1:49 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ουκρανία: Μπορούμε να προσκαλέσουμε τη Ρωσία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διάσκεψη

Ουκρανία: Μπορούμε να προσκαλέσουμε  τη Ρωσία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διάσκεψη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε διαμηνύσει πρόσφατα ότι θέλει να γίνουν ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς την παρουσία της Ρωσίας, όμως σήμερα πρόσωπο του περιβάλλοντός του είπε ότι «η Ουκρανία και οι ξένοι εταίροι της θα μπορούσαν να προσκαλέσουν τη Ρωσία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διάσκεψη με τους όρους του Κιέβου».

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού ο Ζελένσκι είπε ότι δεν δέχεται να μετάσχουν Ρώσοι. Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει ότι «αυτή η σύνοδος δεν έχει καμία αξία με την απουσία της Ρωσίας». Τώρα ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου δηλώνει ότι «στην Ελβετία θα συζητηθεί η πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αυτή θα μπορούσε εν συνεχεία να προσκομιστεί στη Ρωσία».

Προσέθεσε ότι «η Ουκρανία και οι ξένοι εταίροι της θα μπορούσαν να προσκαλέσουν τη Ρωσία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διάσκεψη με τους όρους του Κιέβου. Θα μπορούσαμε μελλοντικά να καλέσουμε εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας να τους παρουσιάσουμε το σχέδιό μας σε περίπτωση που η επιτιθέμενη χώρα θα θέλει τότε ειλικρινώς να δώσει τέλος στον πόλεμο με μια δίκαιη ειρήνη».

Εντούτοις η ειρηνευτική πρόταση του Ζελένσκι, όπως την ανακοίνωσε για πρώτη φορά στη διάρκεια συνόδου της Ομάδας των 20 τον Νοέμβριο του 2022 προβλέπει την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Ο Ζελένσκι είχε πει τότε ότι δεν θα μπει σε διάλογο με τη Μόσχα αν όλα τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος. Και σε αυτή την πρόταση εμμένει. Η Ρωσία από πλευράς της ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες, το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου είναι παράλογο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς προσάρτηση στην Ρωσία οδεύει ολοταχώς η Υπερδνειστερία

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν κυρώσεις σε 500 και πλέον οντότητες συνδεόμενες με την «πολεμική μηχανή» της Ρωσίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας