3:33 Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Κωνσταντίνος Μενουδάκος, είναι ο νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Ο κ. Μενουδάκος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ΑΠΔΠΧ, ορκίστηκαν σήμερα σε πανηγυρική εκδήλωση που έλαβε χώρα στα γραφεία της Αρχής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκου Βούτση, του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Νίκου Παρασκευόπουλου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γεωργίου Σάρλη, καθώς και του απερχόμενου Προέδρου της Αρχής, επίτιμου Σύμβουλου της Επικρατείας, κ. Πέτρου Χριστόφορου και του π. Πρόεδρου της Αρχής, επίτιμου Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Χρίστου Γεραρή.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των νέων μελών της Αρχής, ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι είναι ευτυχής διότι «μέσα σε δέκα μήνες έγινε η επιλογή των μελών των τεσσάρων από τις πέντε ανεξάρτητες Αρχές της χώρας» και εκκρεμεί μόνο η επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόραασης (ΕΣΡ). Και αυτό, όπως σημείωσε, μέσα σε μία Βουλή με οκτώ κόμματα και ενώ διανύουμε μία εποχή «όπου η περίφημη παγκοσμιοποίηση θέτει εν αμφιβόλω σειρά δικαιωμάτων των πολιτών».

Επιπλέον, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις δυσκολίες τις σημερινής εποχής λέγοντας : «Διανύουμε μια εποχή όπου η περίφημη παγκοσμιοποίηση, όπως και η αποσταθεροποίηση σε ευρύτατες περιοχές του πλανήτη, έχουν θέσει εν αμφιβόλω σειρά δικαιωμάτων, κυρίως ως προς την πρακτική τους εφαρμογή, τον έλεγχο και την υπεράσπισή τους. Θα ήμασταν υποκριτές αν δεν αναγνωρίζαμε ότι υπάρχει αναδίπλωση ακριβώς στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, κάτω από την ταχύτατη επέλαση των τεχνολογιών, που είναι βεβαίως και στην υπηρεσία των νόμιμων θεσμών, κρατικών ή ευρύτερων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον θα κληθείτε κι εσείς να επιτελέσετε τον ρόλο σας».

Στην συνέχεια της εκδήλωσης, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την πολιτεία η σημερινή ημέρα, καθώς το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας.
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του σχολίασε την αντιμετώπιση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στα προσωπικά τους δεδομένα λέγοντας «…οι Ευρωπαίοι… ενδιαφέρονται πιο πολύ για την διαφύλαξη της ιδιωτικής  τους ζωής, εμείς είμαστε πιο κοινωνικοί,  δεν μας ενδιαφέρει τόσο η προσωπική μας ζωή, όσο μας κινητοποίησαν  οι αναμνήσεις από την δικτατορία και τις παρακολουθήσεις που υπήρχαν τότε».

Ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, στην ομιλία του υπογράμμισε πως λίγο πριν η Αρχή συμπληρώσει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της, στη διαδρομή της ως συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης διοικητικής αρχής έχει δημιουργήσει ικανές εγγυήσεις για την ιδιωτική ζωή και έχει διαμορφώσει ισχυρό πλαίσιο προστασίας.  «Για το λόγο αυτό έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ουσιαστικός φορέας προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων».

Επιπλεόν, αυτή την χρονιά, όπως αναφέρει ο κ. Μενουδάκος, ψηφίστηκε ο Νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το Μάιο 2018. Ο Κανονισμός αυτός διευρύνει τα δικαιώματα των υποκειμένων των προσωπικών δεδομένων και αυξάνει αντιστοίχως τις υποχρεώσεις των προσώπων που διενεργούν επεξεργασία των δεδομένων. Επίσης ενισχύει την ήδη υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων και προβλέπει, μεταξύ άλλων, αμοιβαία συνδρομή και κοινούς ελέγχους. Γενικά δημιουργεί ένα νέο νομικό πλαίσιο, στο οποίο η Αρχή έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί. Για την εμπέδωση και ορθή εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων θα απαιτηθεί αναπροσαρμογή των στόχων και του τρόπου λειτουργίας της Αρχής.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Αρχής επεσήμανε:

«Θα προσπαθήσουμε, στα δύσκολα αυτά χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σ’ εκείνο που η ίδια η Πολιτεία, αλλά και οι πολίτες, απαιτούν από την Ανεξάρτητη Αρχή, την οποία θα έχουμε την τιμή, αλλά και την ευθύνη να υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Αποβλέπουμε βεβαίως στην αρωγή και συμπαράσταση της κεντρικής κρατικής εξουσίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων».

 

Διαβάστε επίσης:

Κατά κόρον παραβίαση προσωπικών δεδομένων

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας