11:58 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Εθνική προδοσία η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Εθνική προδοσία η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Συνέντευξη στον Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλο

Οταν ένα κομμουνιστής όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλάει για εθνική προδοσία αναφορικά με τη διαφαινόμενη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία, είναι σχήμα οξύμωρο κάποιοι να επιμένουν στον υποτιθέμενο σαφή καθορισμό πολιτικών σχημάτων που ανήκουν είτε στη Δεξιά είτε στην Αριστερά. Η μνημονιακή εποχή άλλαξε πολλές από τις σταθερές τις κοινωνίας και βέβαια εκτός από δραστική φτωχοποίηση έφερε και καλύτερη κατανόηση μιας σειράς γεγονότων και εξελίξεων, που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας (ΛΑΕ) έχει στην πλάτη του πέντε δίκες, οι οποίες, όπως μας λέει, συνεχώς αναβάλλονται με αστείες δικαιολογίες, που εκτός από την ομηρία που ενέχουν για τον ίδιο δημιουργούν και την εντύπωση πως κάποιοι θέλουν να αθωωθεί (καθώς είναι η μοναδική προοπτική) μέσω παραγραφής και όχι μέσω της διαδικασίας του ακροατηρίου, προκειμένου να αντικρουσθούν και οι κατήγοροι.
Αρχιτέκτονα των διώξεων σε βάρος του θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως λέει, έδωσε το πράσινο φως στη Γενική Ασφάλεια για διώξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να του φορτώσουν τον μισό Ποινικό Κώδικα. Εννοείται ότι τις διώξεις αυτές τις συνεχίζει με τον τρόπο της και η σημερινή κυβέρνηση, που δεν βάζει ένα τέλος στη γελοιότητα που θέλει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να σέρνεται σε δικαστήρια με την κατηγορία ότι προκάλεσε βαριές σωματικές βλάβες σε 27 άνδρες των ΜΑΤ.

Στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος χρεώνει και το σαμποτάρισμα του ελληνορωσικού αγωγού που υπογράφηκε το 2015, για να μην προχωρήσει ποτέ, παρά τις διαβεβαιώσεις που παρείχε ο νέος τότε στην πρωθυπουργία, Αλέξης Τσίπρας.
Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών στο οποίο πρωτοστάτησε, η διαπίστωση που κάνει είναι ότι από τον Απρίλιο και μετά, με το τέλος της προστασίας, θα γίνουν βάρβαρα πράγματα και βέβαια, όπως λέει, τελειώνει στην Ελλάδα η εποχή της ιδιοκατοίκησης.

Είχατε εμπλοκή με τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς που αντιμετωπίζατε στα πεζοδρόμια. Σήμερα με όλα αυτά τι γίνεταις

Τα «κόκκινα» δάνεια συνιστούν ένα πελώριο σκάνδαλο, για τη χώρα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες αλλά και ποινικές σε τραπεζίτες. Η ευθύνη των τραπεζών αφορά το πώς δόθηκαν αυτά τα δάνεια σε μια άλλη εποχή και αντί να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες για τον τρόπο που δόθηκαν, τις ρίχνουν όλες στους δανειολήπτες.
Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν καλυφθεί με προβλέψεις από τις τράπεζες και με τις πέντε ανακεφαλαιοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας με το σχέδιο Ηρακλής.

Τα «κόκκινα» δάνεια θα έπρεπε να είχαν κουρευτεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να μπορούν να τα αποπληρώσουν οι δανειολήπτες και να πάψουν να συνιστούν πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα.
Αντί να συμβεί αυτό έχουμε ένα μεγάλο κύμα πλειστηριασμών κυρίως ηλεκτρονικών, που εξελίσσονται, χωρίς να μπορεί να τις παρακολουθήσει κανένας. Οι τράπεζες διενεργούν τους πλειστηριασμούς και είναι οι ίδιες που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων παίρνουν τα ακίνητα για να τα διαχειριστούν μαζί με εταιρείες ακινήτων και εφόσον πριν έχουν λεηλατήσει την ελληνική κοινωνία.
Στην ουσία τελειώνει η εποχή της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα μέσα από ένα πόγκρομ πλειστηριασμών. Υπήρχε ένα κίνημα που πρωτοστατούσε κατά των πλειστηριασμών και εγώ προσωπικά, το οποίο πολεμήθηκε γιατί άγγιζε τις τράπεζες που δεν τις αγγίζει τίποτα στη χώρα μας.

Οι διώξεις σε βάρος σας συνεχίζονται ή σταμάτησαν;

Για τους λόγους που προανέφερα ξεκίνησαν τις διώξεις σε βάρος μας. Εγώ έχω πέντε δίκες για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στην πολιτική ιστορία της χώρας, που να έχει κυνηγηθεί από τη Γενική Ασφάλεια των Αθηνών και το αμαρτωλό τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Αυτό το τμήμα με έχει μηνύσει μαζί με ένα fund με έδρα τη Λιβερία. Οι κατηγορίες σε βάρος μου αφορούν τον μισό Ποινικό Κώδικα. Οι δίκες αναβάλλονται (όπως πρόσφατα) και ενώ τους καταγγέλλω για χειραγωγημένη Δικαιοσύνη που θέλει να με κρατάει όμηρο, αυτοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα και συνεχίζουν τα ίδια… Θέλουν στην ουσία τα θέματα να πάνε σε παραγραφή, κάτι που δεν θέλω εγώ.

Στο τελευταίο δικαστήριο με κατηγορούσαν για βαριές σωματικές βλάβες σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ και υπήρχαν ως μάρτυρες 27 αστυνομικοί… που στην ουσία έλεγαν ψέματα όταν ισχυρίζονταν ότι τους προκάλεσα βαριές σωματικές βλάβες…
Στο δικαστήριο τους είπα: «Αλλοι χρεοκόπησαν τη χώρα, άλλοι την κατέστρεψαν, άλλοι την κατέκλεψαν, άλλοι την μετέτρεψαν σε προτεκτοράτο και στο εδώλιο θα κάτσω εγώ;»

Οι πρώην σύντροφοί σας του ΣΥΡΙΖΑ τη σχέση έχουν με τις διώξεις σε βάρος σας;

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρχιτέκτονας στις διώξεις. Δέχθηκε εισηγήσεις από το κλειστό του επιτελείο για το ότι η δράση μας είναι επικίνδυνη για τη μνημονιακή πορεία της χώρας και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι διώξεις σε βάρος μου. Οι δικογραφίες δεν συντάχθηκαν από απλά τμήματα της Γενικής Ασφάλειας, αλλά πήραν το πράσινο φως από το κυβερνητικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια τις διώξεις τις συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ που θα έπρεπε να έχει θέσει τέλος σε αυτήn τη γελοιότητα.

Κατηγορηθήκατε στο παρελθόν για την προσπάθεια σύμπτυξης σχέσεων με τη Ρωσία, μια χώρα που τη βλέπουμε σήμερα να παίζει ρόλο στα θέματα της περιοχής. Τι ακριβώς είχε γίνει τότε;

Τώρα φαίνεται καθαρά η μεγάλη εθνική προδοσία που έγινε σε βάρος της χώρας με την ακύρωση της ιστορικής συμφωνίας που υπέγραψα τον Ιούνιο του 2015 στην Πετρούπολη με τον υπουργό Ενέργειας της ρωσικής ομοσπονδίας. Αφορούσε τη δημιουργία αγωγού που θα ξεκινούσε την κατασκευή από την Ελλάδα και θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στην Ιταλία. Στην υπογραφή του αγωγού στην Πετρούπολη ήταν παρών και ο Αλέξης Τσίπρας οποίος μετά στην Ελλάδα είχε και συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι ο αγωγός θα προχωρήσει.

Αλλά ο αγωγός δεν προχώρησε, τι μεσολάβησε, ποιος δεν τον ήθελε;

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεύτερες σκέψεις. Δεν μπορούσε να αντιταχθεί σε εμένα που υλοποιούσα μια τέτοια συμφωνία με τεράστια επενδυτικά οφέλη για τη χώρα και στρατηγική προοπτική, όπως δέχονταν οι Ρώσσοι. Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να έρθουμε σε αντίθεση με τη Δύση. Οι Ρώσοι δεν ζήταγαν να φύγουμε από το ΝΑΤΟ και ούτε η συμφωνία ήταν σε αντίθεση με το μνημόνιο. Αλλά όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας τα πέταξε στα σκουπίδια, γιατί εξέφραζε και ο ίδιος μια εθελόδουλη πολιτική τάξη.

Πώς εκτιμάτε τη σημερινή σύνθετη γεωπολιτική κατάσταση, σας προβληματίζει ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στο κέντρο μιας δίνης που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει;

Κοιτάξτε, η Ελλάδα σχεδόν έχει μπει σε μια τροχιά εθνικού ακρωτηριασμού και δεν μπορεί να προασπίσει τα στοιχειώδη δικαιώματά της. Εχει παραδοθεί η χώρα μας στις ΗΠΑ ενώ συνεχίζει να είναι ακόλουθος του Βερολίνου, με τον κόσμο γύρω μας να αλλάζει σημαντικά και να μην έχει καμία σχέση με αυτό που ξέραμε. Η Ευρώπη σήμερα είναι ανύπαρκτη στην περιοχή μας, ενώ οι ΗΠΑ αποσύρονται. Ταυτόχρονα νέες δυνάμεις έρχονται στο προσκήνιο με προδιάθεση να παίξουν ηγεμονικό ρόλο, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Επίσης, η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα και θέλει να καλύψει το κενό ισχύος που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος όλων των γειτονικών χωρών και κυρίως σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα και το πολιτικό κατεστημένο της κινούνται με μια εξωτερική πολιτική απολίθωμα του παρελθόντος και η οποία ελάχιστα έχει αποφέρει.
Δείτε για παράδειγμα το θέμα της Λιβύης στην οποία πρώτο ρόλο παίζουν η Τουρκία και η Ρωσία και βέβαια εν προκειμένω μην ξεχνάμε ότι παίζονται στα ζάρια και δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία είναι στον αέρα και έχουν γίνει αντικείμενο παζαριού.
Το Αιγαίο έχει ρευστοποιηθεί εδώ και καιρό από την άποψη των θαλασσίων δικαιωμάτων, η Τουρκία το έχει γκριζάρει. Αμφισβητεί πλήρως τα θαλάσσια δικαιώματα της Κύπρου και θέλει ξεκάθαρα το μισό Αιγαίο.

Η στάση του εγχώριου κατεστημένου οδηγεί σε συνεκμετάλλευση με την Τουρκία του Αιγαιακού χώρου, που σημαίνει εκτός από μοίρασμα και παραίτηση της Ελλάδος από όλα τα δικαιώματά της με βάση το διεθνές δίκαιο από την Αν. Μεσόγειο.
Αυτό συνιστά πρωτοφανή εθνική προδοσία που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε δορυφόρο της Τουρκίας. Η «φινλανδοποίηση» της χώρας μας έναντι της Τουρκίας μοιάζει να είναι το μέλλον της Ελλάδας. Μια χώρα ακρωτηριασμένη από θαλάσσια δικαιώματα θα οδηγηθεί μοιραία στην συνεκμετάλλευση αλλά και στην απώλεια εδαφικής κυριαρχίας, που σημαίνει απώλεια νησιών και βραχονησίδων και ίσως και με άλλες προεκτάσεις.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια ολική ανατροπή στην οικονομία και την πολιτική

Αν οι Τούρκοι στείλουν γεωτρύπανα να τρυπήσουν στην ελληνική ΑΟΖ τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα δεν μπορεί επιτρέψει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Δεν είμαι αυτός που θα προτείνω το πολιτικοστρατιωτικό σχέδιο, αλλά η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί αμυντικά, στρατιωτικά, διπλωματικά με διεθνείς σχέσεις και συμμαχίες για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο που φοβάμαι ότι θα έρθει πολύ γρήγορα.

Φοβάμαι ότι έχουμε όμως μια παγωμένη και αμέριμνη πολιτική τάξη που δεν έχει καταλάβει τους κινδύνους και βέβαια δεν είναι διατεθειμένη να έρθει σε ρήξη με ένα παρελθόν που δεν απέφερε τίποτα στην χώρα. Αν δεν αλλάξουμε στρατηγική και κατεύθυνση, φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε διπλωματικές και πολιτικές ήττες που ήδη τις ζούμε και οι συνέπειες θα επιδεινωθούν στο άμεσο μέλλον.

Η Ελλάδα για να εξέλθει του αδιεξόδου χρειάζεται μια ολική ανατροπή τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική, μακριά από ολιγαρχίες και δυναστείες που κυβερνούνε μαζί με ξένα συμφέροντα.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας