0:56 Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Όταν ο Τζαβάρας... έκλωθε για να στείλει το μήνυμά του

Όταν ο Τζαβάρας... έκλωθε για να στείλει το μήνυμά του

Κλώθω! Ποια είναι άραγε η ερμηνεία του ρήματος; Σύμφωνα με το Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών, κλώθω σημαίνει «γνέθω», δηλαδή «ξαίνω» και «υφαίνω». Υπάρχει, όμως, και δεύτερη ερμηνεία. «Απασχολώ τη σκέψη μου συνέχεια με το ίδιο θέμα, σκέφτομαι διαρκώς το ίδιο πράγμα». Η απορία δημιουργήθηκε από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Κώστα Τζαβάρα στο «Κόκκινο», το κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, νομικός στο επάγγελμα και για κάποιο φεγγάρι και τομεάρχης Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησε το ρήμα «κλώθω» για να αναφερθεί στους εισαγγελείς.

«Από το να κάθονται οι εισαγγελείς και να κλώθουν, πρέπει να βγουν στη δράση», είπε ο άλλοτε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων στον Γιώργο Τραπεζιώτη και τον Γιώργο Μελιγγώνη για τις παρακολουθήσεις.

Εύλογα δημιούργησε σε εμάς την απορία για τη σημασία του ρήματος. Ίσως επειδή σε κάποια μέρη της Πελοποννήσου το «κλώθω» παραπέμπει στην κότα που κλωσάει τα αυγά της και εκείνη την ώρα κάθεται ακίνητη και αδρανής. Μόνο ο Τζαβάρας μπορεί να μας διαφωτίσει. Αλλά όποια και αν είναι η ερμηνεία του ρήματος που χρησιμοποίησε ένας από τους πλέον έμπειρους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, την ένταση την προκάλεσε. Τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, όσο και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησαν στον Τζαβάρα.

«Υπενθυμίζεται ότι, επί μακρό χρονικό διάστημα και εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών, οι Εισαγγελικές Αρχές της Αθήνας δεν “κλώθουν”, αλλά διερευνούν σε βάθος, προς πάσα κατεύθυνση, με όλα τα εχέγγυα της αμεροληψίας, κυρίως, όμως, με απόλυτη μυστικότητα, τις ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις, που το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολούν την κοινή γνώμη, αλλά και γενικά κάθε υπόθεση.

Τέτοιου είδους δηλώσεις είναι εντελώς άστοχες και άδικες, ενσπείρουν ανησυχία και αμφιβολίες στους πολίτες και, με βεβαιότητα, στο τέλος της έρευνας θα απαξιωθούν εκείνοι που τις έκαναν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντογιάκος.

«Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η υπόθεση διερευνάται διεξοδικά και θα περατωθεί εντός του απολύτως αναγκαίου χρόνου, χωρίς η ιδιότητα οποιουδήποτε εμπλεκομένου σε αυτή να αποτελεί κριτήριο για ευνοϊκή ή δυσμενή μεταχείρισή του, ούτε και λόγο κωλυσιεργίας.

Οι παράγοντες του δημόσιου βίου που σε υψηλούς τόνους επικαλούνται τους εισαγγελείς και το αίσθημα εμπιστοσύνης προς την ελληνική Δικαιοσύνη ή βάλλουν κατ’ αυτών, ανάλογα με το υπό συζήτηση θέμα και τη θέση που κατέχουν, πρέπει να αντιληφθούν ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν ακολουθούν τις δικές τους κατά περίπτωση υποδείξεις και προτροπές ή τις ευμετάβλητες πλειοψηφίες της κοινής γνώμης, αλλά το Σύνταγμα και τους νόμους που είναι σύμφωνοι με αυτό, τους οποίους και οι ίδιοι οφείλουν να τηρούν, σεβόμενοι πρωτίστως την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών του κράτους», ανέφερε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στα μανταλάκια τον κρέμασαν τον Τζαβάρα. Αλλά κι αυτός τι γύρευε; Πώς βγήκε στο «Κόκκινο»; Ακόμα και ο Παπαδημούλης, συνομήλικός του, πραγματοποιεί μόνο γκεστ εμφανίσεις και αν τον ευνοεί το θέμα. Πώς την πάτησε ο κυρ Κώστας; Ή μήπως είπε επί τούτω όσα βγήκαν από το στόμα του;

Ο Τζαβάρας εξελίσσεται στον… Γιώργο Κύρτσο της ελληνικής Βουλής. Λες και ξαφνικά αποφάσισε να πάει κόντρα στην παράταξη, στην οποία δραστηριοποιείται πολιτικά εδώ και χρόνια. Κάποιοι στον Πύργο έκαναν πλάκα και έλεγαν ότι ο κυρ Κώστας ζήλεψε τη δόξα του συντοπίτη του και πρώην υπουργού, του Παναγιωτόπουλου. Του επονομαζόμενου και «κόκκινου Πάνου».

Πέρα από την όποια πλάκα από τους συμπολίτες του Τζαβάρα, η ουσία είναι ότι ο βουλευτής εδώ και καιρό ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Εν προκειμένω στην κατσούνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λες και θέλει να στείλει μηνύματα στον πρωθυπουργό. Αρχικά, όλοι υπέθεσαν ότι απλώς στράβωσε επειδή έμεινε στην εφεδρεία και δεν αξιοποιήθηκε σε υπουργικό πόστο. Αργότερα κυκλοφόρησαν σενάρια ότι ο κυρ Κώστας ήθελε να χτίσει τη διαδοχή του, αλλά δεν έλαβε την απαιτούμενη έγκριση από την ηγεσία του κόμματος. Όποια και αν είναι η εξήγηση, ο Τζαβάρας έγινε αγκάθι.

Όχι επειδή είπε ότι «ο δημοσιογράφος έχει μόνο υποχρέωση να διασταυρώνει τις πηγές του», αλλά επειδή η τοποθέτησή του δεν συνάδει με τον ρόλο του ως μέλους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ίσως το κατάλαβε και ο ίδιος και γι’ αυτό ζήτησε την εξαίρεσή του από την αυριανή συνεδρίαση. Αλλά τη ζημιά στο προφίλ της κυβέρνησης και στη δική του κομματική υστεροφημία την προκάλεσε και με το παραπάνω. Κι όπως θα έλεγε η διασκευή του διάσημου στίχου, έγινε «Κομαντάτε Κων Τζαβάρα»…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας