1:23 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ουγγαρία: «Δεν θα επιτρέψουμε να μας αφαιρεθεί η εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε» διαμηνύει η Βουδαπέστη

Ουγγαρία: «Δεν θα επιτρέψουμε να μας αφαιρεθεί η εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε» διαμηνύει η Βουδαπέστη

«Η Ουγγαρία δεν θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εμποδίσει την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ που θα ασκήσει αυτή η χώρα το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους», δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Judit Varga, υπενθυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει καν εξουσίες σε αυτό το θέμα, αναφέρει ο ουγγρικός Τύπος.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άλλη μια φορά θέλει να πάρει κάτι από την Ουγγαρία. Την επόμενη εβδομάδα θα ψηφίσουν ξανά ψήφισμα κατά της Ουγγαρίας, μέσω του οποίου θέλουν να εμποδίσουν την ουγγρική προεδρία» του Συμβουλίου της ΕΕ, σημείωσε η Judit Varga.

Αλλά το Συμβούλιο της ΕΕ (κράτη μέλη), όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι αυτό που αποφασίζει για την εκ περιτροπής προεδρία και αυτό με ομόφωνη ψηφοφορία, επομένως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δεν έχει καμία σχέση», υπενθύμισε η Ουγγαρέζα υπουργός Δικαιοσύνης. .

Έχοντας επί 13 χρόνια επικεφαλής μιας κυβέρνησης με συντηρητικό προσανατολισμό, ο Βίκτορ Όρμπαν έχει τεταμένες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τον κατηγορεί για παραβίαση του κράτους δικαίου περιορίζοντας τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, απορρίπτοντας τους μετανάστες, ελέγχοντας τα μέσα ενημέρωσης , δικαιοσύνη και δημόσιες συμβάσεις ή αμφισβήτηση της υπεροχής των αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) έναντι του εθνικού δικαίου.

Για όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μπλοκάρει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR) της Ουγγαρίας, με το οποίο η χώρα αυτή δικαιούται επιχορηγήσεις ύψους 5,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες ενεργοποίησαν κατά της Βουδαπέστης τον νέο μηχανισμό όρων που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε εκείνα τα κράτη μέλη που θεωρεί ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου, μπλοκάροντας έτσι 22 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής που ανήκουν στην Ουγγαρία.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας