1:10 Σάββατο 1 Απριλίου 2023
eReportaz

Live:

Πάμε για λασπόλουτρο...

Πάμε για λασπόλουτρο...

Όλοι γνωριζουμε πως δεν υπήρξε στη Μεταπολίτευση πρόταση δυσπιστίας που να «πόνεσε» την εκτελεστική εξουσία. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν τόσο εύκολα -όσο και να θέλει να δίνει αυτή την εικόνα η αντιπολίτευση- από προτάσεις δυσπιστίας. Και η Ιστορία μάς διδάσκει πως οι προτάσεις δυσπιστίας καταλήγουν σχεδόν πάντα σε ένα ακόμη ενθουσιώδες χειροκρότημα των κυβερνητικών βουλευτών μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Γιατί λοιπόν πάλι η αντιπολίτευση επιλέγει την πρόταση δυσπιστίας αφού η χώρα βαδίζει πολύ σύντομα σε εκλογές;

Γιατί ναι μεν μπορεί να μην περιμένει καταψήφιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού κανένας βουλευτής του εν όψει εκλογών δεν θα αποτολμούσε να δείξει ούτε στο ελάχιστο κάποια δυσαρέσκεια, έχοντας στο τσεπάκι του την αυτόματη έξοδό του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και από τις λίστες των υποψηφιοτήτων, αλλά με αυτήν πιστεύει πως θα στριμώξει στη γωνία τη συμπολίτευση για τα «σκάνδαλα» και θα την κάνει να απολογείται εν μέσω προεκλογικής περιόδου (να μη γελιόμαστε έχει ήδη αρχίσει) επί τρεις μέρες. Η συμπολίτευση όμως -όπως κάνει πάντα- μπορεί να γενικεύσει τη συζήτηση σε όλο το μήκος και το πλάτος της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί μπορούν, και θα κάνουν, απολογισμό όλου του κυβερνητικού έργου, θα σταθούν βεβαίως σε όποιο θέμα θεωρούν αβανταδόρικο για την πολιτική τους και θα τελειώσουν μέλι – γάλα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ eReportaz.gr


Κανένα κέρδος λοιπόν από τη μέγιστη αντιπολιτευτική πράξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών;

Ίσως και ναι, γιατί σε μια κρίσιμη περίοδο που η ακρίβεια χτυπάει ταβάνι και η δυσαρέσκεια του κόσμου μεγαλώνει, για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μια καλή ευκαιρία να κάνει «ταμείο» σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσιαστικά να ορίσει αυτή το προεκλογικό ύφος. Επιπλέον στοχεύει στο κοινό το οποίο βρίσκεται στην «πολύ» Αριστερά και το οποίο την έχει εγκαταλείψει όταν κατάλαβε ότι οι χοροί στο Σύνταγμα για τo 62% του «Όχι» έγιναν ματαίως.

Όλους αυτούς που έχασε στις εκλογές του 2019 ποντάρει τώρα, με το σκληρό προεκλογικό ροκ, να κερδίσει ο Τσίπρας μετά την τριήμερη ολομέτωπη μάχη της Βουλής. Είναι βέβαιο ότι πάμε για… λασπόλουτρο, από το οποίο δεν είναι σίγουρο ποιος τελικά θα βγει κερδισμένος.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 


Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας