17:18 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Όταν "λύγισε" ο (Έλληνας) Κάρολος

Όταν "λύγισε" ο (Έλληνας) Κάρολος

Η επίσκεψη του διαδόχου του βρετανικού Θρόνου πρίγκιπα Κάρολου στην Αθήνα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης ήταν αυτή που συγκέντρωσε τα περισσότερα βλέμματα και ενδιαφέρον από τις υπόλοιπες παρουσίες στις εκδηλώσεις της εθνικής μας επετείου.

Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
Συγκίνησε µε τη θερµότατη οµιλία του στη δεξίωση ο πρίγκιπας Κάρολος κλείνοντάς την στα ελληνικά µε το «Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά. Ζήτω η Ελλάς».  Τόσο ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος όσο και ο παππούς του, πρίγκιπας Ανδρέας ήταν µέλη της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας. Ήταν η πρώτη επίσκεψη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου στο εξωτερικό για το 2021.

Αν και η διπλωματία αποδίδει το ίδιο ενδιαφέρον και τιμή για τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη και την υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φλοράνς Παρλί (κρίμα που δεν είχαμε στην Αθήνα το γαλλικό προεδρικό ζεύγος), τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στο βασιλικό ζεύγος του πρίγκιπα Κάρολου και της συζύγου του Καμίλα, δούκισσας της Κορνουάλης.

Η επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας στην Ελλάδα είναι η πρώτη του στο εξωτερικό για το 2021.

Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του ζευγαριού στην Ελλάδα ήταν τον Μάιο του 2018, λίγο πριν από τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ.

Πριν από αυτή, ο πρίγκιπας Κάρολος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για τον γάμο του Βασιλιά Κωνσταντίνου με την Άννα-Μαρία, η οποία σημαδεύτηκε από ένα «ατυχές» γεγονός, καθώς όταν ομάδα Γάλλων φωτορεπόρτερ προσπάθησε να τον φωτογραφίσει, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου εκνευρίστηκε. Τους πλησίασε, πήρε τις φωτογραφικές μηχανές από τα χέρια τους και τις πέταξε στη θάλασσα…

Δημοσιότητα

Κάποιες βρετανικές εφημερίδες τότε έδωσαν σχετικά μικρή δημοσιότητα στο θέμα, όμως κάποιες άλλες χαρακτήρισαν την πράξη του ως «εκδήλωση τεντιμποϊσμού». «Τέτοια πράγματα κάνουν μόνο οι Μοντς και οι ροκάδες, η αλητεία δηλαδή της αγγλικής νεολαίας», έγραφε η Daily Mail, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό. «Πώς αυτός ο νεαρός θα γίνει βασιλιάς της Αγγλίας, τι σόι βασιλιάς θα γίνει και πότε;»….

Η δεύτερη επίσκεψη τού διαδόχου ήταν τον Νοέμβριο του 1998, με αφορμή μια σειρά εκδηλώσεων με τη συνεργασία ελληνικών και βρετανικών πολιτιστικών φορέων. Κατά την ολιγοήμερη επίσκεψή του, ο Κάρολος είχε παρακολουθήσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με τη σπουδαία συμφωνική ορχήστρα του Αγίου Μαρτίνου στους Αγρούς, περιηγήθηκε σε εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ είχε την ευκαιρία να ανέβει και στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με την συνοδεία, μάλιστα, του τότε υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, από κοινού με τον τοτε δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, έθεσε και πάλι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στη φυσική τους εστία.

Το 2018 όταν το βασιλικό ζεύγος βρέθηκε και πάλι στην Αθήνα ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωνε πως: «Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου… Οι προσωπικοί μου δεσμοί με την Ελλάδα έχουν για εμένα ιδιαίτερη σημασία, εφόσον είναι η πατρίδα του παππού μου, Πρίγκιπα Ανδρέα.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε. Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη, καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω, ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας», λόγια που επανέλαβε και στην επίσημη επίσκεψή του για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης θυμίζοντας πως η Ελλάδα είναι και ο τόπος γέννησης του παππού του Ανδρέα, της αγαπημένης του γιαγιάς, πριγκίπισσας Αλίκης και του πατέρα του Φιλίππου.

Αγάπη

Η αγάπη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου για την Ελλάδα είναι βαθιά. Πρώτα απ’ όλα για οικογενειακούς λόγους. Τόσο ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, όσο και ο παππούς του, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν μέλη της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας. Ο προπάππος του είναι ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων. Ο πατέρας του Καρόλου, Πρίγκιπας Φίλιππος, είναι ένα από τα δύο εν ζωή εγγόνια του Βασιλιά Γεωργίου Α’. Ο δεύτερος είναι ο Πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος (Michel de Grece). Η γιαγιά του Καρόλου (και πεθερά της Ελισάβετ) Αλίκη, έζησε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και άσκησε αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο. Μάλιστα, για την προστασία πολλών κατατρεγμένων Εβραίων έχει τιμηθεί από το κράτος του Ισραήλ.

Ο Κάρολος είχε επίσης πάντα ιδιαίτερα στενή σχέση με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και την οικογένεια του μέχρι σήμερα, με τους συγγενικούς δεσμούς να ενισχύονται. Είναι νονός της Μαρίας-Ολυμπίας, κόρης του Πρίγκιπα Παύλου και της Πριγκίπισσας Μαρί-Σαντάλ, και τον γιο του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον έχει βαπτίσει ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος δεν προσκλήθηκε (ατυχώς;) πουθενά ως πρώην αρχηγός του ελληνικού Κράτους σε καμία εκδήλωση.

Ο πρίγκιπας Κάρολος διατηρεί φιλικές σχέσεις δεκαετιών με πολλούς Έλληνες και φροντίζει να ενημερώνεται διαρκώς για τα εδώ τεκταινόμενα ενώ ταξιδεύει (ανεπίσημα) στη χώρα μας σχεδόν κάθε χρόνο, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα νησιά του Ιονίου, ιδίως στην Κέρκυρα, τόπο γέννησης του πατέρα του, όπου ο Κάρολος και η Καμίλα φιλοξενούνται στην έπαυλη των Ρότσιλντ.

Άγιον Όρος

Ισχυρούς δεσμούς επίσης έχει ο Κάρολος και με το Άγιον Όρος, με το οποίο έχει αναπτύξει μια στενή πνευματική σχέση. Από το 1994 είναι μέλος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Αγίου Όρους», ενώ παλιότερα είχε διοργανώσει έρανο για την αποκατάσταση της Μονής Χιλανδαρίου, η οποία είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από την πυρκαγιά του 2004. Παράλληλα, είχε ενισχύσει οικονομικά τα έργα αναστήλωσης της Μονής Βατοπεδίου.
Η επίσκεψη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της δούκισσας της Κορνουάλης στην Ελλάδα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τον έντονο συναισθηματικό δεσμό του Καρόλου με τη χώρα μας που δικαίως ο ίδιος αισθάνεται έντονα την ελληνική του καταγωγή, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και παλαιότερα στη δεξίωση που πραγματοποίησε προς τιμή του ο Προκόπης Παυλόπουλος το 2018: «Όπως είπε και ο μεγάλος Άγγλος ποιητής Percy Bysshe Shelley, «Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία και οι τέχνες μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα»», φράση που την επανέλαβε και τώρα ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας πως «Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Η Προεδρική Φρουρά και η φωτό του Φιλίππου ως Εύζωνας

Εντυπωσιασμένος έμεινε ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου με την Προεδρική Φρουρά και δεν παρέλειψε να εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της όπου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακαλλαροπούλου επιθεώρησαν τιμητικό άγημα. Στη συνέχεια, οι αξιωματικοί της Προεδρικής Φρουράς περιέγραψαν στο πριγκιπικό ζεύγος τη διαδικασία κατασκευής των ευζωνικών στολών και η κ. Σακελλαροπούλου χάρισε στον πρίγκιπα της Ουαλίας μια παιδική χειμερινή στολή Ευζώνων (ντουλαμάς). Αυτό, όμως, που θα πρέπει να τον συγκίνησε ιδιαίτερα είναι μια ιστορική φωτογραφία του γεννημένου στην Ελλάδα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ και πατέρα του Καρόλου, με τη στολή του Ευζώνου, που «ανέβασε» στο Τwitter ο ιστορικός Όσκαρ Αάνμοεν, που έχει ειδικευθεί στην ιστορία των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, κάτι που σίγουρα θα έχει να διηγείται στον 99χρονο πατέρα του κατά την επιστροφή του στην Αγγλία.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκίνησε η δίκη του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

Έκκληση Ερντογάν: Φέρτε τον χρυσό που έχετε στα σπίτια σας στις Τράπεζες

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας