4:14 Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Όργιο αυθαιρεσίας στο Νησί των Ανέμων

Όργιο αυθαιρεσίας στο Νησί των Ανέμων

Ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σύρου, Παναγιώτης Καρακατσάνης, έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα: Καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό της αυθαιρεσίας και της ανομίας που επικρατεί στο Νησί των Ανέμων, τη Μύκονο.

Ο κ. Καρακατσάνης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο άτυχους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας. Αντικατέστησε τον υπόδικο πολεοδόμο Μυκόνου Αντώνη Καστορίνη και παρέλαβε ογκωδέστατους φακέλους οι οποίοι αποδεικνύουν ότι στο νησί της χλιδής «χτίζει ο καθένας όπου γουστάρει». Ο λόγος; Απλός. Η διαφθορά και η σήψη έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε στο pay roll γνωστών επιχειρηματιών βρίσκονται οι πάντες: Από αστυνομικούς υπαλλήλους μέχρι και ανώτερους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στη διάθεση κυβερνητικών αξιωματούχων βρίσκονται καταγγελίες για περισσότερα από 1.000 αυθαίρετα κτίσματα τα οποία ανεγέρθηκαν από το 2011 και μετά. Μιλάμε για ένα πάρτι αυθαιρεσίας για το οποίο δεν μιλάει κανείς, καθώς, ως γνωστόν, «money rules». Πώς θα σας φαινόταν εάν κάποιος σας έλεγε ότι με άδεια για βιολογικό βόθρο επιχειρηματίες θα κατόρθωναν να κτίσουν υπόγειο πάρκινγκ, αλλά και αυθαίρετο εμπορικό κέντρο; Διαβάστε προσεκτικά το ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Με άδεια για βόθρο και πλαστές χρήσεις γης έχτισαν «παλάτια»

Ο περσινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρων για τους λιγοστούς κατοίκους που έμεναν στο νησί και έβλεπαν το τι ακριβώς συνέβαινε στη διαβόητη παραλία της Ψαρρούς. Εκεί όπου δεσπόζει το γνωστό beach restaurant Νammos, με -φανερούς τουλάχιστον- ιδιοκτήτες τον πρώην σερβιτόρο Φραντζέσκο Ζαννή, τον Ιμπραήμ Σάμι και τον Κωνσταντή Κουσαθανά. Κάτω από το «κοιμισμένο βλέμμα» της Αστυνομίας, οι ιδιοκτήτες του Nammos αποφάσισαν να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δράση χτίζοντας εμπορικό κέντρο και υπόγειο πάρκινγκ στα έγκατα της πλαγιάς που οδηγεί στη γνωστή παραλία.

Η «ΜΠΑΜ» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας την άδεια της Πολεοδομίας την οποία χρησιμοποίησαν οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης προκειμένου να «καταλάβουν» την πλαγιά. Εκδόθηκε στις 16 Μαρτίου 2016 και την υπογράφει ο υπόδικος Πολεοδόμος, ο οποίος τέθηκε σε αργία, Αντώνης Καστορίνης. Ως μελετητής εμφανίζεται ο αρχιτέκτων μηχανικός Απόστολος Στεργιόπουλος και ως κύριος του έργου η εταιρεία MYCRE INVESTMENTS A.E. Πρόκειται για εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων η οποία συστήθηκε με κεφάλαιο τριών εκατομμυρίων ευρώ. Ως πρόεδρος της συγκεκριμένης εταιρείας εμφανίζεται ο Λάμπρος Φράγκος και ως μέλος του ΔΣ ο Δημήτριος Ρέππας. Η εταιρεία όμως ουσιαστικά ανήκει στον Κορίνθιο Γιάννη Παπαλέκα, ο οποίος δραστηριοποιείται στο real estate σε χώρες των Βαλκανίων, όπως π.χ. στη Ρουμανία.

Ο νέος «βασιλιάς της Ψαρρού» είναι άνθρωπος με ισχυρές διασυνδέσεις στο εφοπλιστικό λόμπι με ιδιαίτερη αγάπη στον τραγουδιστή Αντώνη Ρέμο. Θα μπορούσε κάλλιστα να τραγουδά το «Κλειστά τα στόματα» όταν η εταιρεία συμφερόντων του κατόρθωνε με άδεια για βιολογικό βόθρο (!) να χτίσει ολόκληρο υπόγειο πάρκινγκ, το οποίο ξεφύτρωσε από το πουθενά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πελάτες του Νammos Mall, το οποίο και εκείνο στερείται νόμιμης άδειας και ομολογουμένως δεν έσκισε σε τζίρους το καλοκαίρι που πέρασε.
Εδώ όμως τίθεται ένα τεράστιο θέμα, το οποίο απασχολεί ήδη τις δικαστικές Αρχές. Αυτό δεν είναι άλλο από την αλλαγή χρήσης γης η οποία επιτεύχθηκε εν μια νυκτί προκειμένου να ανεγερθούν καταστήματα σε μια περιοχή όπου απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά από το ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα και τη νομοθεσία! Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη λειτουργία του Μall την άνοιξη του 2017 χρησιμοποιήθηκαν πλαστές αλλαγές χρήσεις, κάτι το οποίο φέρεται να γνωρίζει ο επιβλέπων μηχανικός Απόστολος Στεργιόπουλος, αλλά και ο πρώην πολεοδόμος Μυκόνου Αντώνης Καστορίνης, ο οποίος πλέον αγναντεύει το Αιγαίο από την πολυτελή βίλα του στην Τήνο.

Το πρόστιμο-μαμούθ και η υπόθεση που παραμένει στα συρτάρια

Ενώ λοιπόν οποιοσδήποτε πολίτης αυτής της χώρας θα περίμενε οι αστυνομικές Αρχές του νησιού να είχαν παρέμβει αυτεπάγγελτα προκειμένου να σταματήσει εν τη γενέσει του το όργιο αυθαιρεσίας της Ψαρρού, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Άλλωστε, άπαντες απόλαυσαν στην «ΜΠΑΜ» του περασμένου Σαββατοκύριακου τους τοπικούς αστυνομικούς να ποζάρουν σαν μοντέλα έξω από το γνωστό beach bar!
Για την ιστορία και μόνο, να αναφέρουμε ότι κατόπιν εορτής η Πολεοδομία Μυκόνου θυμήθηκε να κάνει αυτοψία στον συγκεκριμένο χώρο, όπου φυσικά διαπίστωσε όλες τις παραβάσεις, επιβάλλοντας μάλιστα πρόστιμο-μαμούθ ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Και τι έγινε στη συνέχεια; θα πείτε. Στη χώρα των ιθαγενών ο φάκελος της υπόθεσης κάπου… παράπεσε, με το σχέδιο άλωσης της Ψαρρού να ολοκληρώνεται με την επέκταση των επιχειρηματικών σχεδίων της παρέας της Ψαρρού και την αρωγή γνωστών δικηγόρων των Αθηνών. Θα επανέλθουμε…

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας