6:05 Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Π. Τσακλόγλου: Καμία αναπροσαρμογή στα συντάξιμα στην επόμενη τριετία

Π. Τσακλόγλου: Καμία αναπροσαρμογή στα συντάξιμα στην επόμενη τριετία

Δεν τίθεται ζήτημα αναπροσαρμογής στα όρια συνταξιοδότησης στην επόμενη τριετία, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, μιλώντας επίσης για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, την αύξηση των συντάξεων για το 2024 και το επίδομα μητρότητας.

«Ο νόμος που καθορίζει τα των ορίων συνταξιοδότησης είναι του 2010. Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις από εκεί και μετά, τον νόμο αυτόν τον έχουν σεβαστεί. Ο νόμος λέει ότι αναπροσαρμόζονται τα ηλικιακά όρια ανάλογα με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ανά τριετία. Το 2024 επρόκειτο να γίνει αναπροσαρμογή. Όμως, η πρόοδος που είχε συντελεστεί στο συγκεκριμένο τομέα εξανεμίστηκε στα χρόνια του κορονοϊού», διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

«Σαν αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να γίνει καμία αναπροσαρμογή στα όρια συνταξιοδότησης την επόμενη τριετία. Προφανώς το τι θα γίνει το 2027 κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει από τώρα», προσέθεσε.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς, αύξηση συντάξεων και επίδομα μητρότητας
Συνολικά 750.000 συνταξιούχους αφορά το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το δε ποσό του επιδόματος «ξεκινά από τα 200 ευρώ και φθίνει μέχρι να φτάσουμε τα 1.600 ευρώ στο σύνολο συντάξεων που λαμβάνει κάποιος. Θα δοθεί τον επόμενο μήνα, μάλλον στις 21 Δεκεμβρίου. Εκτός αυτού, εντός του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και το έκτακτο βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Όλα αυτά η κυβέρνηση μπορεί να τα δίνει ως εφάπαξ πληρωμές διότι η οικονομία μας πάει καλά και έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέφουμε στους πολίτες και, ιδιαίτερα, τους πλέον ευάλωτους, μέρος του υπερ-πλεονάσματος του προϋπολογισμού, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς μας στόχους», απάντησε ο κ. Τσακλόγλου.

Η αύξηση των συντάξεων; Θα είναι κοντά στο 3% αλλά κάθε φορά που βγαίνουν τα οριστικά στοιχεία θα γίνεται και η αναπροσαρμογή σε σχέση με τα οριστικά στοιχεία της αύξησης της προηγούμενης χρονιάς, επεξήγησε ο κ. Τσακλόγλου.

Όσο για το επίδομα μητρότητας, θα αφορά και στις αυτοαπασχολούμενες όπως αυτό θα προβλέπεται με το νέο νομοσχέδιο. «Μέχρι το 2019 είχαμε επιδόματα μητρότητας στο Δημόσιο Τομέα και στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, αλλά για μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με το δημόσιο τομέα. Στην διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας εξισώσαμε το χρονικό όριο για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα με αυτό του δημοσίου. Αυτές που δεν είχαν καλυφθεί μέχρι τώρα ήταν οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες.

Με το νέο νομοσχέδιο θα λαμβάνουν και αυτές επίδομα μητρότητας για 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (780 ευρώ το μήνα). Πέραν της εισοδηματικής ενίσχυσης per se, το μέτρο είναι θετικό τόσο από την άποψη του δημογραφικού όσο και από την άποψη της ενθάρρυνσης της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας