίσημα τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η ένταξη μιας νέας χώρας στην ΕΕ απαιτεί τη συναίνεση όλων των μελών της Ένωσης και ο Όρμπαν μπορεί να ασκήσει βέτο, ανέφερε το AP.

Ο Όρμπαν επανεξελέγη επικεφαλής της Fidesz για 11η φορά από το 2003 στο συνέδριο του κόμματος στη Βουδαπέστη το Σάββατο (18/11). Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησής του θα είναι να εμποδίσει την πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ.

«Το καθήκον μας είναι να διορθώσουμε τη λάθος υπόσχεση, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία θα ξεκινήσουν, επειδή το Κίεβο απέχει πλέον έτη φωτός από την ΕΕ», είπε ο Όρμπαν.

Η κόντρα Κιέβου – Βουδαπέστης ξεκίνησε πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση ότι καταπατάει τα δικαιώματα της ουγγρικής κοινότητας στην Ουκρανία και δεν επιτρέπει σε ειδικά σχολεία την εκπαίδευση στα ουγγρικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο “έχει επιδείξει εξαιρετικό επίπεδο θεσμικής δύναμης, αποφασιστικότητας και ικανότητας λειτουργίας”.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας