12:28 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Όταν το Πάσχα «βάφεται» κόκκινο

Όταν το Πάσχα «βάφεται» κόκκινο

Το αιματηρό έθιμο του Πάσχα, η ρίψη βεγγαλικών και κροτίδων, έκανε και αυτή τη χρονιά την εμφάνιση του, με δυσάρεστα αποτελέσματα. Το πρώτο τραγικό δυστύχημα συνέβη στο χωριό Άνω Άμφεια Μεσσηνίας, ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή. Δύο νέοι, ηλικίας 23 και 26 ετών, έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, στην ‘Ανω ‘Αμφεια λίγο έξω από την Καλαμάτα, ένας 23χρονος κι ένας 26χρονος, που έπαιζαν στην αυλή του σχολείου, το οποίο βρίσκεται σε σημείο με υψομετρική διαφορά και σε απόσταση, από διερχόμενα καλώδια της ΔΕΗ, έδεσαν μια κροτίδα σε καλώδιο και την πέταξαν προς τα σύρματα της ΔΕΗ.

Το καλώδιο όμως που πέταξαν, ήρθε σε επαφή με τα ηλεκτροφόρα σύρματα της ΔΕΗ και μη έχοντας προλάβει να αφήσουν το άλλο άκρο, πέθαναν ακαριαία από ηλεκτροπληξία.

Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, όμως ήταν αργά για τους δύο νέους, ο θάνατος των οποίων βύθισε το χωριό στο πένθος.

Τι έβγαλαν οι πρώτοι έλεγχοι 

krotida

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της πρόληψης ατυχημάτων από βεγγαλικά, κροτίδες κλπ πραγματοποιεί μπαράζ ελέγχων σε καταστήματα. Οι έρευνες ήδη έχουν οδηγήσει στη σύλληψη τριών ατόμων που πωλούσαν τέτοιου είδους προϊόντα χωρίς τη σχετική άδεια και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.

Στο Λουτράκι σε αστυνομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα της 45χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.300 παιδικά αθύρματα. Στην Επίδαυρο, αστυνομικοί της ασφάλειας Ναυπλίου έκαναν έρευνα στο περίπτερο της 61χρονης, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν 785 κροτίδες, 1.000 παιδικά αθύρματα. Στην ίδια περίπτωση κατασχέθηκαν και 45 τα οποία προήλθαν από την πώληση των κροτίδων και των παιδικών αθυρμάτων.

Τέλος αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Μεσσηνίας, πραγματοποίησαν έλεγχο στο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 24χρονου, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν 350 κροτίδες.

Ρομά με 1000 κροτίδες 

fotobolides

Στη σύλληψη 22χρονου Ρομά προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία στην Ερέτρια, για κατοχή και εμπορία κροτίδων.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, όπου αστυνομικός παρουσιάσθηκε ως υποψήφιος πελάτης

Όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές συνολικά κατασχέθηκαν χίλιες (1.000) κροτίδες.

Για το περιστατικό προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ ο συλληφθής οδηγήθηκε στο κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Τραγικά περιστατικά

Απρίλιος 2009

Ένα πεντάχρονο αγοράκι από τη Λάρισα, γλίτωσε εκ του θαύματος τη ζωή του αλλά  έχασε το δεξί του χέρι μετά από κροτίδες που έσκασαν στα χέρια του.

Τις κροτίδες είχαν στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου οι γονείς του μικρού και όταν έμεινε μόνο του τις πήρε και τις άναψε με τον αναπτήρα του αυτοκινήτου.

Οι κροτίδες έσκασαν με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το δεξί χέρι του πεντάχρονου, στο ύψος της παλάμης.

Απρίλιος 2008

Πέντε νέοι άνθρωποι ηλικίας από 16 έως 45 ετών, έχασαν δάχτυλα ή τμήμα του χεριού τους. Σε μια περίπτωση στην Χίο, ένας άνδρας έχασε το δεξί του χέρι από το ύψος του αγκώνα, ενώ πριν μερικά χρόνια, είχε ακρωτηριαστεί στο αριστερό χέρι, εξαιτίας πυροτεχνημάτων.

Απρίλιος 2007

Θάνατος από αυτοσχέδια κροτίδα σημειώθηκε στην Αιτωλοακαρνανία. Μετά τον 59χρονο, το Μεγάλο Σάββατο και ένας 46χρονος πατέρας τριών παιδιών έχασε τη ζωή του το πρωί στο Αγρίνιο.

Στην Ικαρία, ένας 39χρονος πατέρας δυο παιδιών βρήκε το θάνατο όταν, αυτοσχέδια κροτίδα, έσκασε στα χέρια του.

Απρίλιος του 2006

Διπλασιάστηκαν φέτος τα ατυχήματα από πυροτεχνήματα, καθώς εννέα άνθρωποι κατέληξαν σε νοσοκομεία στην Καλαμάτα, την Πάτρα, την Λέρο, την Κρήτη και την Κορινθία. Από αυτοσχέδιες κροτίδες ακρωτηριάστηκαν δυο 17 χρόνοι σε Αχαΐα και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ 15χρονος μαθητής υπεβλήθη σε επέμβαση στο μάτι. Το πιο σοβαρό ατύχημα συνέβη στην Αχαΐα, όπου δυο νεαροί στην Αχαΐα τραυματίστηκαν από βεγγαλικά.

Τα μεσάνυχτα, την ώρα της Ανάστασης ένας 17χρονος άναψε μια αυτοσχέδια κροτίδα, η οποία όμως εξερράγη στα χέρια του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Στην εκκλησία επικράτησε πανικός και ο νεαρός μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική επέμβαση. Δυστυχώς όμως οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το δεξί χέρι. Την στιγμή που εξερράγη η κροτίδα, δίπλα στον νεαρό βρισκόταν ένας δωδεκάχρονος, ο οποίος από την έκρηξη λιποθύμησε και έπεσε στο έδαφος, όπου και τραυματίστηκε στο πρόσωπο.

Οι συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ ενόψει Ανάστασης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων συμβουλεύει – συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής :

Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.

Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

pyrotexnourgoi

Σε έρευνα που διεξήγαγε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) προκύπτει ότι πολλοί φοβούνται να πηγαίνουν πλέον στην εκκλησία λόγω της πιθανότητας να τους προκληθεί κάποιο ατύχημα από βεγγαλικά. Κατά μέσον όρο, το 48% των ατόμων όλων των ηλικιών δεν πηγαίνει στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης εξαιτίας των κροτίδων. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ), τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε παιδιά και εφήβους. Οι τραυματισμοί κυμαίνονται από εγκαύματα ελαφριάς μορφής ως και ακρωτηριασμούς ή απώλεια οφθαλμών…

Πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι εκρηκτικές ύλες που μπορούν να ανατινάξουν ολόκληρες συνοικίες πυκνοκατοικημένων πόλεων χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυροτεχνημάτων για το βράδυ της Ανάστασης. Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι οι προσμίξεις που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και η λανθασμένη χρήση μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κροτίδων είναι η πυρίτιδα, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν είναι κλεισμένη σε συσκευασία, ενώ πολλοί, κυρίως στα νησιά, χρησιμοποιούν δυναμίτιδα. Τα πυροτεχνήματα, τα βεγγαλικά και κροτίδες πάντως έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε πάγκους μικροπωλητών, σε μίνι μάρκετ, σε ψιλικατζίδικα, σε περίπτερα, ακόμη και σε φούρνους. Μάλιστα οι γνωρίζοντες τα ζητούν με τις ειδικές ονομασίες τους όπως «γουρούνες», «σκορδάκια», «σφυρίχτρες», «κρακεράκια», «παγίδες» και άλλα. Η πλειονότητα των πελατών είναι μικρά παιδιά, κυρίως αγόρια, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας