12:47 Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Παιδικά ρούχα με σατανιστικά σύμβολα; - Η αλήθεια

Παιδικά ρούχα με σατανιστικά σύμβολα; - Η αλήθεια

Παιδικά ρούχα με σατανιστικά σύμβολα; Αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι η γνωστή αλυσίδα λιανικής πώλησης των ΗΠΑ “Target” έχει λανσάρει μια σειρά παιδικών ρούχων τα οποία φέρουν σατανιστικά σύμβολα . Ο ισχυρισμός βασίζεται σε ένα μικρής διάρκειας βίντεο στο οποίο υποτίθεται ότι βλέπουμε τα ρούχα που προωθεί η εταιρεία. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν είναι αληθής.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το βίντεο που αναπαράγεται με τα δήθεν σατανιστικά σύμβολα :

Σατανιστικά σύμβολα – Τι ισχύει

Η γνωστή αμερικανική εταιρεία λιανεμπορίου Target έχει βρεθεί στο προσκήνιο την τελευταία εβδομάδα με αφορμή την απόφασή της να απομακρύνει ορισμένα προϊόντα, τα οποία είχε κυκλοφορήσει με αφορμή τον μήνα υπερηφάνειας. Η αρχική απόφαση της εταιρείας να κυκλοφορήσει κάποια ρούχα του σχεδιαστή Erik Carnell με υποστηρικτικά προς την LGBTQ κοινότητα μηνύματα ακολουθήθηκε από αντιδράσεις και απειλές από συντηρητικούς κύκλους. Οι απειλές αυτές σε συνδυασμό με παραπληροφόρηση που κυκλοφόρησε σχετικά με προϊόντα της εταιρείας για διεμφυλικά άτομα, που δήθεν απευθύνονταν σε παιδιά, οδήγησε στην απόσυρση μερικών υποστηρικτικών προς την LGBTQ κοινότητα προϊόντων.

Την ίδια περίοδο, στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε το υπό εξέταση βίντεο συνοδευόμενο με τον ισχυρισμό ότι παρουσιάζει παιδικά ρούχα τα οποία δήθεν είχε κυκλοφορήσει η εταιρεία και τα οποία φέρουν σατανιστικά σύμβολα.

Αναζητήσαμε το υπό εξέταση βίντεο στον λογαριασμό TikTok που αναγράφεται εντός του, παρ’  όλα αυτά δεν καταφέραμε να το εντοπίσουμε εκεί. Χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά πραγματοποιήσαμε μια αναζήτηση στο TikTok και καταφέραμε να εντοπίσουμε αναπαραγωγή του βίντεο που συνοδεύεται από το hashtag “Midjourney”. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μας, το Midjourney αποτελεί ένα λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης ικανό να συνθέσει εικόνες με τη χρήση απλών κειμενικών περιγραφών – εντολών (promts).

Έχοντας αυτό το στοιχείο, πραγματοποιήσαμε μια αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά στην ομάδα του Facebook “Midjourney Official”, η οποία είναι αφιερωμένη στην ανάρτηση εικόνων δημιουργημένων με τη χρήση του εν λόγω λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης. Σχεδόν αμέσως εντοπίσαμε στα αποτελέσματα συλλογή που εμπεριέχει τις περισσότερες από τις εικόνες που περιλαμβάνονται στο αναπαραγόμενο βίντεο. Συγκεκριμένα, η εν λόγω συλλογή εικόνων δημοσιεύτηκε στην ομάδα από τον χρήστη Dan Reese στις 26 Μαΐου του 2023. Ο χρήστης που ανέβασε τη συλλογή σχολίασε «They’re Targeting Our Children» (Στοχεύουν τα παιδιά μας), κάνοντας ενδεχομένως μια σύνδεση με την επικαιρότητα και τα όσα αναφέραμε στην αρχή του άρθρου μας σχετικά με την αλυσίδα καταστημάτων Target.

Η ανάρτηση του χρήστη Dan Reese στην ομάδα του Facebook “Midjourney Official”.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κάτω από τα σχόλια της δημοσίευσης μερικοί χρήστες σχολιάζουν, θεωρώντας φυσικά δεδομένο ότι οι εικόνες με τα σατανιστικά σύμβολα έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση του Midjourney, ότι αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση αναπαραγωγής του εν λόγω ψευδούς ισχυρισμού ως πραγματικού, κάτι που, όπως βλέπουμε, τελικά συνέβη.

Ωραία… κάποια δεξιά μέσα ενημέρωσης θα το πάρουν στα χέρια τους, θα ισχυριστούν ότι είναι αληθινό και θα φρικάρουν ακόμα περισσότερο από ό,τι έχουν ήδη φρικάρει με τα ουράνια τόξα στα Target.
Λατρεύω την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά βλέπω ήδη να χρησιμοποιείται ως “αληθινή” σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

lol. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να είναι ένα άρθρο ειδήσεων και να στείλει τη μισή χώρα σε αναβρασμό

Επικοινωνήσαμε με τον χρήστη Dan Reese, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι πράγματι αυτός δημιούργησε την πλειονότητα των εικόνων που βλέπουμε στο βίντεο. Μας παρέπεμψε μάλιστα και σε άλλη παρόμοια ανάρτησή του από λίγες  ημέρες αργότερα, όπου και πάλι βλέπουμε φωτογραφίες γύρω από το ίδιο κόνσεπτ. Επίσης, ο χρήστης μας παρέπεμψε και σε μια αναπαραγωγή των εικόνων του, την οποία εντόπισε ο ίδιος, όπου στις εικόνες έχει προστεθεί το λογότυπο των Target.

Τις περισσότερες από τις εικόνες που εμφανίζονται στο βίντεο αλλά όχι στις συλλογές του Dan Resee καταφέραμε να τις εντοπίσουμε επίσης στην ομάδα Midjourney Official δημοσιευμένες από το χρήστη D EVIL στις 22 Μαΐου του 2023. Οι εικόνες περιλαμβάνονται σε συλλογή με εικόνες goth αισθητικής. Όπως βλέπουμε, οι εικόνες έχουν υποστεί επεξεργασία κατά την οποία το background τους έχει αντικατασταθεί από εικόνες σχετικές με την αλυσίδα καταστημάτων Target.

Η ανάρτηση του χρήστη D EVIL στην ομάδα του Facebook “Midjourney Official”.

Ακολουθεί σύγκριση των εικόνων του χρήστη D EVIL και των επεξεργασμένων εικόνων που εμφανίζονται στο αναπαραγόμενο βίντεο.

Τέλος, σχετικό με τον ισχυρισμό ερώτημα αποστείλαμε στην εταιρεία Target και θα ενημερώσουμε το άρθρο όταν λάβουμε κάποια απόκριση.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο ισχυρισμός ότι η γνωστή εταιρεία λιανικής πώλησης Target κυκλοφόρησε παιδικά ρούχα τα οποία φέρουν σατανιστικά σύμβολα δεν ισχύει. Το βίντεο το οποίο αποτελεί βάση του ισχυρισμού παρουσιάζει εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυρπόλησαν κατάστημα στην παραλιακή – βίντεο ντοκουμέντο!

Κολωνός: Η μητέρα της 12χρονης μιλά αποκλειστικά στον Πέτρο Κουσουλό (βίντεο)

Πηγή: ellinikahoaxes.gr/ Γιάννης Δελημάρης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας