11:58 Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Όταν ο Αμβρόσιος ξέχασε τον Θεό και ντύθηκε αξιωματικός της Χωροφυλακής

Όταν ο Αμβρόσιος ξέχασε τον Θεό και ντύθηκε αξιωματικός της Χωροφυλακής

Σε πύρινο λόγο του απέδωσε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ως…τιμωρία Θεού για τα καρναβάλια!

Σύμφωνα με όσα μάθαμε στο μάθημα των Θρησκευτικών από την Καινή Διαθήκη, ο Χριστός είπε ότι «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Απευθυνόταν σε όσους πετροβολούσαν την πόρνη. Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους για τις αμαρτίες που έκρυβαν επιμελώς. Και επί της ουσίας έδειχνε έμπρακτα την ανοιχτή αγκαλιά του Θεού ακόμα και σε εκείνους που έχουν αμαρτήσει. Ήταν το μήνυμα της συγχώρεσης. Για τον Αμβρόσιο, βέβαια, ο πρόλογός μας αποτελεί τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των διαφόρων συμβάσεων που υπογράφαμε τα παλιά, καλά χρόνια με τα τραπεζικά ιδρύματα. Αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με δάνεια και υλικά αγαθά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την πίστη, αλλά και τον θάνατο. Προπάντων, όμως, έχουμε να κάνουμε με τη ζωή, αλλά και τον ανθρώπινο πόνο όταν χάνεται κάποιος δικός μας άνθρωπος. Έχει να κάνει με τον πόνο της μάνας όταν φεύγει από τη ζωή το παιδί της.

Στα 84 χρόνια του έφτασε ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος. Αλλά το μήνυμα της αγάπης δεν το διδάχθηκε στα χρόνια της παρουσίας του στον κλήρο. Το κατάλαβαν όλοι όσοι διάβασαν το άρθρο του στην ιστοσελίδα «ekklisiaonline.gr». Τι έγραψε ο… αθεόφοβος;

«Προκειμένου περί του τραγικού συμβάντος εκεί ψηλά στα Τέμπη της Θεσσαλίας μήπως το γεγονός αυτό έρχεται ως ΤΙΜΩΡΙΑ από τον Θεόν για την υπερβολική ασέβεια του ανθρώπου και τον πλεονασμό της αμαρτίας κατά το προηγηθέν τριήμερο του Καρναβαλιού, που τόσο πολύ γιορτάσθηκε όχι μόνον σ’ ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές του Πλανήτου μας;».
Μα, καλά, πώς έμεινε τόσα χρόνια αυτός ο γέροντας στην Εκκλησία; Δεν έμαθε ότι ο Χριστός δίδαξε την αγάπη; Τη συγχώρεση; Δεν άκουσε ότι θυσιάστηκε ο Υιός του Θεού για να σωθεί ο άνθρωπος; Προφανώς, όχι.

«Οργή του Κυρίου»

«Μήπως, λοιπόν, αυτή η τραγωδία των Τεμπών είναι μια έκφρασις της οργής του Κυρίου μας γι’ αυτή την τόσο πανηγυρική Καρναβαλική εορτή του Διαβόλου;», έθεσε άλλο ένα ερώτημα ο Αμβρόσιος. Άραγε θα μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τους συγγενείς της Αναστασίας Παπαγγελή και να απευθύνει το ίδιο ερώτημα; Το 19χρονο κορίτσι σπούδαζε στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ. Επέβαινε στο μοιραίο τρένο. Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας, Ιερώνυμο, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λυκούριας. Ο διάδοχος του Αμβροσίου πρωτοστάτησε στο τελευταίο αντίο προς την αδικοχαμένη κοπέλα. Θα του έθετε κι εκείνου το ίδιο ερώτημα;

«Θα πρέπει, συνεπώς, να διερευνήσουμε μήπως τα διάφορα αυτά έκτακτα και καταστροφικά σοβαρά γεγονότα, τα οποία τώρα τελευταία συμβαίνουν σ’ ολόκληρο τον Πλανήτη μας (όπως οι σεισμοί, οι καταποντισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαϊές κ.λπ.), μήπως εκφράζουν την οργήν του Θεού για την αποστασία του σημερινού ανθρώπου από τον δρόμο της αρετής, από την αγκαλιά του Θεού;», συνέχισε ο Αμβρόσιος το γραπτό παραλήρημά του.

Λένε για όσους τα χάνουν στα γεράματα ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Αλλά εδώ δεν υπάρχει κάτι που να τιμά οτιδήποτε άλλο.

Εμείς δεν θα μιμηθούμε τον Μιχάλη Ιατρόπουλο, ο οποίος ξέφυγε στην έκφραση της οργής του. Διότι ο γνωστός ηθοποιός έπεσε στην παγίδα και έγινε ίδιος με τον Αμβρόσιο. Εμείς θα σταθούμε μόνο σε όσα όφειλε να πρεσβεύει ο 84χρονος ως ιεράρχης. Αλλά φαίνεται ότι ακόμα και η υπηρεσία του στην Εκκλησία γινόταν με στολή κάτω από τα άμφια. Ως ταγματάρχης της Χωροφυλακής συμπεριφερόταν ο Αμβρόσιος και ως απόστρατος γράφει τώρα τα υποτιθέμενα θρησκευτικά κείμενα.

Κρίμα, διότι πάνω απ’ όλα με τα γραφόμενά του αδικεί όσους πιστεύουν στον Θεό και πορεύονται στην καθημερινότητά τους με τις διδαχές του Χριστού και με τη μορφή της Παναγίας στην καρδιά τους.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο ereportaz.gr


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας