More

  Παναγιώτης Μπατσαρισάκης: Ο κορωνοϊός παγιώνει το νέο μοντέλο Επιδοματικής Οικονομίας

  ΚΑΠΟΤΕ μιλούσαμε απαξιωτικά για τη γενιά των 700 ευρώ που αφορούσε τους νέους της εποχής πριν αρχίσει η σφοδρή οικονομική κρίση της Ελλάδας.

  Δεν πίστευε κανείς τότε ότι θα αρχίσει η ανεργία να μαστίζει όλους τους κλάδους της οικονομίας αλλά και όλες τις ηλικίες της εργατικής τάξης, και κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες εμπόρους, επαγγελματίες κ.λπ.

  Αφού έγινε κυριολεκτικά μακελειό στην οικονομία και κοινωνία, για δέκα χρόνια με σωρεία επιδομάτων να επινοούνται για την αντιμετώπιση της δεινής θέσης που βρίσκονται πολλοί νεόπτωχοι Έλληνες, επικράτησαν και τα μειωμένα ωράρια των τεσσάρων και των έξι ωρών για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

  Ομολογουμένως πριν δύο χρόνια περίπου χαλάρωσαν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, καθώς οι Έλληνες κατάφεραν το ζητούμενο από την Τρόικα, πρωτογενές πλεόνασμα δεκάδων δισεκατομμυρίων.

  Ανάπτυξη

  Άρχισε να φαίνεται φως στο τούνελ αφού η κοινωνία προσαρμόστηκε στα δύσκολα και ξεκίνησε δειλά η ανάπτυξη. Τον Μάρτιο του 2019 προέκυψε η πανδημία και το γνωστό lockdown που πάγωσε κυριολεκτικά την οικονομία μας, αλλά και παγκοσμίως. Δηλαδή όλες οι οικονομίες του κόσμου «σταμάτησαν» να λειτουργούν, πρωτοφανές φαινόμενο για την «παγκόσμια ιστορία» και αυτή είναι η διαφορά με την οικονομική κρίση που πέρασε δέκα χρόνια η χώρα μας.

  Ήρθε το καλοκαίρι αφού άνοιξε η οικονομία και ο τουρισμός, όμως ήταν ελάχιστος σε σχέση με άλλες χρονιές έχοντας μείωση ο κλάδος 80 % – 90 % λόγω του παγκόσμιου προβλήματος.

  Η κρίση του κορωνοϊού έφερε πολλά νέα επιδόματα για τη στοιχειώδη συντήρηση της οικονομίας τα οποία βέβαια δεν έφταναν αφενός μεν σε όλους και αφετέρου πρόσφεραν ελάχιστη συντήρηση στους δικαιούχους. Η τουριστική σεζόν έφερε μόνο το 1/5 των εισοδημάτων στην οικονομία με συνέπεια οι εργαζόμενοι στον κλάδο να εισπράττουν επιδόματα τα οποία βέβαια δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τους νόμιμους μισθούς. Δεν έφταναν όλα αυτά, ο κορωνοϊός ξανάφερε lockdown με αποτέλεσμα να παγώσει πάλι η ελληνική οικονομία, αλλά και η παγκόσμια.

  Συνέπειες

  Όλα αυτά, βέβαια, οδηγούν πάλι σε νέα επιδόματα για τη στοιχειώδη συντήρηση επιχειρήσεων και υπαλλήλων που πλήττονται.

  Οι συνέπειες είναι τεράστιες και όταν τελικά θα ανοίξουν οι οικονομίες πολλές, ίσως οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν και αναγκαστικά ή θα κλείσουν ή θα αλλάξουν αντικείμενο και πάλι τα επιδόματα θα προσπαθήσουν να σώσουν ό,τι σώζεται….

  Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε ήδη σε ένα μοντέλο «επιδοματικής οικονομίας», με συσσώρευση γιγαντιαίων χρεών στις Τράπεζες, στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ιδιώτες και γενικά όλοι οι κλάδοι της οικονομίας θα βρεθούν σε πρωτοφανή περιδίνηση με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι οικονομίες σε νέο μοντέλο για να μπορούν να επιβιώσουν και να απαλλαχθούν από τα βουνά των χρεών που συσσωρεύονται επικίνδυνα.

  Η «επιδοματική οικονομία» λοιπόν είναι προθάλαμος για άλλου τύπου οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

  * Ο Παναγιώτης Μπατσαρισάκης είναι Οικονομικός Αναλυτής – Αρθρογράφος- Επιχειρηματικός Σύμβουλος

   

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Στα €500.000.000 ο μποναμάς διάσωσης της Aegean

  Αποκάλυψη: Τα εικονικά τιμολόγια της Ιντρακόμ και ο «εγκέφαλος» του παραδικαστικού

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Μέρκελ στο Συνέδριο της CDU: Εύχομαι να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το μέλλον

  Ως έμμεση στήριξη της υποψηφιότητας του Πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ για την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) ερμηνεύουν γερμανικά ΜΜΕ...

  Αδ. Γεωργιάδης: Πότε θα ανοίξει η εστίαση

  Σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξει πάλι η εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ότι πηγαίνουμε...

  Εισβολή στο Καπιτώλιο: Εσωτερική έρευνα στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Άμυνας

  Εσωτερικές έρευνες ξεκινήσαν στους κόλπους αμερικανικών υπουργείων, μεταξύ άλλων σε εκείνα της Δικαιοσύνης και της Άμυνας, για να αξιολογήσουν την προετοιμασία τους και την...

  Τα εμβόλια κορωνοϊού μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις

  Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα μπορούσαν θεωρητικά να ξεφύγουν από τα υπάρχοντα εμβόλια, όμως τα ίδια τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα στελέχη,...

  Τρεις συλλήψεις από την Αστυνομία για τη ληστεία σε ζευγάρι και το θάνατο 91χρονου

  Σε τρεις συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου, για την ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού, στην κοινότητα Χαλκιόπουλο, από την οποία επήλθε ο...