11:51 Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Ουδέν κρυπτόν υπό τον... κορωνοϊό!

Ουδέν κρυπτόν υπό τον... κορωνοϊό!

Εμπιστευόμαστε έναν υδραυλικό να μας φτιάξει τα υδραυλικά λόγω της εμπειρίας και της εκπαίδευσής του, αλλά ουδέποτε θα τον εμπιστευτούμε να μας φτιάξει τα δόντια. Το συμπέρασμα είναι απλό.  Αν δεν δείχναμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς, από τον ψυκτικό και τον ηλεκτρολόγο μέχρι τον οδοντίατρο και τον χειρουργό μας, οι κοινωνίες μας θα παρέμεναν πρακτικά στάσιμες.

Οι λίγοι τσαρλατάνοι που αποπειράθηκαν να αποπροσανατολίσουν και να σπείρουν την αμφιβολία απομονώθηκαν εύκολα και γρήγορα. Επαληθεύοντας για ακόμη μία φορά το φαινόμενο Dunning-Kruger, επιστήμονες άσχετων ειδικοτήτων αυτοαναγορεύτηκαν σε ειδήμονες του COVID-19, αλλά ευτυχώς δεν πρόλαβαν να μολύνουν τη δημόσια σφαίρα με τον, κατά τον Φρανσουά Μπαλού, «επιστημονικό λαϊκισμό» τους. Η αποδοχή και η επιτυχία του εμβολίου κατά της πανδημίας δεν είναι μόνο νίκη εναντίον της θανατηφόρας ασθένειας, αλλά και κατά του λαϊκισμού και της αμφισβήτησης των θεσμών και των ειδημόνων.

Ο ειδικός πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη, την οποία θα εξασφαλίσει όταν δεν αμφισβητούνται η επαγγελματική κατάρτιση και οι δεξιότητές του, η εντιμότητά του ότι θα ενεργήσει σύμφωνα με κανόνες αποδεκτούς από τον ευεργετούμενο και η καλοβουλία του ότι θα λειτουργήσει προς όφελος του εμπιστευόμενου και δεν θα τον εκμεταλλευτεί. Και κανείς μας δεν πρέπει να αμφισβητεί πως οι χιλιάδες επιστήμονες ερευνητές και γιατροί ανά τον κόσμο αγωνίζονται καθημερινά για να σώσουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Μπορεί η  επιστήμη ακόμα να μην έχει κερδίσει τελείως το στοίχημα, αλλά θα το κερδίσει. Γιατί ουδέν κρυπτόν υπό τον κορωνοϊό!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας